járvány

2020.03.26. 07:21

Koronavírus – Segítenek a győri bringások – Újabb, ingyenes zöld szám Győrben – 6300 felett a fertőzöttek száma Ausztriában

kisalfold.hu

Fotós: Krizsán Csaba

Fotós: Krizsán Csaba

 

22.19 – Segítség az időseknek a győri bringásoktól

Tömböly Tamás, a győri civil kerékpáros összefogás aktivistája megvásárolt élelmiszereket vitt egy idős győri lakosnak. A civil összefogás nyolc kerékpárosa élelmiszerek, gyógyszerek és egyéb szükséges dolgok vásárlásával és kiszállításával segíti az időseket a koronavírus-járvány idején.

A segítségkérők és a kerékpárosok Tömböly Tamásnál jelentkezhetnek (tel: 30/650-8000, [email protected]), az akció közösségi platformja a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének Facebook-oldala. Bringára fel!

21.55 – ITM: nem nyitnak ki az egyetemek a veszélyhelyzet lejártával

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felszólította a felsőoktatási intézmények vezetőit, hogy az elrendelt veszélyhelyzet lejárta ellenére rektori utasítás keretében változatlanul tartsák fent a járvány terjedésének lassítását, az emberi egészség védelmét szolgáló intézkedéseket. Az egyetemeken, főiskolákon a jövő héten is távoktatásban folytatódik a hallgatók képzése – közölte az ITM az MTI-vel csütörtökön.

21.40 – Az együttlét ajándék

A Győri Balett koreográfus-asszisztense három gyermekével várja otthon a kényszerkarantén végét. Az egyikük idén érettségizik, ikrei negyedik osztályosok. Kara Zsuzsanna szerint ajándék ez az időszak. Interjúnk itt >>

20.25 – Hálataps Győrben, csütörtök este:

19.50 – Osztrák kancellár: a helyzet továbbra is komoly

„A helyzet továbbra is komoly” – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a számok önmagukért beszélnek.

Csütörtök délutánra ugyanis 5560-ról 6398-ra emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma.

A halottaké 31-ről 49-re, a gyógyultaké pedig 112-re növekedett. „Az elkövetkező napokban tudjuk megítélni, mennyire hatékonyak az óvintézkedések” – jelentette ki Kurz. Hangsúlyozta: be kell tartani az előírásokat, és ettől senki ne hagyja magát eltántorítani. Arról is beszélt: ha rendelkezni fogunk a koronavírus elleni oltóanyaggal vagy hatásos gyógyszerrel, csak azt követően tér vissza az élet a régi kerékvágásba, amilyen a válság előtt volt. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a kormány 38 milliárd eurós segélycsomagot hirdetett a válság által leginkább sújtott ágazatoknak, a vállalkozásoknak; a támogatások kifizetését a jövő héten megkezdik – tette hozzá. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy a kórházak kapacitása és ellátottsága elegendő, emellett Ausztriába folyamatosan érkeznek nagy mennyiségű védőfelszerelést tartalmazó szállítmányok is. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az elvégzett tesztek száma folyamatosan növekszik; eddig összesen csaknem 36 ezer koronavírus-tesztet végeztek el; a cél azonban az, hogy naponta 15 ezer teszt elvégzése váljon lehetővé – tette hozzá. Arról is beszélt: Ausztriában az ellátórendszer erőssége, hogy a páciensek nagy része otthon maradhat. Hangsúlyozta: lényeges, hogy az egészségügyi rendszer teljesítőképessége megmaradjon; az orvosi törvény módosításával például lehetővé vált, hogy a laboratóriumi vizsgálatokat szakorvos jelenléte nélkül is elvégezhessék, így jelentős kapacitás szabadult fel.

19.41 – Egy kis cukiság estére: a védőmaszkos tengerimalac

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov
Védőmaszk egy tengerimalacon az ukrán nagycsaládosok szövetségének harkivi irodájában. A szövetség önkéntesei szájmaszkokat varrnak és ingyen adják oda a rászoruló nagycsaládosoknak.
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

19.15 – 400 ezer forint támogatás a kapuvári mentőknek

˝A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, elismerve és megköszönve a kapuvári mentők ebben a helyzetben végzett erőfeszítéseit Stratégiai Munkacsoportunkkal egyetértésben négyszázezer forint azonnali segítséget nyújtok a munkájukhoz. A támogatást védőeszközök, takarító-, tisztító- és fertőtlenítőszerek és eszközök vásárlására fordíthatják˝ – írta Hámori György polgármester a Facebook-oldalán.

18.24 – Mesélnek a rendőrök

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre való tekintettel naponta jelentkeznek új és régi mesékkel, történetekkel a BRFK Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján Mesél a rendőr címmel.

Pach Gergő rendőr főhadnagy mesét olvas fel egy operatőr előtt a rendőrség Teve utcai székházának aulájában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre való tekintettel naponta jelentkeznek új és régi mesékkel, történetekkel a BRFK Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján Mesél a rendőr címmel. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

17.45 –

Újabb, ingyenesen hívható zöld szám Győrben

˝Néhány napja indítottuk el azt az ingyenesen hívható zöld számot, amin tapasztalt kórházi orvosok adnak hasznos tanácsot az egészségügyi állapotukkal kapcsolatban bizonytalan győrieknek. A mai napon elindul az újabb, ingyenesen hívható +36-80/180-130 telefonszám, amelyen Dr. Muzsay Géza vezetésével, gyermekorvosok várják győri szülők hívását a nap 24 órájában, a koronavírus járvánnyal kapcsolatos kérdésekben.

A járvány megelőzése érdekében is újabb intézkedéseket vezettünk be. Az Útkezelő Szervezet naponta kétszer gondoskodik a városi jelzőlámpák nyomógombjainak, valamint a belvárosi beléptető rendszer kommunikációs paneljeinek alkoholos szerrel történő fertőtlenítéséről. Emellett, a mai napon további védőmaszkokat osztottunk ki az egészségügyi dolgozók és a városi polgárőrök között˝ – olvasható dr. Dézsi Csaba András polgármester csütörtöki közleményében.

17.33 – Megnövekedett a kereslet a csomagolt pékáruk iránt

Kilós, előrecsomagolt kenyereket szállítanak az üzletekbe a Nyíregyházi Kenyérgyár Kft. teljesen automatizált üzeméből. A gyártás közben emberi kéz nem érinti a kenyeret, a kész termék jórészét előrecsomagolva szállítják a boltokba. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a kereslet a csomagolt pékáruk iránt. Fotó: MTI/Balázs Attila

17.13 – Így edzenek a Győri Audi ETO játékosai a kényszerszünet alatt

Danyi Gábor vezetőedző a kényszerszünet ellenére napi kapcsolatban van a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának játékosaival. A szakember csütörtökön a Kossuth Rádióban elmondta, hogy Holanek Zoltán erőnléti edzővel rendszeresen egyeztetik, melyik héten milyen jellegű munkát szánnak a játékosoknak. A körülmények miatt a hangsúly elsősorban a futómunka mennyiségén és intenzitásán, illetve az otthon végezhető sajáttestsúlyos gyakorlatokon van. A feladatokat személyre szabottan elküldik a kézilabdázóknak, akik videóban jelzik vissza, ahogyan elvégzik azokat. Részletek >>

15.35 – Kétezer maszkot kapott Kapuvár

https://www.facebook.com/604868626297504/photos/a.607248409392859/2824303374354007/?type=3&theater

15.01 – 10 új fertőzött Szlovákiában

Szlovákiában újabb 10 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma csütörtök délelőttre – közölte az MTI-vel a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya. Ezen a héten eddig az újonnan regisztrált fertőzöttek száma napi tíz és húsz között mozgott az országban, egy nappal korábban 12 volt.

A csütörtökön bejelentett fertőzöttek ismét az ország különböző részeiből valók, hármuknál a fertőzést a Bősön kialakított karanténtáborban mutatták ki, ahová a külföldről saját kérésükre csoportosan hazaszállított szlovák állampolgárokat viszik kéthetes elkülönítésre, ketten pedig külföldről érkeztek haza. Szlovákiában csütörtök délig több mint 4800 vírustesztet végeztek el, ezek közül több mint 4500 bizonyult negatívnak.

Szlovákiában már a hét elejétől gyógyszerexport-tilalom van érvényben vállalatokra és magánszemélyekre egyaránt. Szerdán az új összetételű szlovák parlament olyan törvénymódosítást fogadott el, amely szerint a rendkívüli helyzet idején a Közegészségügyi Hivatalnak hozzáférése lesz a mobilszolgáltatók bizonyos, a lakossági felhasználókra vonatkozó adataihoz. Ezek az adatok az indoklás szerint leginkább a karanténintézkedések ellenőrzésére szolgálnak majd.

13.00 – Informatikai eszközöket adományozott a Velux

https://www.facebook.com/VELUXMagyarorszag/photos/a.623311257746911/2787407238003958/?type=3&theater

10.20 – Már közel 400 idős ellátásáról gondoskodnak Sopronban

https://www.facebook.com/drfarkasciprian/photos/a.1058283194376832/1274473616091121/?type=3&theater

9.25 – Azt kérik a Mentők: maradj otthon!

9.15 – Színezőkkel rukkolt elő az Audi

https://www.facebook.com/AUDI.Magyarorszag/photos/a.325478440821775/3078390718863853/?type=3&theater

8.45 – Fontos infó a táppénz iránti kérelmekről

https://www.facebook.com/gyor.moson.sopron.megyei.kormanyhivatal/photos/a.999015763638288/1279908735548988/?type=3&theater

„Kedves szülők, tisztelt pedagógusok, a mostani nehéz helyzetben szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását.

7.50 – Rábapordány közleménye

7.45 – Módosul a Spar nyitvatartásaRészletek itt >>

7.40 – Az európai áruforgalomban nő a vasút iránti igény, mert miután számos határon szigorították az ellenőrzést, a kamionok menetideje kiszámíthatatlanná vált, a tehervonatok viszont folyamatosan közlekedhetnek – mondta a Világgazdaságnak Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria (RCH) elnöke.

7.35 – Jó célt szolgáló pénzadományok Csornán

Adományszámlát nyitott a csornai önkormányzat – tudtuk meg dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármestertől, aki elmondta: – A kialakult helyzetben minden felajánlás fontos, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy van is erre szándék a cégek és magánszemélyek részéről. Az elmúlt napokban több megkeresés érkezett a csornai önkormányzathoz, miszerint pénz-adományt is nyújtanának segítő szándékú csornaiak a vírus miatt szorult helyzetbe került helyiek támogatására, valamint a vírus elleni helyi védekezés kiadásaira – beszélt az előzményekről Csorna polgármestere, aki egyben megköszönte az önzetlen segítők felajánlásait. A 11737069-15728018-10140004-es számú bankszámlára a csornai önkormányzat át is utalt 5 millió forintot. Nemcsak pénz, egyéb felajánlások is érkeztek a városvezetéshez, melyeket Major András alpolgármester koordinál, aki az [email protected] e-mail-címen vagy a 96/590-112-es telefonszámon érhető el. Mindemellett az önkormányzat 50 éves korig várja az önkéntesek jelentkezését, akik segítenének a helyi időseknek mindennapi ügyeik elintézésében. Jelentkezni a www.csorna.hu oldalon vagy a [email protected] e-mail-címen lehet.

7.25 – Elérte a 471 518-at az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggelre. 21 306-an vesztették életüket a Covid-19-ben és 114 858-an gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem.

7.20 – Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az eddigi 21 főről 28–ra nőtt a gyógyultak száma is − olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. További részletek cikkünkben >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában