járvány

2020.03.28. 06:50

Koronavírus – Különleges taps Győrben – Ez történt szombaton Győr-Moson-Sopron megyében

A márciusi bérletek április 15-ig használhatók.

kisalfold.hu

 

21.30 – Olvasónk beszámolója szerint a szombat taps Győrben a Kodályon különleges volt. Egy egészségügyi dolgozó mondott köszönetet mindenkinek Oláh Ibolya Magyarország című számával.

A taps

 

A köszönet

21.20 – Katonák Győrben

A rendőrséggel együttműködve a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ katonái segítik a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás betartatását reggel 8 órától – írta a honvedelem.hu szombat este. A cikk szerint szombaton – a városok sajátosságait is figyelembe véve – Budapest, Cegléd, Szigetszentmiklós, Székesfehérvár, Szolnok, Debrecen, Hódmezővásárhely, Győr, Tatabánya, Salgótarján és Kaposvár piacain segítették katonai járőrök a rendőröket, és velük együttműködve gondoskodtak arról, hogy az állampolgárok egyrészt megismerjék a bevezetett szabályokat, másrészt betartsák a rendelet rájuk vonatkozó előírásait. Emlékeztettek arra is, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta a Magyar Honvédség több, a rendőrség munkáját és a civil társadalmat támogató feladatot lát el.

20.35 – Földes Gábor utca – Győr – TAPS – olvasónk videója

 

Fotó: Olvasónk fotója

20.20 – Nélküled az erkélyekről

Szombaton 16.50-től – vagyis a hivatalos meccskezdés előtt 10 perccel – közösen énekelte a dunaszerdahelyi DAC 1904 klubhimnuszát az egész Kárpát-medence. A klub felhívására számos felvidéki, magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai sportegyesület és egyéb szervezet csatlakozott, így magyarok ezrei énekelték egyszerre az Ismerős Arcok Nélküled című dalát.

19.40 – Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Meghaladta a tízezret szombat estére a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban, így a járvány európai gócának számító ország gyászolja világszerte a betegség legtöbb áldozatát. A polgári védelem legfrissebb, szombat esti összesítése szerint a halálesetek száma 889-cel, összesen 10.023-ra emelkedett, míg az igazolt új fertőzések száma 86.498-ról 92.472-re nőtt.

19.10 – Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően hétfőtől minden kórházban kórházparancsnok segíti az intézmény működését és az egészségügyi készletek védelmét – közölte a Koronavírus Sajtóközpont szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az erről szóló kormányrendeletet kihirdették a Magyar Közlönyben. Az intézkedés célja, hogy a kórházakat ilyen módon is felkészítsék a tömeges megbetegedéssekkel járó jelentős többletteherre és biztosítsák a betegellátáshoz, valamint az egészségügyi dolgozók védelméhez szükséges egészségügyi eszközökkel való felelős, átlátható és nyomon követhető készletgazdálkodást. A kórházparancsnok részére Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára a miniszterelnök megbízólevelet állít ki. A megbízólevél kiállítását követően a kórházparancsnokot a belügyminiszter rendeli ki az intézményhez.

A kórházparancsnokok munkáját az országos kórházfőparancsnok irányítja, aki szintén a miniszterelnöktől kapja megbízását. Kiemelték: a kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Feladata, hogy koordinálja a betegellátáshoz és a járványügyi intézkedésekhez szükséges egészségügyi eszközök, felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek, fertőtlenítőszerek nyilvántartását, felügyelje a készletgazdálkodást és gondoskodjon annak megfelelő védelméről, akár a készleteket őrző biztonsági szolgálat kijelölésével, valamint rendőrök és katonák bevonásával. A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát a kórház vezetője köteles végrehajtani. Az országos kórházfőparancsnok folyamatosan tájékoztatja a belügyminisztert a kórházi egészségügyi készletekkel kapcsolatos adatokról, így segítve az operatív törzs munkáját, hogy minden kórházra lebontva naprakész adatokra alapozva történjenek az egészségügyi beszerzések és intézkedések – áll a sajtóközpont közleményében.

18.50 – Sarródon maszkokat osztottak

18.45 – Friss határinfó

Az útinform legfrissebb közleménye szerint Szlovákia felől Rajkánál, a határállomás belépő oldalán még mindig nagy a torlódás. A kamionok 2-3 órás várakozásra készüljenek.

17.30 – Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók és a látássérültek a Volánbusz járatain

A Volánbusz nagy örömmel tesz eleget annak a döntésnek, amely szerint március 28-tól térítésmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, valamint a vakok és gyengénlátók a társaság helyközi járatain. A járvány ideje alatt a társaság valamennyi utasától elfogadja a lejárt utazási, illetve kedvezményes utazásra jogosító igazolványokat, a márciusi bérletek pedig április 15-ig használhatók fel.

17.10 – Hétfőtől nem közlekednek a tanítási időszakban, az iskolába jutást biztosító járatok – közölte a Mávinform.

Iskolai időszakban közlekedő, a járványügyi veszélyhelyzet miatt a menetrendből törölt vonatok az 1-es számú, Budapest–Hegyeshalom–Rajka vonal:

- Nem közlekednek a délutáni órákban Győrből Hegyeshalomba és Mosonmagyaróvárra 14:16-os és 15:16-os indulási idejű 9464-es és 9466-os számú vonatok.

- Nem közlekedik a pénteki közlekedési rend szerint Budapest-Keletiből 13:53-kor induló és Győrbe 15:31-kor érkező 9312-es számú vonat.

- Nem közlekednek a vasárnapi közlekedési rend szerint délutáni órákban Győrből a 16:26-kor és 18:26-kor induló, a Keleti pályaudvarra 17:59-kor és 19:59-kor érkező 1943-as és 1945-ös számú vonatok.

17.00 – Bűvésztrükk Kapuvárról

16.55 – Szombat délután 5 órakor a kapuvári bűvész, Kiss V. Balázs mutatja meg trükkjeit, és meg is tanít egyet a nézőknek – Itt tudod nézni >>

16.15 – Félmilliós adomány

200 ezer forintot adományozott a VELUX szakszervezet a soproni kórház alapítványának, amelyet a vezetőség 300 ezer forinttal egészített ki

15.55 – Maszkok ezreit varrják a Sopron környéki településeken

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Sopron környékén több mint tizenöt településen varrnak folyamatosan védőmaszkokat. A munkát önkéntesek segítik. Részletek cikkünkben >>

15.00 – Szlovákia újra megnyitotta a határait a kamionforgalom előtt

Szombaton délelőtt tíz órától Szlovákia ismét megnyitotta – előző nap lezárt – közúti határait a 7 és fél tonnánál nehezebb tehergépkocsi-forgalom előtt – közölte az MTI-vel szombaton a szlovák rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Pénteken az ideiglenes kamionstopot a szlovák rendőrség a határokon létrejött torlódásokkal, illetve az ebből adódó balesetveszély megelőzésének szükségességével indokolta.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint szombaton újabb 23 személynél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, és így már 292-re emelkedett az új típusú koronavírussal regisztrált fertőzöttek száma, közülük 85-öt kórházban, kettőt pedig intenzív osztályon kezelnek. A betegségben eddig még senki sem halt meg.

14.20 – A Borsos Miklós utcában péntek este így zengett a hálataps – olvasónk videója

13.50 – Etesd a dokit Győr – videó

13.45 – Kijárási korlátozás 1. nap – Életképek Győrben

 

13.20 – Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a GYSEV vonatain is

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Schanda Tamás elmondta: az operatív törzs támogatta az ITM javaslatát, hogy az egészségügyi dolgozók – a járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként – díjmentesen utazhassanak a helyközi közösségi közlekedésben, a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatain a veszélyhelyzet megszűnéséig. Részleteket itt olvashatnak >>

12.50 – Határinfó

A magyar-román határszakaszon, az M43-as autópályán Csanádpalotánál továbbra is nagyon erős a tranzitforgalom, a kilépő oldalon 15 km-es a kamionsor. Ártándnál, a 42-es főúton is hosszú a várakozási idő a határon, a kilépésnél a teherforgalomban közlekedők közel három órát is kénytelenek sorban állni – közölte szombat délután az útinform.

12.40 – A járványok világáról indított blogot a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A járványok világa címmel indított blog - Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvár és Adattár >>

12.25 – Neked írom a dalt #nekedenekelek – „S embert gyógyítasz, s gyereket tanítsz”

Már most érzékelhető a forgalomcsökkenés, kevesebb ember jár az utcán, de továbbra is elengedhetetlen, hogy betartsuk a hatósági szabályokat – derült ki az Operatív törzs sajtótájékoztatójából. Részletek >>

12.00 – A soproni színház ajándéka videón

Komlón, Szarvason, valamint Gyulán is szívesen látnák idén júniusban és júliusban a Zenta, 1697 rockoperát a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház nagy sikerű koprodukcióját a Jászai-díjas Pataki András rendezésében. A Kossuth-díjas Szarka Gyula és a József Attila-díjas Szálinger Balázs művében a műfaj kiemelkedő énekesei lépnek színpadra. Visszapillantásunkban kulisszatitokként megosztjuk, miként születtek meg a dalok, mit mondott Rúzsa Magdi, amikor felénekelt egy számot a műből, s hogyan kerültek artisták a színpadra. Ajándékként pedig most megnézhetik az esztergomi hazai premier felvételét.

11.55 – A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét az agrárminiszter szombaton Kaposváron. Nagy István a somogyi megyeszékhely piacán tett látogatásán újságírók előtt azt mondta: arra kéri a települések vezetőit, hogy – védőintézkedések betartása mellett – tegyék lehetővé az embereknek a hozzájutást a piacon kapható zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kézműves termékekhez, nyújtsanak alternatívát számukra a vásárláshoz. Szabadtéren, kellő fegyelmezettséggel, szabálykövetéssel kisebb a fertőzés veszélye, és annál jobban tudunk vigyázni egymásra, minél több helyen tudjuk biztosítani az árukhoz való hozzáférést – indokolta kérését a miniszter.

11.30 – Öt helyszínen, köztük Győrben, kezdi újra a munkát a magyar úszóválogatott

A magyar úszóválogatott tagjai a jövő hét elején két fővárosi és három vidéki helyszínen újrakezdik a közös edzésmunkát. Kozma Dominik világ- és ötszörös Európa-bajnoki bronzérmes úszó szombaton az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy a Duna Arénában, a Laky Károly Uszodában, valamint Törökbálinton, Balatonfűzfőn és Győrben folytatódik a közös munka azok számára, akiknek mindkét koronavírus-tesztjük negatív lett.

Szombaton 16:50-től közös és határtalan Nélküled-énekléssel adjunk tiszteletet azoknak, akik ebben a nehéz időszakban napi szinten hoznak áldozatot másokért! Figyeljék a telefonjukat, és amikor 16:50-re ugrik az óra, indítsák el a youtube-videót a dal hivatalos verziójával.

 

11.00 – Az útinform beszámolója szerint az osztrák határ mentén Hegyeshalom belépő oldalán, valamint Szlovákia felől Rajkánál ismét óriási a torlódás. A kamionok 2-3 órás várakozásra készüljenek!

Sopronnál és Kópházánál is hosszú a sor, de ezeken az átkelőkön csak a 7.5 tonnánál könnyebb járműveket engedik be Magyarországra, a nagykocsikat még a határ előtt 10-15 km-rel visszafordítják.

Elvégzett tesztek száma : 42.750 darab.

Megerősített, igazolt esetek száma: 7697 fő.

Tartományi bontásban: Burgenland (140), Karintia (204), Alsó-Ausztria (1 163), Felső-Ausztria (1 285), Salzburg (728), Stájerország (812), Tirol (1 801), Vorarlberg (535), Bécs (1 029).

Haláleset: 68 fő.

Tartományi bontásban: Burgenland (2), Karintia (2), Alsó-Ausztria (13), Felső-Ausztria (4), Salzburg (4), Stájerország (17), Tirol (9 ), Vorarlberg (1), Bécs (16).

Burgenland tartományból települési adatok:

Nezsideri járás: 31 fő

Kismarton-környéki járás: 12 fő

Kismarton város: 8 fő

Nagymartoni járás: 17 fő

Felsőpulyai járás: 12 fő

Felsőőri járás: 48 fő

Németújvári járás: 3 fő

Gyanafalvi járás: 7 fő

10.25 - Jelentős magyar segítséget kap a koronavírus kutatása – részletek >>

10.10 – Vesztegzár a panelben címmel itt olvashat Kamocsai Ritától kiváló történeteket – friss bejegyzés

8.40 – Világszerte 597 335-en fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 27 365, a gyógyultaké pedig 131 712 – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. Részletek cikkünkben >>

8.30 – Szombaton zárva Győrben a Baross úti Meki, Sopronban délután 3-ig nyitvarészletek >>

7.40 – Online tájékoztat a könyvtár Győrben

Adatokra, nevekre, fogalmakra, évszámokra, könyvcímekre, oktatást és tanulást segítő információkra vonatkozó kérdések megválaszolásával segít a tájékozódásban a koronavírus ideje alatt a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér. A kérdéseket az [email protected] e-mail-címre várják hétfőtől péntekig 9 és 17 óra közt. Ezekre megbízható választ adnak lehetőség szerint 24 órán belül. A kért információt e-mailben küldik meg a kérdezőnek, külön kérésre néhány oldalas digitális másolatot is a szerzői jogi törvényben foglaltak figyelembevételével.

7.00 – Határinfók

Az útinform közlése szerint az osztrák határ mentén Hegyeshalom belépő oldalán, valamint Szlovákia felől Rajkánál ismét óriási a torlódás. A kamionok 2-3 órás várakozásra készüljenek.

Sopronnál és Kópházánál is hosszú a sor, de ezeken az átkelőkön csak a 7.5 tonnánál könnyebb járműveket engedik be Magyarországra, a nagykocsikat még a határ előtt 10-15 km-rel visszafordítják.

A Szlovák Köztársaság március 27-én azonnali hatállyal elrendelte, hogy valamennyi, Magyarországgal határos határátkelőhelyén csak olyan tehergépjárműveknek engedélyezi az átlépést, ami élelmiszert, egészségügyi ellátást, humanitárius segélyt, vagy élő állatot szállít – olvasható a rendőrség oldalán.

6.45 – Csökken a hétvégenként nyitva tartó posták száma

A veszélyhelyzethez igazodva március 28-tól visszavonásig csökken a szombaton nyitva tartó posták száma, vasárnaponként pedig mind zárva lesz – közölte a Magyar Posta pénteken az MTI-vel. A fővárosban három – Budapest VI. kerületében a Teréz körút 51., a VIII. kerületben a Baross tér 11/c, valamint a XI. kerület Fehérvári út 9-11. szám alatti – posta lesz nyitva szombaton, illetve a megyeszékhelyeken, valamint egy-egy Érden, Dunaújvárosban és Sopronban.

Vasárnap országszerte zárva lesznek a posták. A társaság folyamatosan figyeli a postai forgalmat hétköznaponként és hétvégéken is, az eredmények függvényében határoz a további nyitvatartásról. Az elmúlt két hétben a veszélyhelyzet miatt számos kisforgalmú posta működését kellett már felfüggeszteni, illetve a nyitvatartását szűkíteni, de a postai szolgáltatások ellátása továbbra is zökkenőmentes – olvasható a Magyar Posta közleményében.

Szlovákia részlegesen lezárja határait a  kamionforgalom előtt

Azonnali hatállyal lezárja közúti határait Szlovákia a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsi forgalom előtt Lengyelország, Csehország, Magyarország és Ausztria irányába és onnan – közölte az MTI-vel pénteken a szlovák rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az intézkedés – amelyről egyelőre nem közölték, hogy mennyi időre szól – nem vonatkozik az élőállatokat és gyorsan romló árut szállító gépjárművekre. Ugyancsak beengedik azokat a tehergépkocsikat, amelyek árujukat Szlovákiában rakodják ki. Az intézkedést a szlovák rendőrség a határokon létrejött torlódásokkal, illetve az ebből adódó balesetveszély megelőzésének szükségességével indokolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában