Vészhelyzet - cikkünk folyamatosan frissül megyei aktualitásokkal

2020.03.14. 08:13

Koronavírus – Hétfőtől halasztják az elektív ellátásokat a Petz-kórházban, Győrben és Sopronban zárva lesznek az óvodák és bölcsődék

Kurz újabb szigorú korlátozásokat vezetett be Ausztriában, Szlovákiában majdnem minden üzletet bezárnak, szükségállapotot hirdetnek.

kisalfold.hu

21.15 – Együttműködést kér az Ausztriából hazatérőktől a népegészségügyi központ

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményében felidézte: pénteken több települést lezártak Ausztriában, mert ismételten nőtt az új koronavírus által okozott igazolt megbetegedések száma. Tudomásuk szerint nagyon sok magyar állampolgár hagyta el a területet még a karantén bevezetése előtt.

Az új koronavírus magyarországi terjedésének csökkentése érdekében az NNK felhívta mindazok figyelmét, akik Ausztria Tirol tartományának Ischgl, Kappl, St. Anton am Arlberg, See, Galtür településein vagy Karintia tartományának Heiligenblut településén jártak és március 3-án vagy azt követően hagyták el, hogy a terület elhagyásától számított 14 napig helyezzék magukat házi karanténba. Bővebb részletek itt!

21.01 – A soproni Perkovátz-Ház vasárnap 15 órakor bizonytalan időre bezárt

20.52 – Szlovákiában majdnem minden üzletet bezárnak, szükségállapotot hirdetnek

Szükségállapotot rendelt el hétfőtől a kórházakban az új típusú koronavírus terjedése miatt a szlovák kormány, amely döntést hozott arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják – jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a központi válságstáb ülése után vasárnap. Szlovákiában már csütörtöktől rendkívüli helyzet van hatályban, a most bevezetett szükségállapot, amely a rendkívüli helyzetnél is szigorúbb intézkedéseket tesz lehetővé, egyelőre csak a kórházakra vonatkozik.

A kórházakra vonatkozó szükségállapot egyebek mellett a sztrájk betiltását, illetve a kórházi berendezések és a személyzet áthelyezését teszi lehetővé. A kormány ezzel összefüggésben már elrendelte a kórházak számára azt is, hogy függesszék fel az ütemezett és elhalasztható operációkat, és tartsák fenn kapacitásaikat a koronavírussal fertőzött személyek ellátására. Szlovákiában vasárnap újabb 17 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 61-re emelkedett a fertőzöttek száma. A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van, de országszerte mutattak ki fertőzéseket.

A kormány vasárnap döntött arról is, hogy hétfőtől legalább 14 napra csaknem minden kiskeresekedelmi egységet és szolgáltatót bezárnak az országban. A bezárás alól csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, újságárusok és az állateledelt árusító üzletek kapnak felmentést. A szlovák kormány központi válságstábja hétfőn is ülést tart, annak napirendjén további korlátozó intézkedések vannak, egyebek mellett az is, hogy megtiltsák a tömegközlekedési eszközök használatát azok számára, akik nem viselnek védőmaszkot. Szlovákia határain már péntektől csak az állandó vagy átmeneti lakhellyel, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Az országba külföldről hazatérő állampolgárokat 14 napos karanténnak vetik alá.

19.47 – Az OKTV-eredményeket a már lezajlott versenyfordulókon elért eredmények alapján határozzák meg

Az Oktatási Hivatal a kihirdetett országos veszélyhelyzetre való tekintettel a tanulók és kísérőik közösségi közlekedésben való részvételének elkerülése érdekében, továbbá egyes döntők részvevőinek nagy száma miatt az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőit nem rendezi meg. Teljes hír itt.

18.37 – Teljesen ki kell költözni az egyetem kollégiumaiból

Magyarország Kormánya Operatív Törzsének döntése értelmében a Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégiumából, a Multifunkciós épületből, a Külső Kollégiumból, a Famulus Kollégiumból és a mosonmagyaróvári Cserháti Sándor Kollégiumból a hallgatóknak március 16-án, hétfőn estig teljes körűen ki kell költözniük és minden személyes tárgyukat el kell vinniük. Azoknak, akik a megadott határidőig nem tudnak kiköltözni, az [email protected] e-mail címen kell ezt haladéktalanul jelezniük.

A győri campuson a központi kollégium mögötti, egyébként fizetős parkolók hétfőn ingyenesen használhatóak lesznek. Az egyetem megerősített biztonsági, gondnoki és takarítási szolgálatot rendelt el a kiköltözés napjaira.

A teljes körű kiköltözés során a szokásos adminisztrációt nem kell elvégezniük a hallgatóknak, csupán a kollégiumi portákon a kulcsot leadni és egy rövid nyilatkozatot aláírni. A kiköltözés után a szobában hagyott személyes tárgyakat az egyetem névvel és szobaszámmal ellátott dobozokban, biztonságos helyen helyezi el, ugyanakkor semmilyen felelősséget nem vállal értük. Azokat szükség esetén, későbbi időpontban, külön egyeztetés alapján lehet majd átvenni – olvasható a győri Széchenyi-egyetem honlapján.

18.27 – Szlovák rendőröknek kellett feltartóztatniuk egy magyar férfit a cseh-szlovák határon

Szlovák rendőröknek kellett feltartóztatniuk vasárnap egy magyar férfit a cseh-szlovák határon, Kúty-nál, aki a péntektől érvényben lévő belépési tilalom és a rendőri figyelmeztetés ellenére autójával áthajtott a határon – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A 43 éves férfi Csehországból akart belépni Szlovákiába, amikor a határ ellenőrzésére kirendelt rendőrök figyelmeztették, hogy a koronavírus terjedése miatt elrendelt – külföldiekre vonatkozó – beutazási tilalom miatt nem lépheti át a határt, és vissza kell fordulnia Csehországba.

A sofőr figyelmen kívül hagyta a rendőri utasítást, és autójával áthajtott a határon, majd az őt követő rendőrök többszöri felszólítására sem állt meg. Az autót végül sikerült megállítani, de mivel annak sofőrje továbbra sem volt hajlandó az együttműködésre és agresszíven viselkedett, a rendőrök kényszerintézkedést alkalmaztak, és őrizetbe vették. Szlovákiába az új típusú koronavírus terjedésének veszélye miatt pénteken bevezetett beutazási tilalom értelmében az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be.

18.25 – A Magyar Orvosi Kamara javaslatai a koronavírus okozta járvány megfékezésére

„A világszerte egyre jobban terjedő koronavírus-járvány hazánkban is rendkívüli veszélyhelyzetet teremtett. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége által a koronavírus okozta járvány megfékezésére kidolgozott javaslatokat vasárnap eljuttattuk az Operatív Törzs számára” – olvasható az MTI-n.

A MOK először is üdvözli a kormány március 13-án elrendelt határozott intézkedéseit, amelyeket a koronavírus okozta járvány terjedésének lassítása érdekében hozott. És azt is hozzáteszik, hogy már az eddig bevezetett intézkedések is reményt adnak arra, hogy a betegek várható számának növekedése lassulni fog, ám szerintük újabb, szigorúbb intézkedésekre van szükség a jövőben. Többek közt a lakhelyelhagyás korlátozásának bevezetését javasolják a kormánynak.

17.56 – Ideiglenesen szünetelteti a személyes ügyintézést ügyfélszolgálati irodáiban az E.ON

Ügyfelei és munkatársai egészségének megóvása érdekében valamennyi ügyfélszolgálati irodájában ideiglenesen felfüggeszti a személyes ügyintézést az E.ON, ezzel is hozzájárulva a koronavírus magyarországi terjedésének megakadályozására tett kormányzati lépésekhez. Az ügyfelek hétfőtől a cég digitális platformjain, azaz online, telefonon vagy e-mailben intézhetik ügyeiket. A döntés visszavonásig érvényes.

Az E.ON mindent elkövet annak érdekében, hogy hozzájáruljon a koronavírus terjedésének megelőzésére tett kormányzati lépésekhez és felkészüljön egy lehetséges járványhelyzetre. A társaság célja, hogy ügyfelei, munkatársai, partnerei és hozzátartozóik egészségét megóvja, ugyanakkor szolgáltatásainak biztonságát garantálja a kihirdetett veszélyhelyzet idején. Ezért az eddig megtett óvintézkedések mellett hétfőtől ideiglenesen felfüggesztik a személyes ügyintézést az E.ON valamennyi ügyfélszolgálati irodájában.

Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és a jelenlegi helyzetben biztonságosabb az ügyintézés, amely a következő időszakban az E.ON digitális platformjain, azaz telefonon, e-mailben és online lesz elérhető. Az E.ON arra kéri ügyfeleit, hogy lépjenek be, illetve, ha még nem tették, regisztráljanak az online ügyfélszolgálaton (www.eon.hu/ugyintezes), ahol az alábbi ügyek kényelmesen és teljes körűen intézhetők:

mérőállás diktálás,

számla- és egyenlegmegtekintés,

számlabefizetés,

e-számlára váltás,

értesítés tervezett üzemszünetekről.

A hosszabb várakozási idő elkerülése érdekében kérik ügyfeleik együttműködését, hogy a telefonos ügyfélszolgálatot (https://www.eon.hu/hu/lakossagi/elerhetosegek.html) csak sürgős esetben keressék a következő időszakban.

Az E.ON már korábban döntött arról, hogy egyetlen lakossági ügyfélnél sem kapcsolja ki tartós számlatartozás miatt az áramot. A társaság az önként vállalt kikapcsolási moratóriummal járul hozzá ahhoz, hogy a veszélyhelyzet időszakában minden ügyfele számára biztosított legyen a villamosenergia-ellátás.

16.03 – Hétfőtől az önkormányzati, egyházi, alapítványi fenntartású intézményekben a bölcsődei és óvodai ellátás átmenetileg szünetel Győrben

„Tekintettel a szombat délután kiadott kormányrendeletre, valamint a járványügyi helyzet aktuális változásaira, a mai napon ismételten válságstáb összehívását kezdeményeztem az alpolgármesterek, a jegyző, aljegyző, valamennyi óvoda és bölcsőde, szociális intézmény, a családsegítő központ és a gazdasági működtető központ vezetőinek részvételével.

Minden aktuális szempontot figyelembe véve, a mai napon a következő intézkedéseket hozom:

1. Idősotthonok:

A győri idősotthonokban a mai naptól nem csak látogatási, hanem kijárási tilalom is életbe lép, valamint szünetel az idősklubok működése is. Minden lakónak biztosítjuk a bevásárlás és igény szerint a napi étkeztetés lehetőségét is.

2. Bölcsődék és óvodák:

Hétfőtől az önkormányzati, egyházi, alapítványi fenntartású intézményekben a bölcsődei és óvodai ellátás átmenetileg szünetel. Ezen időszak alatt kizárólag gyermekfelügyeletet biztosítunk azok számára, akik semmilyen formában nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét.

A gyermekfelügyelettel kapcsolatos további tudnivalók:

a) Tekintettel arra, hogy a GYES-en, GYED-en lévő szülők meg tudják oldani bölcsődés, óvodás korú gyermekeik felügyeletét, gyermekeiket átmenetileg óvodai, bölcsődei közösségbe nem vihetik.

b) Az intézményeink nem fogadják azokat a gyermekeket, akik, vagy akiknek szülei, vagy velük egy háztartásban élő hozzátartozójuk az elmúlt két hétben külföldön tartózkodott.

c) A lázas beteg gyermek, vagy akivel közös háztartásban lázas személy él, nem jelenhet meg az óvodákban, bölcsődékben, amennyiben mégis megjelenik, és ezt az állapotot az intézmény dolgozói észlelik, a gyermek hazaküldéséről haladéktalanul intézkedhetnek.

d) Ahhoz, hogy az önkormányzati ellátások szervezhetők legyenek, minden szülőtől nyilatkozatot kérünk azzal kapcsolatban, hogy az elkövetkezendő napokban milyen ellátási formákra tart igényt. A nyilatkozat elérhető a ”koronavírus járvánnyal kapcsolatos szülői nyilatkozat” néven, a www.gyor.hu weboldalon, az önkormányzat menüpont alatt. A szülő a kitöltött nyilatkozatot kérem, e-mailen, vagy személyesen juttassa el az adott intézménybe.

Jelen intézkedés visszavonásig érvényes„ – olvasható Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármesterének közleményében.

14.43 – Kormányablakok a megyénkben – Személyesen csak szükség esetén és csak időpontfoglalással, de inkább interneten intézzék az ügyeket!

„A kormányablakokban és okmányirodákban is korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében a kormányhivatalok. Az intézkedések célja, hogy az ügyfélterekben a lehető legkevesebb személy tartózkodjon egyszerre. Az ügyfélszolgálatokon történő személyes megjelenés elkerülésével a megbetegedés kockázata és a járvány további terjedése mérsékelhető.

Az operatív törzs arra kéri a kormányablakok, okmányirodák ügyfeleit, hogy lehetőség szerint időpontfoglalással menjenek ügyet intézni, e nélkül csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a kormányablakokat. A kormányablakok hétfőn nyitják meg az új foglalható időpontokat, ezzel párhuzamosan kevesebb olyan ügyfelet tudnak majd fogadni, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek. Időpont ügyfélkapuval az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, ügyfélkapu nélkül a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon foglalható.

Fotó: Kisalfold.hu

A kormányablakokban, okmányirodákban és más ügyfélszolgálatokon korlátozhatják a bent tartózkodók maximális létszámát. Kérjük ügyfeleinket, hogy az ügyféltereken kívül, egymástól kellő távolságot tartva várják meg, amíg sorra kerülnek. Az elkészült okmányokat az eddigiekkel ellentétben nem személyesen kell átvenni a kormányablakokban, okmányirodákban, illetve a postán vagy a kézbesítőtől, hanem levélküldeményként a postaládába kézbesítik azokat. A kormányhivatalok az operatív törzs intézkedéseivel, javaslataival összhangban látják el feladataikat.

Felhívjuk az ügyfelek figyelmét, hogy a 2020. március 12-t követően lejáró, a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes. Az okmányok megújítására jelenleg tehát nincs szükség, azokat Magyarország területén továbbra is használhatják, külföldön azonban nem érvényesek a lejárt okmányok. Azok tehát, akiknek külföldön is érvényes okmányra van szükségük, lejárt okmányaikat meg tudják hosszabbítani a kormányablakokban.

Javasoljuk, hogy az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok elsősorban a megújult magyarorszag.hu oldalon elérhető online ügyintézési lehetőségeket vegyék igénybe. A leggyakoribb 750 ügykörben elérhető az elektronikus ügyintézés (a bejelentkezés ügyfélkapu regisztrációval, elektronikus személyi igazolvánnyal, vagy telefonos azonosítással történik), továbbá valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására ún. e-papír szolgáltatás használatával (a bejelentkezéshez szintén ügyfélkapus azonosítás szükséges). Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek számos ügyben postai úton is leadhatják kérelmüket. További információkért keressék fel a kormanyhivatal.hu oldalt, valamint hívják az ingyenesen hívható 1818 Kormányzati Ügyfélvonalat” – olvasható a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közleményében.

14.41 – 75 éves férfi a koronavírus első hazai áldozata

Sajnos megtörtént az első haláleset, folyamatosan frissülő hírünket itt olvashatják.

13.37 – Halasztják az elektív ellátásokat a győri Petz-kórházban

„2020. március 16-tól a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban az elektív ellátásokat (fekvő, egynapos, ambuláns, járóbeteg szakellátás) a járványügyi

veszélyhelyzetre tekintettel halasztják. Az egyértelműen sürgős esetek, a súlyos egészségkárosodás veszélye miatt és a legalább 2 hónapig nem halasztható betegségek ellátása természetesen folyamatos.

Szünetelnek a szűrések, a kontroll vizsgálatok, a fogorvosi ellátás, az elektív kivizsgálások és a gondozás. Kivételt képeznek az állapotromlás és az

orvosi beavatkozás szüksége (pl. varratszedés, nem halasztható kötés,gipszeltávolítás, terhesgondozás legszükségesebb esete stb). Ugyanezen naptól a leletkiadás intézményünkben szünetel, azok elérhetők az EESZT felületén.

Az előjegyzett betegek értesítjük azonban kérjük a lakosságot, hogy jelen intézkedés végrehajtásában segítse munkánkat. A sürgősségi ellátás eldöntése az osztályvezető főorvos szakmai döntési kompetenciája és felelőssége” – olvasható Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatójának közleményében.

13.33 – Az enesei iskolaigazgató levele a szülőknek

Bartos Ilona, az Enesei Általános Iskola igazgatója a következő levelet küldte ki a szülőknek a koronavírus-helyzettel kapcsolatosan, ami olvasható a Győrsövényház.hu oldalon. A szöveg azért van fenn a település honlapján, mert a győrsövényházi iskola az enesei tagiskolája, illetve a győrsövényházi felsősök Enesére járnak.

„Tisztelt Szülő! A Kormány 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozatában foglaltak alapján, azaz a koronavírus miatt a köznevelési intézményekben új munkarend bevezetésére tekintettel, kifejezetten kérem, hogy gyermeke 2020. március 16-án, hétfőn már ne jelenjen meg a köznevelési intézményben. Az új munkarend értelmében a tanulóknak tilos az intézmény oktatási célú látogatása, tanítás nem lesz. A rendkívüli intézkedés végrehajtása érdekében kérem együttműködését a gyermek felügyeletének megszervezésében mindannyiunk, de elsősorban a ránk bízott tanulók biztonsága érdekében. A tantermen kívüli tanulással és további lényeges információkkal kapcsolatban a közeljövőben tájékoztatást nyújtok. Együttműködésére számítok, mert most nem az 1–8. évfolyam tananyagából vizsgázunk, hanem emberségből, felelősségből, türelemből és a szabályok betartásából. Szeretném, ha a tanév végén mindenki kiválóan megfelelt minősítést kapna. Köszönettel és tisztelettel: Bartos Ilona intézményvezető”

12.08 – MÁV: hétfőtől elkezdődik a járművek teljes fertőtlenítése 

Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként – mondta el a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója vasárnap. Homolya Róbert hozzátette: úgynevezett záró fertőtlenítést fognak végezni a szerelvényeken, amely baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, és amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken.

Ilyen jellegű fertőtlenítést először a nemzetközi vonalakon alkalmaztak, de ezek száma egyre csökken, így most lehetőség nyílik a belföldi járatok szerelvényeinek teljes fertőtlenítésére is – ismertette. Hétfőtől a legnagyobb forgalmú – vagyis elsősorban a budapesti elővárosi közlekedésben érintett – járműveken kezdik a teljes fertőtlenítést, de az kiterjed a HÉV-ekre és az alacsonyabb forgalmú vonalak járműveire is.

11.31 – Új szigorú lépések Ausztriában

A kormány újabb jelentős szigorításokat vezet be az új koronavírus elleni küzdelemben – jelentette be Sebastian Kurz kancellár a parlament ülésén március 15-én délelőtt. A cél a szociális kontaktusok visszaszorítása és a logisztikai fennakadások megelőzése.

A rendelkezések nyomán gyülekezési tilalom lép életbe, és tovább korlátozzák a mozgás szabadságát a közterületeken: bezárják a sportpályákat, a játszótereket, és az egyéb nyilvános közösségi tereket. Március 17-től a vendéglők, lokálok sem nyithatnak ki – közölte a kormányfő. Az élelmiszer-ellátást a boltok és a házhoz szállító szolgálatok biztosítják majd.

Sebastian Kurz bejelentette azt is, hogy mozgósítják az önkéntes tartalékosokat. Meghosszabbítják a polgári szolgálatosok szolgálati idejét, és behívják az elmúlt 5 évben polgári szolgálatot teljesített fiatalokat is. A kancellár szerint erre azért van szükség, hogy a logisztikában és az ápolási szférában esetleg fellépő fennakadásokat megelőzzék – olvasható a Sopronmedia.hu-n.

11.00 – Kereken egy óra múlva kezdődik a győri díszközgyűlés

A veszélyhelyzet miatt zárt ajtós győri díszközgyűlés élőképes közvetítését itt nézhetik.

10.31 – Mától rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon

Rendkívüli ítélkezési szünet lépett életbe a bíróságokon a koronavírus-fertőzés miatt – közölte az Országos Bírósági Hivatal az MTI-vel. Azt írták, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára a kormány rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el, amely március 15-én lép hatályba.

Az általános iskolák, óvodák és bölcsődék megváltozott működésére tekintettel a 14 év alatti gyermeket nevelő bírósági dolgozók – a távmunkával összefüggő további intézkedésig – mentesülhetnek a munkavégzési kötelezettségek alól. Az ügyfelek a rendkívüli ítélkezési szünettel összefüggésben további információkat a bíróságok központi honlapján (www.birosag.hu), valamint az ítélőtáblák és a törvényszékek honlapján kaphatnak – tudatta az OBH.

9.32 – Vasárnap délután csomagolnak össze a hunyadis diákok Csornán

Hasonló hírt posztolt a Csornai Középiskolai Kollégium is

9.19 – Már 32 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb két magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel harminckettőre nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma – olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra vasárnap reggel feltett közleményben. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Magyarországon eddig 32 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit és 22 magyar állampolgár. A kormányzati honlap szerint eddig egy beteg gyógyult meg, 79-en vannak karanténban, 1236 mintát vizsgáltak meg.

8.49 – Így változik az iskolai étkezés Kapuváron

8.45 – A MÁV-START március 15-én vasárnap is plusz kocsikkal közlekedteti egyes belföldi járatait

Vasárnap, 8.39 – Változik az ügyfélfogadás a Győri Ítélőtáblán

A Győri Ítélőtáblán az ügyfélfogadási idő 2020. március 16. napjától – a korábbiaktól eltérően – 9 és 10 óra között lesz. Azok a személyek, akiknél lázas, vagy koronavírusos megbetegedés gyanúja áll fenn, a Győri Ítélőtábla épületébe nem léphetnek be.

A szombati nap legfontosabb híreinek összefoglalója

– Győr-Moson-Sopron megyében eddig nem regisztráltak koronavírussal fertőzött beteget.

– Sopronban zárva, Győrben egyelőre nyitva lesznek hétfőtől az óvodák és bölcsődék. Minden településen a fenntartó önkormányzat dönt az óvodák és bölcsődék nyitva tartásáról.

– Csaknem ötszáz házi karantént rendeltek el a határokon. Szombat délután a hegyeshalmi határ beállt, lépésben haladt a kocsisor.

– A MÁV-START az elmúlt két napban plusz kocsikkal indította útnak egyes belföldi járatait, a buszokon egyes városokban tilos lesz a felszállás az első ajtóknál hétfőtől.

– A megyei vonatkozású, szombati zárt kapus mérkőzések eredményeit ide, ide és ide kattintva nézhetik meg.

– Több játékos rosszulléte miatt félbeszakadt az ETO -DVSC U16-os bajnoki Győrben. Biztosan nem koronavírus áll a háttérben, feltehetőleg ételmérgezés miatt lettek rosszul a fiatal játékosok.

– Kikapcsolási moratóriumot hirdetett a veszélyhelyzetben az E.ON.

20.50 – Már 30 fertőzött van Magyarországon

Újabb öt magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, ezzel 30-ra nőtt a Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma.

20.48 – Így búcsúzott Albin atya a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból hazaköltöző diákoktól

20.45 – Nem tartanak istentiszteletet az evangélikusok

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei azt tanácsolják az egyházközségeknek, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől ne tartsanak istentiszteletet.

19.35 – Hétfőtől zárva lesznek az ovik és a bölcsődék Sopronban

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere a város közigazgatási területén működő óvodákban és bölcsődékben rendkívüli szünetet rendelt el 2020. március 16. napjától, visszavonásig.

A soproni intézményekben, a szülők igénye alapján, indokolt esetben megszervezik a gyermekek napközbeni, kiscsoportos felügyeletét – tette hozzá dr. Farkas Ciprián polgármester.

Fertőtlenítés egy oktatási intézményben. Fotó: MTI

18.06 – Kocsisor, torlódás a hegyeshalmi határnál

Beállt a határátkelő Hegyeshalomnál. Az Index szerint két és fél óra alatt 4 km-t tettek meg az autósok a hatátárátkelőtől bő 10 kilométeresre saccolt sorban.

18.03 – Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről; az erről szóló kormányrendelet még szombaton megjelenik – jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán közölte: lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják megoldani. A hétfőtől életbe lépő iskolabezárásokról hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Az államtitkár úgy fogalmazott: „fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, a pedagógusok tanítsanak, neveljenek”.

17.53 – Egyes városok helyi járatain március 16-tól változás

16.24 – Vámosszabadin nyit az ovi hétfőn

14.18 – Április elejéig szünet a győri röplabdásoknak

Kedves Szülők, Szurkolóink, Szimpatizánsaink, Támogatóink! A Magyar Röplabda Szövetség legújabb határozatában úgy döntött, hogy április 3-ig felfüggeszt minden röplabdával kapcsolatos mérkőzést és eseményt.

Az edzések lebonyolításával kapcsolatban, a kialakult helyzetben, egyesületünk szakmai vezetése felelősségteljes döntést hozott, ennek értelmében április 3-ig felfüggesztjük az edzés és sport tevékenységet egyesületünk valamennyi korosztályos csapatára vonatkozóan. A Magyar Röplabda Szövetség következő, áprilisi döntése, valamint az áprilisi eleji országos pandémiás helyzet tükrében a további teendőket újratárgyaljuk. Kérjük szíves megértésüket! olvasható a SZESE Győr vezetésének közleményében.

14.03 – Terjed a vírus a szomszédos országokban

Terjed az ú típusú koronavírus a szomszédos országokban: Ausztriában több településen pánikot keltett egy meglepetésszerűen elrendelt karantén, Horvátországban öt új fertőzöttet diagnosztizáltak, Szerbiában pedig az államfő közölte, hogy egyelőre nem tervezik a szükséghelyzet kihirdetését. Ausztriában több településen keltett riadalmat a meglepetésszerűen elrendelt karantén.

A néhány ezer lakosú Sankt Anton am Arlberg sítelepen pénteken pánik tört ki, amikor meglepetésszerűen vesztegzár alá vonták a tiroli községet. A rendőrség egyszer csak megjelent az utcákon, és lezárta a települést, amit a helyiek rosszul viseltek – magyarázta Helmut Mall polgármester. Ezt követően meg kellett szervezni a vendégek hazautazását, a vonatok és a buszok zsúfolásig teltek meg emberekkel. Hasonló volt a helyzet a karintiai Heiligenblutban, amelyet március 29-ig karantén alá helyeztek.

12.21 – Egyelőre nem zárnak be a győri óvodák és bölcsődék

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken este a közoktatási intézményeket érintő kormányzati döntéseket jelentette be a koronavírus járványra való tekintettel, amelyekkel kapcsolatban az önkormányzat jelenleg a konkrét rendelkezéseket tartalmazó kormányrendelet kihirdetését várja. A bejelentést követően, az önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények vezetőivel felmértük a helyzetet, és az a döntés született, hogy Győrben egyelőre nem indokolt az óvodák és bölcsődék működésének a korlátozása.

Jelen körülmények között biztonsággal nyithatnak ki hétfőn az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák, az intézmények teljes kapacitással várják a gyermekeket. Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy a kialakult helyzetre tekintettel a gyermeket nem kívánja közösségbe vinni, kérjük, hogy erről tájékoztassa az érintett intézményvezetőt. Kérjük, hogy az a szülő, aki külföldön járt, vagy lázas beteg, otthonról dolgozik, ne vigye közösségbe az amúgy panaszmentes gyermekét.

Az intézményvezetőkkel folyamatos kapcsolatban állunk és egyeztetünk. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a járványügyi helyzet alakulását, az illetékes hatóságokkal szoros együttműködésben, felelősséggel, az operatív törzs ajánlásainak figyelembevételével dolgozunk a vírus terjedésének megelőzése és a lakosság védelme érdekében. Ahogy eddig, úgy a jövőben is a koronavírussal kapcsolatos ajánlásoknak és központi utasításoknak megfelelően fogunk eljárni. Kérem, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel az önkormányzat tájékoztatását! Vigyázzunk magunkra és egymásra! Dr. Dézsi Csaba András polgármester közleményében. Győr polgármestere péntek este Facebook-posztban jelentette be a győri ovik és bölcsődék hétfői zárását. Ezt lapunk és a kisalfold.hu is közölte hivatkozással.

12.18 – Győrsövényházán hétfőn nyitva tart az ovi, a folytatásról hét elején dönt az önkormányzat

A magyar kormány döntése értelmében – a koronavírus-járvány súlyosbodásának megelőzése végett – 2020. március 16-tól bezárnak a hazai általános és középiskolák, és digitális tanrendre térnek át. Az önkormányzati fenntartásban működő győrsövényházi óvoda március 16-án nyitva tart, de Győrsövényház Község Önkormányzata arra kéri a szülőket, hogy aki meg tudja oldani, ne vigye gyermekét az intézménybe. A folytatásról az önkormányzat hétfőn hoz döntést.

11.14 – A MÁV-START március 14-én szombaton is plusz kocsikkal közlekedteti egyes belföldi járatait

A MÁV azt javasolja, hogy a sorban állás elkerülése érdekében a MÁV app segítségével váltsák meg jegyeiket, bérleteiket. Az alkalmazás elérhető itt.

.

11.05 – Kikapcsolási moratóriumot hirdetett a veszélyhelyzetben az E.ON

Egyetlen lakossági ügyfélnél sem kapcsolja ki tartós számlatartozás miatt az áramot az E.ON. A moratórium azonnal életbe lép és visszavonásig lesz érvényben.

Az E.ON mindent elkövet annak érdekében, hogy hozzájáruljon a koronavírus terjedésének megelőzésére tett lépésekhez és felkészüljön egy lehetséges járványhelyzetre. A vállalat célja, hogy ügyfelei, munkatársai, partnerei és hozzátartozóik egészségét megóvja, ugyanakkor szolgáltatásainak biztonságát garantálja.

A vállalatcsoport ezért azonnali hatállyal felfüggeszti lakossági ügyfeleinél a tartozás miatti kikapcsolásokat. Az önként vállalt kikapcsolási moratóriummal kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a veszélyhelyzet időszakában minden ügyfele számára biztosított legyen a villamosenergia-ellátás.

A kikapcsolási moratórium az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-vel (egyetemes szolgáltató) szerződésben álló lakossági ügyfeleket érinti. A vállalás a nem lakossági, illetve más energiakereskedővel szerződésben álló ügyfelekre nem vonatkozik.

10.12 – A Magyarországról Szlovákia felé közlekedő autóbuszok közlekedése szünetel

A járványügyi helyzet miatt az Esztergom-Párkány [Štúrovo] és a Komárom-Révkomárom [Komárno] autóbuszvonalak járatai bizonytalan ideig nem közlekednek. Továbbá a Budapest és Ipolyság [Šahy] között közlekedő autóbuszok csak a belföldi szakaszon, Budapest és Hont között járnak. A járatok újraindításáról később adunk tájékoztatást adta hírül a Volánbusz.

10.05 – Újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést.

Ezzel 25-re nőtt a fertőzöttek száma, részletek itt.

9.38 – Csaknem ötszáz házi karantént rendeltek el a határokon

- Több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton az M1 aktuális csatornán. Gál Kristóf elmondta: 32 681 magyar embert ellenőriztek a határokon, és 427 külföldi állampolgártól tagadták meg a belépést.

A rendőrök a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként csütörtök óta ellenőrzik az osztrák és szlovén határon át érkezőket. A belépni kívánókat kikérdezik, a fertőzött területről érkező külföldieket nem engedik be Magyarországra, a fertőzött területről érkező magyarokat pedig egészségügyi vizsgálat után, az eredménytől függően kórházba viszik vagy hatósági házi karanténba rendelik – idézte fel.

A szóvivő ismertette, hogy a házi karanténban lévők nem hagyhatják el tartózkodási helyüket, nem fogadhatnak vendégeket, táblát kell kirakniuk az ajtóra, senkivel sem érintkezhetnek, ellátásukat pedig – ha nincs családi, baráti segítség – az önkormányzatnak kell megoldania.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

9.34 – Ezekkel érdemes feltölteni a kamrát karantén esetén

Jó, életszerű tanácsok az ésszerű vásárlásról itt.

9.15 – Gyakran ismételt kérdések a győri Széchenyi-egyetemen

Hogyan valósítják meg az oktatást az egyetemen a következő időszakban?

Amint azt a 4/2020. számú rektori-kancellári körlevél tartalmazza, a Széchenyi István Egyetem Rektora és Kancellárja 2020. március 22-ig tavaszi szünetet rendelt el a globálisan kialakult járványügyi helyzet miatt. Ebben az időszakban az oktatás és a számonkérés szünetel. Az egyetemi alkalmazottak számára a tavaszi szünet időszaka alatti munkanapok tanításmentes munkanapoknak minősülnek. 2020. március 23-tól az oktatás távoktatásra való átállása szükséges. A távoktatás során sem történhet meg a hallgatók részéről a felsőoktatási intézmények látogatása. A távoktatás módjáról, részleteiről a hallgatók külön tájékoztatást kapnak.

A külső szakmai gyakorlóhelyen folyamatban lévő, hat hetet meghaladó kötelező szakmai gyakorlatok, valamint a duális képzési gyakorlatok teljesíthetők abban az esetben, amennyiben a gyakorlóhely fogadja a hallgatót. A belső szakmai gyakorlóhelyeken (az egyetemen belül) a szakmai gyakorlatok felfüggesztésre kerülnek.

A kiadott tanévi időbeosztás változatlanul érvényben marad.

Mi lesz a zh-kkal és a vizsgákkal?

Ebben a félévben a hallgatókat minden tantárgy keretében – ide értve a folyamatos számonkérésű tantárgyakat is – mentesíteni kell a zárthelyi dolgozatok megírása alól. A zh-kat önkéntes alapon sem lehet megírni, például megajánlott jegyért.

A vizsgáztatás lebonyolításának részletei jelenleg kidolgozás alatt vannak. Kérjük, hogy egyetemünk hivatalos tájékoztatásait folyamatosan kísérjék figyelemmel!

Mikortól tartják meg az órákat újra hagyományos formában?

Ebben a kérdésben a kormány hoz döntést a járványügyi helyzet figyelembevételével.

Utalják az ösztöndíjakat?

Az aktuális ösztöndíjakról, az esetleges változásokról a Hallgatói Önkormányzat tájékoztatja a hallgatókat a kommunikációs csatornáin.

Várható költségtérítés-mérséklés?

Nem, miután az oktatás 2020. március 23-tól – távoktatás formájában – folytatódni fog.

A kollégiumi díjat visszafizeti vagy mérsékli az egyetem?

Az egyetem vezetése tervezi a kollégiumi díjak felülvizsgálatát.

Hogyan teljesíthető az előírt testnevelési félév?

A jelen szemeszterre felvett, kötelezően előírt testnevelési kurzusok (kritériumkövetelmény) teljesítése a veszélyhelyzet időszaka alatt felfüggesztésre kerül. Az egyetem lehetőség szerint igyekszik majd pótlási lehetőséget biztosítani.

Kiváltottam a sportpártolói igazolványt. Mit tehetek?

Az egyetem vezetése tervezi a sportpártolói igazolványok felülvizsgálatát.

Hivatalos ügyintézéssel kapcsolatban bemehetnek az egyetemre a hallgatók?

A 41/2020. (III. 11.) kormányrendelet értelmében a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos. Ez vonatkozik a hivatalos ügyek intézésére is. Minden hallgatói ügyintézés esetében elektronikus eljárásrendet kell alkalmazni, beleértve a Hallgatói Önkormányzattal kapcsolatosakat is.

Nincs még érvényes diákigazolványom erre a szemeszterre. Mit tegyek?

A 41/2020. (III. 11.) kormányrendelet értelmében a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Ez vonatkozik a diákigazolványokra is, azokra, melyek a 2019/20-as tanév őszi félévében érvényesítésre kerültek. A nemzetközi hallgatók esetében a Nemzetközi Programok Központ segíti a diákigazolványok érvényesítését.

Megtartják a különböző egyetemi rendezvényeket?

A 4/2020. számú rektori-kancellári körlevél értelmében a Széchenyi István Egyetem rendezvényeinek mindegyike elmarad, illetve lehetőség szerint későbbi időpontban kerül megtartásra. Ide értendő minden központilag, illetve szervezeti egység, valamint Hallgatói Önkormányzat és annak részönkormányzatai által szervezett program, valamint a TDK is.

Fertőtlenítik az egyetemi épületeket?

A Széchenyi István Egyetem takarítószolgálata a korábbinál is nagyobb figyelmet fordít a fertőtlenítésre. Megtörtént a takarítási munkálatok gyakoriságának emelése, és ezek kiterjednek a közösségi helyiségekre és a lépcsőházakra is. A mosdókagylókat, a csaptelepeket, a vécéülőkéket, a nyomógombokat és az ujjlenyomat-olvasókat naponta többször fertőtlenítik. Biztosított a fertőtlenítőszer-adagolók és a folyékonyszappan-adagolók folyamatos ellenőrzése és töltése.

Külföldön voltam/vagyok/külföldre készülök. Mit tegyek?

Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt ne utazzanak külföldre, lehetőség szerint lakhelyükön tartózkodjanak.

Munkatársaink esetében minden hivatalos külföldi utazás, forrástól függetlenül törlésre kerül. További foglalások intézése nem lehetséges. A már lefoglalt utaknál a veszteségek minimalizálása érdekében kérjük, szíveskedjenek közreműködni az egyeztetésekben. Amennyiben a körlevél hatályba lépésekor hivatalos vagy magáncélú külföldi utazáson vesz részt, hazaérkezést követően haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot közvetlen munkahelyi vezetőjével e-mailben vagy telefonon, és egyeztessék az otthoni munkavégzés lehetőségét a hazaérkezéstől számított 2 hétre vonatkozóan. A korábban lefoglalt, magáncélú utazások esetében, hasonlóan az előzőekben leírtakhoz – egyeztessék az otthoni munkavégzés lehetőségét a hazaérkezéstől számított 2 hétre vonatkozóan! Amennyiben a fenti esetekben a közvetlen munkahelyi vezető döntése alapján nincs lehetőség otthoni munkavégzésre, akkor a 2 hét távollét igazolt távollétnek minősül. A szervezetiegység-vezetők a feladatok rugalmas szervezésével kötelesek biztosítani az egység működését. Felhívjuk a figyelmet, hogy a továbbiakban magáncélú utazás foglalás csak jóváhagyott szabadság esetén intézhető.

Ki juthat be az egyetem épületeibe?

A 41/2020. (III. 11.) kormányrendelet értelmében a hallgatók nem léphetnek be az intézmény épületeibe. Az egyetem épületeinek látogatása csak alkalmazotti kártya vagy megbízott oktatók esetében vendégkártya felmutatásával/használatával lehetséges. Az épületek nyitvatartási rendje az uni.sze.hu oldalon kerül közzétételre.

Nyitva tartanak a könyvtárak?

Az egyetem könyvtárai 2020. március 13-től határozatlan ideig zárva tartanak. A zárvatartás idején csak az online szolgáltatások működnek. Könyveket hosszabbítani katalóguson keresztül online vagy a következő elérhetőségeket lehetséges: Központi Könyvtár – [email protected]; Apáczai Csere János Kar Könyvtár – [email protected]; Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Könyvtára – [email protected]; Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Könyvtára – [email protected] A korlátozás ideje alatt keletkező késedelmi díjak törlésre kerülnek.

Nyitva tart az Universitas papír- és könyvesbolt?

Az Universitas papír- és könyvesbolt működését az egyetemi épületek lezárása nem érinti. A bolt mindaddig nyitva tart, amíg azt jogszabály nem tiltja. A bolt továbbra is biztosítja a hallgatók számára a tankönyvekkel, jegyzetekkel történő ellátást, mind személyes vásárlás, mind utánvétes rendelés útján. A bolt jelenlegi kínálata megtekinthető a http://univgyor.hu/jegyzetbolt oldalon, de a bolt vállalja új könyvek beszerzését, kínálatban tartását is, amelyekről az oktatók úgy ítélik meg, hogy jelen helyzetben a hallgatók eredményes felkészülését támogatja.

8.32 – Határok

A hétvégi határhelyzetről itt olvashatják a rendőrség folyamatosan frissülő oldalát.

8.25 – Felfüggesztették a kamionstopot

A kihirdetett veszélyhelyzet miatt a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon. A kamionstop felfüggesztése visszavonásig érvényes, a következő hétvégéken a nehéz tehergépkocsik korlátozás nélkül haladhatnak a belföldi közúthálózaton – írja az Útinform.

Szombat, 8.11 – A kópházi és a fertődi átkelő csak a magyarok és osztrákok előtt nyitott

Észak-Dunántúl. Szlovákia tegnap ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést Csehország, Magyarország, Ausztria és Ukrajna felé. Nyolc óra előtt meg is indult az ellenőrzés, a Magyarország felől érkezők papírjait elkérték és megmérték a lázukat.

Csak igazolással

Az első hivatalos információt a két Komárom polgármesterétől kaptuk, akik a helyszínen tartottak tájékoztatót. Molnár Attila, a déli városrész vezetője elmondta, a helyzet óráról órára, percről percre változik.

„Azok léphetnek be Magyarországra és jöhetnek vissza, akik munkavállalói igazolással rendelkeznek, szlovák állampolgárok vagy ideiglenes szlovákiai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Hogy ez a helyzet meddig lesz így, nem tudjuk, ezért mindenkit arra kérünk, hogy csak abban az esetben induljon el a határ felé, ha azt munkavállalás céljából teszi” – fogalmazott Molnár Attila.

Keszegh Béla kihangsúlyozta, hogy Észak-Komárom ebből a szempontból is specifikus helyzetben van. A korlátozó rendelkezés március 23-án éjfélig tart. Hozzátette, a már említett munkáltatói igazolás lehet magyar nyelvű, de hivatalosnak kell lennie” – mondta el az észak-komáromi polgármester.

Komárom különleges helyzetét mutatja, hogy sok szlovák állampolgár él a magyar oldalon, de munkájuk és gyermekeik iskolája Észak-Komáromhoz köti őket. Így van ezzel a For You együttes énekesnője, Lantos Borbély Katalin is.

„A lányaim Észak-Komáromba járnak iskolába, óvodába. Nekem az együttes miatt hetente többször kell Pozsonyba mennem, míg a szüleim Tardoskedden élnek. Most beszüntetjük a családlátogatást, az együttes kényszerszünetet tart, az összes márciusi koncertet lemondtuk, kérdéses, hogy mi lesz az áprilisiakkal. A férjem Pesten dolgozik, az összes külföldi útját lemondták, náluk is készülnek a home office-ra.”

Lezárt kishatárok

A magyar Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint lezárták a magyar–osztrák kishatárokat. Győr-Moson-Sopronból csak a rendőri ellenőrzés alatt álló hegyeshalmi és a soproni átkelőn érkezhetnek hazánkba külföldi utazók, míg a kópházi és a fertődi határ kizárólag a magyarok és osztrákok előtt nyitott. A kishatárokat – így Sopron környékén a brennbergbányait, az ágfalvit, a szentmargitbányait, a Sopronkövesd–Füles (Nikitsch) és a Zsira–Locsmánd (Lutzmannsburg) közöttit – határozatlan ideig lezárták.

– A soproni székhelyű GYSEV Zrt. által közlekedtetett nemzetközi vonatok a meghirdetetett menetrend szerint közlekednek – mondta Rázó László, a GYSEV szóvivője. – Ugyanakkor március 13-ától az országba külföldről nem léphet be személyszállító vonat, ezért ezeket a szerelvényeket a magyar–szlovák, illetve az osztrák–szlovák határállomásokig közlekedteti a GYSEV Zrt.

– Vasúttársaságunk növelte a személyszállító vasúti járművek takarításának gyakoriságát, fertőtlenítését. Az összes olyan járműben, ahol a mellékhelyiségekben folyékony szappan használatára alkalmas eszköz áll rendelkezésre, azokat speciális, vírusölő szappannal töltjük fel – húzta alá Rázó László.

Kevesebb a vásárló

– Ha nem itt dolgoznék, én sem szívesen jönnék egy olyan helyre, ahol sok ember megfordulhat – szólt az Árkád egyik cipőboltjának eladója társához, miután kinézett a folyosóra. Az Árkád egy emeleti, márkás ruhákat áruló üzletében lapunknak elmondták, hogy vásárlóik több mint fele érkezik a Felvidékről, ráadásul jó vevőnek számítanak. Így aztán biztos, hogy a forgalmuk meg fogja érezni, ha elmaradnak a határon túliak.

– Az egyik drogériában mindenki fertőtlenítőt keresett, mire egy pakkot kipakoltak, elkapkodták. Az Árkád közleményében az szerepel, hogy a bevásárlóközpont zavartalanul üzemel, gyakoribb a tisztítás, fertőtlenítés. A bevásárlóközponttól nem messze zsolnai rendszámú gépjárműben ázsiai férfiak üldögéltek. Bae és kollégája egy dél-koreai cég komáromi nagyberuházásán dolgozik. Bár a magyar oldalon laknak, sokszor megfordulnak a Szlovákiához tartozó Komáromban is.

– Gyakran jövünk ide vásárolni, ez nem fog változni. A céghez nagyon sok munkatárs érkezett Dél-Koreából, de elkülönítették őket, betartjuk a higiéniai szabályokat, nem félünk. Mi egy éve érkeztünk Dél-Koreából, azóta nem voltunk otthon, tehát nem lehetünk vírushordozók.

Péntek, 22.11 – Dr. Dézsi Csaba András polgármester bejelentette: hétfőtől az óvodák és a bölcsődék is bezárnak Győrben.

A pénteki megyei összefoglalónkat a vészhelyzetről ide kattintva olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában