járvány

2020.03.16. 06:35

Koronavírus – Fertőzött beteg Győrben – Minden kocsit fertőtlenít a MÁV, több mint ezer fertőzött Ausztriában

Az egyik osztrák drogériában összeverekedtek a vásárlók az utolsó csomag wc-papírért. Információk Győr-Moson-Sopron megyéből percről percre.

kisalfold.hu

 

20.30 – Több mint ezer fertőzött Ausztriában

Meghaladta az ezret a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint. Az oktatás beszüntetésének első napján Bécsben átlagosan tíz-húsz, a kisebb településeken egy-két gyereket vittek be megőrzésre az iskola épületébe, azonban olyan intézmények is voltak, ahol egyetlen diák sem jelent meg. A tanárok adminisztratív teendőket láttak el, a hatvan év feletti pedagógusoknak ugyanakkor nem kell részt venniük a gyerekek felügyeletében.

Az üzletek nagy része nem nyitott ki, az éttermek, kávézók és bárok is zárva tartanak. Az élelmiszer-üzletekben, a drogériákban alacsony volt a forgalom, a vásárlási láz múlt héten véget ért. Az egyik drogériában összeverekedtek a vásárlók az utolsó csomag wc-papírért. A stájerországi Ramsau am Dachstein község vezetői önként döntöttek úgy, hogy vesztegzár alá helyezik a településüket, vasárnap ugyanis az egyik lakosnál, egy pincérnőnél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Ernst Fischbacher polgármester elmondta, hogy helyi vezetőként vállalja a döntés következményeit, miután az jogilag nem kifogásolhatatlan.

„A körzeti orvos és jómagam is veszélyesnek tartottuk az esetet a többi lakosra nézve” – közölte. Arról is beszélt, hogy elővigyázatosságból intézkedtek, mivel meg kell akadályozni a vírus esetleges terjedését. A településre érkező járműveket a rendőrség ellenőrzi, az üzletekben pedig egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak. Az időközben vesztegzár alá helyezett Tirol tartomány síterepein korábban több száz turista fertőződött meg, nagy részük az Ischgl településen lévő, Kitzloch nevű bárban.

A helyi vezetőket egyre élesebben bírálják emiatt, minthogy többek szerint a forgalom visszaesésétől tartva szándékosan eltitkolták a fertőzéseket. Izland például már március 5-én figyelmeztetést adott ki Tirolra, mivel egy turistacsoport tagjai megfertőződtek a koronavírussal.

Ausztriában itt a legmagasabb a fertőzöttek száma, ezért a tartomány kórhá Összesen három halálos áldozatról tudni az országban. Az első, egy 69 éves férfi csütörtökön halt meg, ő a múlt hónapban Olaszországban járt, és feltehetően ott fertőződött meg. A második áldozat egy 65 éves férfi, aki vasárnap hunyt el a bécsi Ferenc József Császár Kórházban, ő többféle betegségben is szenvedett. A harmadik áldozat egy 76 éves nő, aki hétfő éjszaka hunyt el Stájerország tartományban, több betegsége is volt, ezért már korábban kórházi ellátásban részesült.

20.25 – Zárt kapuk Eszterházán

Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tekintettel a koronavírus terjedése lehetséges kockázatára elrendelte a rendkívüli és teljeskörű zárva tartást a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchényi-örökség örökséghelyszínein, továbbá a Sopronbánfalvi Kolostor kiállítótereknek minősülő helyiségeiben. A kolostor éttermének nyitva tartása a kormányrendeletben foglaltak szerint változik.

További információk az eszterhaza.hu, a szechenyiorokseg.hu és a banfalvakolostor.hu

20.15 – Változások a Pannon-Víz ügyfélfogadásában:

https://www.facebook.com/Pannonviz/photos/a.313967778666073/2978861518843339/?type=3&theater

18.45 – MÁV-START: Országos szinten az összes kocsit teljesen fertőtlenítik

Budapest, 2020. március 16. – A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, március 13-án megkezdődött a vasúttársaság járműparkjának fertőtlenítése. Ma délelőttig összesen 172 járművön – közte az elővárosi forgalomban járó villamos motorvonatokon is – elvégezték az úgynevezett záró fertőtlenítést, tervezetten szerdáig a budapesti elővárosi vonatok kocsijait, hét végéig pedig az országban közlekedő összes járművet fertőtlenítik így.

A zárófertőtlenítés baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken. Az országos lefedettségű rendszer kialakításának köszönhetően a hét végétől a járműpark jelentős részének teljes fertőtlenítése biztosítva lesz.

A kocsik magas szintű fertőtlenítésén túl, a mai naptól kezdődően, fokozatosan a legnagyobb forgalmú budapesti és vidéki pályaudvarokon, megállóhelyeken is biztosítják a kézfertőtlenítő lehetőséget az utazóközönségnek is.

A vírus terjedésének leginkább kitett munkakörökben dolgozók – például jegypénztárosok, jegykezelők – már korábban megkapták a kézfertőtlenítőt, szájmaszkot, gumikesztyűt tartalmazó egységcsomagokat, az üzemi területeken is több száz érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolót osztottak szét. A vasúttársaság a pályaudvarokat, üzemi területeket is vírusellenes takarítószerekkel takarítja.

Fotó: MÁV

16.55 – Személyes ügyintézés felfüggesztése

Figyelemmel a koronavírus fertőzés okozta veszélyhelyzetre a Győr-Szol Zrt. és a GYHG Nonprofit Kft. 2020. március 17-től bizonytalan időre felfüggeszti a személyes ügyfélfogadás lehetőségét. A fent említett időponttól így a szolgáltatók Jókai utcai és az Orgona utcai irodáiban is megszűnik az ügyfélfogadás.

Kérjük, hogy a személyes ügyintézés helyett részesítsék előnyben a telefonos (96/50-50-50), valamint az elektronikus ([email protected] illetve [email protected]) felületen történő ügyintézést. A telefonos és elektronikus ügyintézések számának várható növekedését a munkaerő átcsoportosításával kezelik a szolgáltatók.

16.20 – Az operatív törzs élő tájékoztatója:

15.37 – A csornai kórház tájékoztatása:

15.29 – Bezárnak a győri Szent László Látogatóközpont kiállítóhelyei és létesítményei

A Szent László Látogatóközpont kiállítóhelyei és létesítményei 2020. március 17-étől határozatlan ideig zárva tartanak. Ennek megfelelően bizonytalan ideig nem lesz látogatható – sem egyénileg, sem csoportosan – a Püspökvár-Toronykilátó, a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítás, a Püspöki Palota, a Triangulum Galéria, a Szent László-herma (Káptalandomb 13. udvara) és az Egyházmegyei Kincstár, de határozatlan ideig zárva tart a zarándokpihenő és a Szent László Kegytárgy- és Ajándékbolt is. A változásokról a www.kaptalandomb.hu oldalon és az intézmény közösségi oldalán tesznek közzé aktuális információkat.

15.26 – Korlátozások Győrsövényházon

Több korlátozó intézkedésről döntött a győrsövényházi önkormányzat a koronavírus-helyzet miatt, a lakosok és a dolgozók egészségét szem előtt tartva, ami érinti a háziorvosi rendelést, a polgármesteri hivatalt, az óvodát, a védőnői szolgálatot és az IKSZT-t, könyvtárt. Részletek >>

15.22 – Dr. Dézsi Csaba András polgármester közleménye a győri tömegközlekedés átszervezéséről

˝A mai napon telefonon egyeztettem a győri tömegközeledést ellátó Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettesével, a győriek egészségbiztonságát elősegítő, rendkívüli menetrend-változtatás ügyében. A koronavírus járvány miatt, a közoktatási és köznevelési intézmények bezártak. Ennek okán, azzal a kéréssel fordultam a Volánbusz Zrt.-hez, hogy a buszmenetrendet a munkába tömegközlekedéssel járók egészségének védelme érdekében úgy szervezze át, hogy az érintett szakaszokon sűrítse a járatokat.

Ennek megfelelően,

a Volánbusz Zrt. az iskolabezárások kapcsán felszabaduló kapacitásokat az Ipari Park dolgozói járatainak kiszolgálása érdekében csoportosítja át, elsősorban a műszakváltások idejére, március 17. napjától visszavonásig.

A sűrűbb járatoknak köszönhetően, a járműveken várhatóan csökken az utazók létszáma, elősegítve az egészségvédelmi szempontból szükséges távolság megtartását.

Továbbá, kezdeményeztem a győri autóbuszokon jelenleg kötelező első ajtós felszállási rend felfüggesztését, elsősorban a buszsofőrök védelme érdekében.

Kérem a győrieket, hogy fokozottan tartsák be a higiénés előírásokat. Vigyázzunk egymásra! Kérem, hogy az önkormányzat további intézkedéseit kövessék figyelemmel a www.gyor.hu weboldalon, valamint a Dr. Dézsi Csaba András facebook oldalon.˝

14.58 - Mosonmagyaróváron is bezárnak a bölcsődék és óvodák + fontos tudnivalók >>

14.41 – Bezár a győri Rába Quelle fürdő is

Miután Győrött már korábban az Aqua Sportközpont és a Magyar Vilmos uszoda is bezárt, március 17-től, a Rába Quelle Gyógy-, Termál -, és Élményfürdő sem látogatható. Ezt a döntést az üzemeltető az új koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetre való tekintettel, a munkatársai és a vendégei egészségének védelme, a lehetséges kockázatok csökkentése miatt hozta meg. Bizonytalan ideig tehát a fürdőközpont, a sátras uszoda, a gyógyászati részleg és az RQ Hotel is zárva tart.

Azt újranyitásról a fürdő a hivatalos honlapján, Facebook oldalán is tájékoztatni fognak.

12.10 – Ítélkezési szünet a bíróságokon

További intézkedésig a bíróságok nyilvános tárgyalást, előkészítő ülést nem tartanak.

11.45 –

Orbán: lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, újabb korlátozások itthon

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

A szórakozóhelyeket és mozikat bezárják. Az éttermek, kávézók csak 15 óráig lesznek nyitva. A kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 évesek elhagyják a lakásukat, de arra kért mindenkit, hogy ne hagyja el a lakását. Részletek >>

10.58 – Elmarad a Pannonhalmi Főapátság március 22-i, jótékonysági orgonakoncertje, amit a Bach Mindenkinek Fesztivál keretein belül rendeztek volna, „Főtemplomok és Orgonistáik” címmel.

10.36 – A Volánbusz tájékoztatója a járművek fertőtlenítéséről:

˝Az autóbuszok takarítást és fertőtlenítését üzemi területeken végezzük. A telephelyekre javításra, revízióra és szemlére érkező járműveket a forgalom részére minden esetben csak dokumentált fertőtlenítő takarítás végrehajtását követően lehet átadni. A fertőtlenítő takarításokat minden autóbuszon el kell végezni, amely bármely célból a műszaki üzemet/telepet érinti. A fertőtlenítő takarítás a következő műveleteket tartalmazza: padlózat fertőtlenítőszeres felmosása, kapaszkodók fertőtlenítőszeres áttörlése.˝

Fotó: Volánbusz
Fotó: Volánbusz

10.28 - Elkezdődött az önkéntes egészségügyi dolgozók toborzása

A felhívást az Országos Mentőszolgálat is közzétette a Facebook-oldalán:

Az EMMI hívja és várja mindazokat, akik közép-vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt. Orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztanhallgatók, egészségtudományi hallgatók, egészségügyi OKJ-s képzések hallgatóit is várják. Továbbá azokat a rezidenseket és szakorvos-jelölteket, akik szükség esetén szívesen vállalnának feladatot a képzőhelyüktől eltérő egészségügyi intézményben vagy a járványügyi védekezés egyéb színterein.

Azokat a szakorvosokat és szakrendelések szakdolgozóit is várják, ahol a betegforgalom a járványügyi helyzetben várhatóan lecsökken. Illetve várják azokat az egészségügyi szakembereket, orvosokat és szakdolgozókat, akik nem közfinanszírozott járó-vagy fekvőbetegellátó egészségügyi szolgáltatóknál dolgoznak.

Mint írják, a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat olyan beosztásba kellett áthelyezni, ahol nem találkozhatnak koronavírusos beteggel. Ezért az EMMI 18 és 48 év közötti önkénteseket vár.

10.01 – Köznevelési államtitkár: pár nap kell az iskolákban az átálláshoz

Pár nap kell az iskolákban a digitális munkarendre való átálláshoz, de utána látni fogjuk, milyen színes oktatási gyakorlat alakul majd ki ezen a téren – mondta a köznevelési államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hétfőn. Maruzsa Zoltán elmondta: az Oktatási Hivatal oldalán szombaton közzétették a módszertani ajánlást, mely online felületek használatát javasolja. Mint mondta, elhúzódó járvánnyal kell számolni, ezért a felelős döntés az volt, hogy a munkának, a felkészülésnek folytatódnia kell.

Nem a félév érvényessége vagy nem érvényessége a szempont, hanem a gyerek érdeke, az pedig az, hogy az életkorának megfelelően tanuljon, ne menjenek veszendőbe egész hónapok

- tette hozzá. Kiemelte: a feladat az, hogy a megváltozott körülmények között, a fertőzésveszélyt minimalizálva tegye mindenki a dolgát.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy

hétfőn és kedden „monitorozzák” a hétvégén átállított rendszert, például figyelik, hány gyerek maradt otthon és mennyi felügyeletéről kell az iskolákban gondoskodni, milyen az egyes oldalak látogatottsága.

Ahol „döccenőt látnak”, beavatkoznak. Emellett tervezik frissíteni a módszertani útmutatót is.

9.50 – Az Arcanum Digitális Tudománytár , amely korabeli kézikönyveket, folyóiratokat, napi- és hetilapokat tesz közzé az interneten, ingyenessé teszi szolgáltatását április 16-ig.

9.43 – A működő határátkelőhelyek és tranzitútvonalak a rendőrség térképén:

9.32 – Elmarad a győri Tolkien Klub első összejövetele

9.29 – Csak annyi ügyfél lehet a NAV-nál, ahány ügyintéző

Mostantól az ügyféltérben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyfélszolgálati ablak nyitva van. Az adóügyek döntő többsége elektronikusan is intézhető, ezért a NAV arra kéri az ügyfeleket, hogy válasszák az elektronikus vagy telefonos ügyintézést, elkerülve a személyes megjelenést és a sorban állást.

9.24 – Elmaradnak a Városi Diák Fórum jótékonysági rendezvényei

9.20 – 7 elfogatóparancs volt a férfi ellen, aki fennakadt a hegyeshalmi határellenőrzésen

9.10 – Rendkívüli intézkedéseket vezetett be a Magyar Közút

A társaság az általa üzemeltetett tengelysúlymérő állomásokon a személyes ügyfélszolgálatot, illetve ügyfélforgalmat 2020. március 16-án, az esti műszakkezdettel együtt felfüggeszti. Egyúttal a többi országos és megyei telephelyén is korlátozza a cég a személyes ügyfélforgalmat. Továbbá a társaság tulajdonába tartozó kiskőrösi Úttörténeti Múzeumot határozatlan időre szintén bezárták. Ugyanakkor a jövőben is valamennyi ügytípusban lesz mód online ügyintézésre. Részletek >>

8.51 - A bankfiókok többsége a szokott módon működik

A bankfiókok túlnyomó többsége a szokott módon működik hétfőtől is, az ügyfelek kiszolgálása folyamatos lesz az új koronavírus okozta járvány idején – tudatta a Magyar Bankszövetség. Az esetlegesen zárva maradó létesítményekről a bankok honlapjain lehet tájékozódni.

8.40 – 39-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu.

8.35 – Dr. Benedek Zoltán, a kapuvári kórház igazgató-főorvosának tájékoztatója:

Dr. Benedek Zoltán elmondta: a kórházban van elkülönítő, ahová, ha van gyanús beteg, akkor el tudják helyezni, egészen addig, amíg a mentő el nem szállítja a területileg illetékes infektológiára.

8.28 – Egyelőre nincs változás a Volánbusz járatainak menetrendjében

A Volánbusz valamennyi helyi, helyközi és távolsági járata továbbra is az eddig megszokott menetrend szerint közlekedik. A járatok menetrendje itt érhető el. A társaság az esetleges változásokról továbbra is beszámol a Volánbusz és a Voláninform Facebook-oldalán, valamint honlapjukon, a volanbusz.hu/koronavirus-n.

8.26 – Bevásárlószolgáltatás Kismartonban

Hétfő 10 órától bevásárlószolgálat áll rendelkezésre Kismartonban (Eisenstadt) minden idős, illetve beteg ember számára, akiknek élelmiszerekre, italokra, a mindennapi szükségletekhez elengedhetetlen fogyasztási cikkekre, vényköteles gyógyszerek kiváltására van szüksége – írja a cyberpress.hu.

Mint a cikkben olvasható, arra kérik az érintetteket, hogy amennyiben nincs lehetőségük arra, hogy a családdal, barátokkal vagy a szomszédokkal vásároljanak, akkor vegyék fel a kapcsolatot a Városházával (Tel .: 02682/62328, e-mail: [email protected]), ahol az önkormányzati vállalkozások alkalmazottai gondoskodnak a továbbiakról. Thomas Steiner polgármester (ÖVP) arra kérte azonban a lakosságot, hogy csak az igényelje ezt a szolgáltatást, akinek erre valóban szüksége van. A szolgáltatás részleteihez tartozik az is, hogy Kismarton önkormányzata finanszírozza a szállítási költségeket, így az érintetteknek ez nem kerül plusz költségébe.

8.05 - A Széchenyi István Egyetem rektora és kancellárja március 22-ig tavaszi szünetet rendelt el. Ebben az időszakban az egyetem vezetésével való egyeztetés alapján a következőképpen alakul a győri campus területén a vendéglátóegységek nyitvatartása, biztosítandó az oktatók és a munkatársak ellátását: a meleg étkezési lehetőség március 16. és 20. között a Sieger Sport Barban vehető igénybe naponta 11 és 14 óra között. Az oktatók és a munkatársak alkalmazotti kártyájuk felmutatásával kedvezményes Egyetemi menü elfogyasztására lesznek jogosultak: minden nap egy levesből és két főételből (egy húsosból és egy húsmentesből) választhatnak. Ezenkívül természetesen az eddigi napi menü is kapható lesz, de az változatlan áron.

Emellett minden nap nyitva tart egy kávézó is a megszokott kínálattal, így többek között kávéval, üdítőkkel és melegszendvicsekkel: hétfőn, kedden és szerdán az Elixir Bar, majd csütörtöktől az Üveges. A vendégeknek az egészségügyi ajánlásoknak megfelelően – amennyiben az időjárás lehetővé teszi – célszerű nem a zárt térben, hanem a vendéglátóegységek teraszán, a szabadban helyet foglalni.

7.50 – Március 16 – a nap, amikor nem csengetnek be

Új időszámítás kezdődik az oktatásban, a digitális átállás előbb elérkezett, mint vártuk.

Példa nélküli intézkedések léptek életbe hétfő reggel a magyar oktatásban, a tantermen kívüli, digitális munkarend alapjaiban átszabja a rendszert. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az első hallásra megugorhatatlannak tűnő akadályt azonban meglepően jól vették a pedagógusok, úgy tűnik, a virtuá­lis kapcsolattartás és a digitális csoportmunka egyáltalán nem ismeretlen nekik. Részletek >>

7.30 – Korlátozásokat vezetett be a szerb határőrizet, változások lépnek életbe a magyar-szerb határszakaszon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon hétfő hajnalban. A belgrádi magyar nagykövetség tájékoztatása szerint hétfőtől a Szerbiában bevezetett rendkívüli állapot miatt mind a közúti, mind a vasúti szerb államhatárt csak szerb állampolgárok, diplomaták, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, valamint a segíteni érkező orvosi személyzet tagjai léphetik át – írták.

Hétfő 6.40 – Ausztria tovább szigorított

Újabb korlátozásokat jelentett be az osztrák szövetségi kormány az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében vasárnap éjjel, ezek értelmében hétfőtől betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, és keddtől az éttermeknek is be kell zárniuk.

Sebastian Kurz kancellár emellett arra kérte az Ausztriában élőket, hogy szigeteljék el magukat, csak azokkal érintkezzenek, akikkel egy háztartásban élnek. A kormányfő közleményében arra biztatja az embereket, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha halaszthatatlan feladatuk van, élelmiszert kell vásárolniuk vagy segíteniük kell másokon. Kurz hivatala tudatta, hogy az 5 főnél nagyobb összejövetelek csak akkor engedélyezettek, ha a járvány elleni küzdelmet szolgálják. Aki mégis ki akar mozdulni, az csak egyedül, vagy vele egy háztartásban élőkkel tegye – mondta Kurz az APA osztrák hírügynökségnek.

Az ország nyugati részén fekvő Tirol vezetése vasárnap bejelentette, hogy a tartomány egészét vesztegzár alá vonják. Itt jelent meg először Ausztriában az új koronavírus, és már 245 embert fertőzött meg. Bécs egyúttal bővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyekből korlátozza a belépést; felkerült a listára az Egyesült Királyság, Hollandia, Oroszország és Ukrajna is. Ezentúl az onnan érkezőknek két hétre karanténba kell vonulniuk, vagy orvosi igazolást kell felmutatniuk arról, hogy egészségesek.

Kurz egy vasárnap esti interjúban arról beszélt, az osztrák kormány célja, hogy leállítsa a légi forgalmat a fertőzött területekről, ám egyelőre még fenntartják a minimális közlekedést, hogy a külföldön tartózkodó osztrákok hazatérhessenek.

„Aki külföldön van, és haza akar térni, az húzzon bele, és sürgősen induljon útnak, vagy vegye fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, hogy hazahozhassuk” – jelentette ki Kurz az ORF 2-es csatornájának adott interjúban vasárnap este. Az osztrák kormány a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére 4 milliárd eurót (mintegy 1350 milliárd forint) különített el.

Ausztriában vasárnap reggelig mintegy 800 fertőzöttet találtak, és egy embert ölt meg az új koronavírus. Bécs már korábban elrendelte az iskolák és a legtöbb üzlet bezárását, emellett Olaszországból és Svájcból már korábban beutazási tilalmat rendelt el.

Óvják a kórházi betegeket

Győr

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa, dr. Tamás László János a járványügyi vészhelyzetre tekintettel elrendelte a fekvőbeteg-, egynapos és ambuláns ellátások elhalasztását, valamint a kórházi járóbeteg-szakellátás elhalasztását. A sürgős esetek a súlyos egészségkárosodás veszélye miatt és a legalább két hónapig nem halasztható betegségek ellátása természetesen folyamatos. Szüneteltetni kell a szűréseket, kontrollvizsgálatokat, fogorvosi ellátást, gondozást. Kivételt az állapotromlás és az orvosi beavatkozás – mint a varratszedés, nem halasztható kötés, gipszeltávolítás, terhesgondozás – legszükségesebb esete képezhet.

A leletkiadás szünetel, azok elérhetőek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) online felületén. Az előjegyzett betegeket haladéktalanul értesíteni kell – olvasható a főigazgató közleményében. A sürgősségi bevatkozás szükségességéről az osztályvezető főorvos dönt.

A kórház főigazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy az intézkedésre azért került sor, mert a kórházban fekvő betegek a legveszélyeztetettebbek, betegségük miatt szervezetük le van gyengülve. Ezért az a cél, hogy minél kevesebb ember legyen a kórház területén, hogy ne kerüljön be a koronavírus. Az egészségügyi személyzetet is védeni kell, hogy a betegek ellátásához szükséges létszám biztosított legyen.

Mosonmagyaróvár

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban látogatási tilalom van, a vért adni kívánókat csoportokra osztják, és az eddigi két óra helyett négy órában, reggel 6-tól 10 óráig várják őket. A lelethez az EESZT felületén lehet hozzájutni.

Csorna

A csornai Margit Kórház igazgató főorvosa, dr. Winiczai Zoltán a Kisalföldnek elmondta: a szakrendelések működnek. Minden kórteremben van plazmalégszűrő berendezés, ami a kórterem levegőjét folyamatosan fertőtleníti.

Kapuvár

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórházban a rendelésre váró járóbetegek, ha náthásak, köhögnek, maszkot kapnak – tájékoztatta lapunkat dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos.

Csehország – vesztegzár

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány március 16-tól március 24-ig – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón. „Az intézkedés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása” – hangsúlyozta Babis. A miniszterelnök közlése szerint a kormány több mint 6 óra tárgyalás után összesen 15 határozatot fogadott el a témában. A kabinet jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását. Nem hagyhatják el a lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában