Járvány

2020.03.19. 19:04

Hogyan vigyázzunk házi kedvenceinkre?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rendelkezésre álló információk alapján nem kell attól tartani, hogy a háziállatok elkaphatják a koronavírust.

Dániel Viktória

– Jelenlegi ismereteink szerint a kutyák és a macskák nem tudják embertől elkapni a koronavírust, ahogy terjeszteni sem olyan módon, mint ahogy emberről emberre terjed – mondta el lapunk érdeklődésére egy győri állatorvos. – Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy passzívan hordozói lehetnek a vírusnak, hiszen a szőrükön megmaradhat, ha fertőzött egyénnel találkoznak.

Az állatorvos azonban azt javasolja, hogy ennek ellenére ne fürdessük többször kedvenceinket. A legjobb megoldás az, ha sétáltatásoknál kerüljük a kutyafuttatókat és nem engedjük, hogy idegenek simogassák a kutyát.

Az állattartóknak nem árt néhány óvintézkedést tenniük arra az esetre, ha kórházba kerülnének. Egyeztessünk legalább két segítővel, aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a gazda nélkül maradt állatokról. Komoly segítséget jelent az is, ha a gazdik az ajtajukra kifüggesztik, hogy milyen és mennyi kisállat tartózkodik a lakásban és hogy van-e értesíthető telefonszám. Gondoskodjunk előre minimum két hétre elegendő táplálékról, az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket tegyük jól látható helyre.

– Ha valaki tudomást szerez olyan állatról, mely gazdája kórházba, karanténba került, és így nem tudja ellátni kedvencét, hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül pedig a rendőrséghez kell fordulnia. Ez fontos, mivel a civil állatvédők a hatóság jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre – hívta fel a figyelmet Rikovics Anita, a Győri Puha Praclik Egyesület alelnöke. Hozzátette: most még fontosabb, hogy aki tudja, segítse az állatvédőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában