Beíratás

2020.03.03. 19:01

Egyre kevesebb ovis tűnik el a megyében

Már „csak” 120 óvodást kellett felkutatni tavaly a megyeszékhelyen. 2015-ben, amikor bevezették hároméves kortól a kötelező óvodát, még 497 után nyomoztak. Idéntől a szülőknek be kell jelenteniük az Oktatási Hivatalnál, ha gyermekükkel külföldre költöznek. Aktuális a téma, közeleg a beíratás ideje.

kisalfold.hu

Képünk a győri Bisinger Óvoda belvárosi tagóvodájában készült.

Fotó: Nagy Gábor

2015 óta minden gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a hároméves kort, kötelező szeptembertől óvodába járnia. Idén is április 20. és május 20. között lesznek a beíratások, a részletekről és a napokban megkezdődő nyílt napokról az intézmények, illetve a települések honlapján olvashatnak a szülők.

Az óvodalátogatási kötelezettség teljesítését tavaly év végéig az illetékes önkormányzatok jegyzői ellenőrizték. Akit nem találtak egyik – lakcíméhez tartozó – települési óvodában sem, annak felszólító levelet küldtek.

A szülőknek írásban kellett igazolniuk, hogy gyermekük közösségbe jár, csak egy másik városban vagy országban.

2019-ben Győrben 120 háromévest kellett felkutatni. 2015-ben, amikor bevezették 3 éves kortól a kötelező óvodát, még 497-en voltak. Igaz, a rendelkezés évében az „eltűntek” között még a 4 és 5 évesek is szerepeltek. Várszegi Mónika, a győri polgármesteri hivatal óvodai oktatási ügyintézője a Kisalföld kérdésére elmondta: mind a 120 apróságnak sikerült a nyomára bukkanni.

Képünk a győri Bisinger Óvoda belvárosi tagóvodájában készült. Fotó: Nagy Gábor

– Kiderült, hogy a családok elköltöztek, de a gyermek lakcíme a régi maradt. Nagyjából fele-fele arányban kaptunk választ a felszólításra Magyarországról, illetve külföldről. Néha egészen távoli helyekről, mint Izland, Pennsylvania, Bali, most pedig Mexikó. A legtöbben még mindig Ausztriába, Németországba, Angliába vagy Amerikába kerültek – sorolta Várszegi Mónika, akitől azt is megtudtuk, hogy idén január 1-jétől változott a jogszabály és a nyilvántartás átkerült az Oktatási Hivatalhoz. Az oktatas.hu honlapról letölthető nyomtatvány kitöltésével kell bejelenteni, ha a gyermek óvodalátogatási kötelezettségét külföldön teljesíti.

Győrben – a tagintézményekkel együtt – 37 önkormányzati és 10 egyéb fenntartású – egyházi, magán-, illetve alapítványi – óvoda működik. Előbbiekbe jelenleg 3918 gyermek jár, várhatóan a harmaduk megy iskolába ősszel. Az önkormányzati ovikban a beíratást egységesen április 21-én 8–18 óra és 22-én 8–16 óra között tartják. Amire szükség lesz: a gyermek nevére kiállított személyi azonosító (születési anyakönyvi kivonat vagy személyi igazolvány) és lakcímkártya, valamint a szülő személyi igazolványa és lakcímkártyája.

Győri óvodába jelentkezhetnek vidéken élő gyerekek is, de felvételt csak akkor nyernek, ha maradnak üres helyek azután, hogy minden városi háromévest elhelyeztek.

2019-ben Sopron egyetlen ovist sem veszített. A fenntartó tájékoztatása szerint az önkormányzati intézményekbe 1651 gyerek jár és egy olyan sem akadt, aki augusztus 31-ig elmúlt hároméves, és nem íratták be valahová a szülei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában