Egymásra vigyázunk, ha bringázunk

2020.03.18. 06:19

A győri kerékpáros szervezet vezetője a közbringa-rendszerek ingyenessé tételét javasolja

„A biciklizés nem csak egészséges, a tömegből is kiszabadít” – hívja fel a figyelmet a Kerékpárosklub. A vészhelyzet idején most a kellemest kapcsolhatjuk össze a hasznossal. Akik tömegközlekedés helyett bringára pattannak, csökkentik a fertőzésveszélyt a nagyvárosokban.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetője. Fotók: Nagy Gábor

Felvételünkön Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetője. Fotók: Nagy Gábor

Bringára fel!

A koronavírus terjedése miatt a Volánbusz számos óvintézkedést vezetett be a járatain. A járműveket folyamatosan fertőtlenítik, az első ajtónál fel- és leszállni tilos, jegyet sem szabad venni a buszvezetőknél. Mivel egyelőre nem teheti meg mindenki, hogy otthon dolgozzon, megyei kerékpáros egyesületek, szakértők azt javasolják: Győrben, Sopronban, a városokban minél többen üljenek nyeregbe.

Ingyenessé vagy olcsóbbá tenni a közbringa-rendszereket

„Kerékpárral olcsón, dugók és fertőzésveszélytől mentesebben intézhetjük napi ügyeinket. A fertőtlenítőtől kezdve a gyógyszerek, a C-vitamin beszerzéséig a munkába járásig minden megoldható kerékpárral” – kezdte Tömböly Tamás. A Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetője szerint „megfelelő fertőtlenítés mellett most érdemes minden közbringa-rendszert – például a GyőrBike-ot – ingyenessé tenni vagy olcsóbban biztosítani a kerékpárokat a járvány terjedésének elkerüléséért”.

„A bringázás helyettesítheti az edzőtermek világát. Ez most a legjobb módja annak, hogy mozogni tudjunk családtagjainkkal, barátainkkal. Kérem a tapasztalt bringásokat, hogy segítsék kipróbálni ismerőseiknek a tekerést. Legyen szó mindennapi útvonalak felfedezésétől kezdve technikai tanácsokon át szerelési tippekig” – zárta szavait Tömböly Tamás.

Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetője két népszerű győri kerékpáros vonal, a Szigethy-Tihanyi úti kereszteződésben. Fotó: Nagy Gábor

A győri hálózat

Győrben 80 km önálló kerékpárút áll rendelkezésre. „Az elmúlt 7-8 évben tudatosan fejlesztettük a hálózatot. A Szigethy Attila és a Tihanyi Árpád úton látványos lett a javulás, sokak örömére. Akad még mit tenni, a több évtizede épült győri kerékpárutak közül több állapota azonban rossz” – kezdte Máthé-Tóth Péter.

A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke hozzátette: „jelenleg is javítjuk az útfelületet a Tihanyi Árpád úton – sajnos épp a patika szomszédságában. Mivel gyakran sorokban állnak a gyógyszertár előtt, az útépítők fokozottan figyelve haladnak a munkával. Amint ezt a szakaszt befejezzük, terveink szerint a Tihanyi út Ifjúság körúthoz közeli részét is elkezdjük rendbe tenni”.

A letekert bringás napok számát (3670 nap) és a megtett kilométereket (14 184 km) tekintve Győr a negyedik helyen végzett a vidéki nagyvárosok sorrendjében tavaly. Forrás: Magyar Kerékpáros Klub

Jobb a levegő

A Tihanyi út Győr kerékpáros hálózatának egyik „ütőere”. Az észak-dél irányú úton sokan haladnak a városmagba. A másik népszerű győri bringás szakasz, a Szigethy Attila út nyugat-kelet irányú, jól átlátható, széles a felülete, könnyű elérést biztosít az ipari részekkel. „A forgalom drasztikusan csökkent Győrben, az átlagosnál jóval biztonságosabban tekerhetünk. A kevesebb autó miatt a levegő minősége is jobb” – említett még két érvet Máthé-Tóth Péter.

Kerékpárút fejlesztés Adyvárosban a Tihanyi úton. Fotó: Nagy Gábor

Kell a mozgás

„A vészhelyzettől függetlenül mindenhová kerékpárral járok a Belvárosban, ahol szerencsére a szokottnál jóval több szabad parkolót láttam kedden. A kerékpár mozgatja az izmokat, serkenti a vérkeringést. Fizikailag jó állapotban tart bennünket, így szellemileg jobban teljesítünk a nehéz napokban. Ha lecseng a járvány, bízom benne, hogy sokan maradnak a kerékpár, az élhető közlekedés mellett” – hallottuk Borossay Györgytől, a soproni Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola tanárától, a helyi Bringabörze szervezőjétől.

Borossay György nevéhez fűződik a Vas-Villa Családi Kerékpártúrák szervezése, amely jelentős családi tömegrendezvénnyé vált Sopronban. Fotó: Magasi Dávid

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában