megemlékezés

2020.02.05. 21:10

Vértanú lett a kuruc hősből

Bolforth Ádám kuruc brigadéros, Vak Bottyán ezredese katonáival II. Rákóczi Ferenc mellett harcolt. A szabadságharc bukása után a császáriak Győrött kivégezték. Halálának 310. évfordulóján Zsumbera Árpád helytörténész osztotta meg lapunkkal kutatásait.

Gülch Csaba

Megyénk egyik elfeledett történelmi személyisége Bolforth Ádám, aki német származása ellenére a Rákóczi-szabadságharc idején teljesen magyarrá, kuruc hőssé vált. Bolforth több szállal kötődött térségünkhöz. Részben amiatt, hogy valószínűsíthetően a folyók városában született, Mindszenten (ma Mindszentpuszta) voltak birtokai, s amiatt is, hogy egy ideig a győri vár katonájaként szolgált, illetve itt végezték ki.

– Olyan kalandos élete volt, hogy akár róla mintázhatták volna a regényből és a népszerű filmsorozatból is ismert Tenkes kapitányát – mondta Zsumbera Árpád kutató, aki sokat foglalkozott a dunántúli kuruc sereg egyik legsikeresebb parancsnokának életével. – Bolforth Ádám kezdetben Győrben császári katona volt, majd ezerhétszázöt decemberében megszökött a várból és beállt Bottyán János, közismert nevén Vak Bottyán kuruc generális seregébe.

Zsumbera Árpád helytörténész, aki a dunántúli kuruc sereg egyik legsikeresebb parancsnokának életét kutatta.

 

Ezredes lett belőle, saját lovasezredet kapott. A legnagyobb érdemeit a Rákóczi-féle szabadságharcban szerezte. Első haditette az volt, mikor álruhában felderítette a német kézen lévő soproni várat és az azt védő sereget. Jól beszélt németül és vándor vasárusnak öltözve beszekerezett a városba, ahol kikémlelte a várfalakat és az őrséget. A következő kuruc csínye az volt, hogy ezerhétszázhétben négyszáz gyalogossal éjszaka betört Győr-Szigetbe, rajtaütött az őrségen, kizavarta őket a városból, a palánkvárat pedig szétdúlta és nagy zsákmánnyal távozott.

Utolsó küldetésére 1708. december 2-án vezényelték. Fejér megyében kellett helytállnia a labancok ellen. Végül Sárkeresztúrnál fogták el egy összecsapás után 1709 márciu­sában. Bolforth Ádám 1710 januárjában két tiszttársával együtt került a vérpadra.

– Felszólították őket, hogy álljanak el Rákóczi mellől. Miután ezt mindegyikük megtagadta, kivégezték őket. Ha Bolforth elárulja Rákóczit és fölesküszik a császárra, akkor életben maradhatott volna. Ezt ő nem tette – említette Zsumbera Árpád. – Bolforth feje csak a harmadik csapás alatt hullott le egy későbbi leírás szerint. A kivégzett kurucokat aztán Bruckenthal győri várparancsnok „magyar katonákkal keresztyén szertartás szerint” tisztességgel eltemettette. A hős így lett vértanúvá, ezért is méltó arra, hogy megemlékezzünk róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában