vény nélkül

2020.02.21. 08:57

Tizenhárom év után újra recept nélkül kapható az Algopyrin

Hamarosan az ibuprufen hatóanyagú gyógyszerekhez kell majd recept.

Sperling Krisztina

Az Algopyrin tegnaptól recept nélkül kapható, nemsokára az Algoflex lesz vényköteles. Dr. Fömötör Zita szakgyógyszerész Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerdán késő délután tette közzé honlapján, hogy február 20-tól – másik kilenc metamizol hatóanyag-tartalmú készítmény között – a legnépszerűbb fájdalomcsillapító tabletta ismét orvosi rendelvény nélkül is kiadható a patikában.

Évente 9-10 millió doboz fogyott

Az 500 mg metamizolt tartalmazó tablettákat 2007-óta nem lehetett vény nélkül megvásárolni. Ez volt az az időszak, amikor más láz- és fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan ez a szer is bekerülhetett volna a benzinkutak, drogériák kínálatába. Így a gyógyszerészek figyelmeztetése nélkül vásárolhatta volna meg azt bárki, szinte bárhol. A szakmai érvelés szerint azért kellett az Algopyrin megvásárlását szigorítani, mert a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja. Erre reagálva több hazai gyártó elkezdte forgalmazni azokat a készítményeket, amelyeknek felére csökkentették a hatóanyag tartalmát. Ezekhez már nem volt szükség orvosi receptre.

Az Algopyrin tegnaptól recept nélkül kapható, nemsokára az Algoflex lesz vényköteles mondta Dr. Fömötör Zita szakgyógyszerész Fotó: Csapó Balázs

A hónap elején már lazultak a szabályok

Az Algopyrinnel egyenértékű, 500 mg metamizolt tartalmazó tablettákat 2020 február elejétől már meg lehet venni recept nélkül a gyógyszertárakban. Ezek mellett az újszülöttek, kisgyermekek lázcsillapítására szolgáló metamizolos kúpok (100, illetve 200 mg metamizol-tartalommal) is kaphatók lettek vény nélkül.

Máté Csongor, győri háziorvos azt mondta el lapunknak, hogy amikor 2007-ben vénykötelessé tették az Algopyrint, az a rendeléseket nagyon megterhelte, mert sokan csak emiatt a recept miatt mentek el. Később, amikor tudatosabbá váltak a betegek, akkor már a rendszeresen szedett gyógyszereikkel együtt íratták fel ezt a fájdalomcsillapítót is. Az orvos azt is elmondta, hogy ugyan ajánlotta betegeinek azokat a készítményeket, amik ugyanolyan hatásúak, az idősebb korosztály ezekkel bizalmatlan volt. Jellemzően a fiatalabbak azok, akik lecserélték a gyógyszerüket egy recept nélkülire.

Hamarosan az ibuprufen hatóanyagú gyógyszerekhez kell majd recept

A Deák Gyógyszertárban Dr. Fömötör Zita szakgyógyszerész felidézte, hogy attól, hogy nehezebben volt elérhető a gyógyszer, jelentősen visszaeset ennek a fájdalomcsillapítónak a forgalma, és az Algoflex, Advil és más ibuprofén tartalmú gyógyszerek felé tolódott el a kereslet. Akkor ezt a hatóanyagot ítélték biztonságosabbnak – tette hozzá. A szakgyógyszerész szinte biztos abban, hogy most ismét megnő majd a Algopyrin és más metamizol hatóanyagú gyógyszerek forgalma, nemsokára ugyanis a 600 mg és afölötti ibuprofen hatóanyag tartalmú készítmények válnak vénykötelessé.

A patikában azt is megtudtuk, hogy jelenleg a húszas dobozból előfordulhat hiány, ennek az ára náluk 1410 Ft (2007-ben 770-be került), a tízes dobozt szemben az akkori 402 Ft-os árral, ma 720 Ft-ért vásárolhatjuk meg, viszont jó hír, hogy ebből a kiszerelésből mindenütt van készlet. Amiatt, hogy ez a láz- és fájdalomcsillapító szabadáras termék, patikánként lehetnek különbségek – hívta fel a figyelmet a szakgyógyszerész.

Csütörtöktől ezeket a fájdalomcsillapítókat vehetjük meg recept nélkül:

ALGOPYRIN 500 mg tabletta

ALGOZONE 500 mg tabletta

FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

METAPYRIN 500 mg filmtabletta

NODORYL FORTE 500 mg tabletta

PANALGORIN 500 mg tabletta

SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA

SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA

SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA

TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában