újrahasznosítás

2020.02.11. 18:11

Összegyűjtik a kávézaccot a győri vendéglátóhelyek

Már több győri vendéglátóhelyen összegyűjtik a kávézaccot és mivel növényi tápanyagként hasznosítható, ingyen továbbadják akár gazdálkodóknak, akár azoknak, akik otthonukban cserepes virágokat nevelnek. Így is óvni akarják környezetünket.

Rimányi Zita

Fotós: Köpcsényi Kinga

Kávézacc ajándékba címmel tavaly nyáron már írtunk arról, hogy több környezettudatos programhoz csatlakozott, kezdeményezett maga is a Morgen Győr kávézó, pontosabban a működtetői: Kámán Ágnes és Hargitai István. Úgy vélik, ha tesznek a hulladékcsökkentésért, azt még reklámnak is használhatják. Legújabb ötletüknek a „Vissza a gyökerekhez” (Back to Root) nevet adták. A lényege, hogy a kávézójukban képződő értékes, kifőzött növényi komposztot, a kávézaccot nem a szemétbe dobják, hanem díjmentesen eljuttatják azoknak, akik tápanyagként hasznosíthatják.

Tervét azóta a fiatal pár meg is valósította. Az átépített, újranyílt vásárcsarnok egy üzletébe juttatják el a zaccot, amit onnan bárki ingyenesen elvihet. Rendre el is fogy hat-nyolc kiló hetente. S várják a további csatlakozókat is, olyan vendéglátóhelyek jelentkezését, amelyek szívesen hasonlóképp cselekednének, mint például a győri Rob-Roy bár, és akár gyűjtőpontok is lennének. Remélik, hogy egyre többen értesülnek a lehetőségről olyanok, akik hasznosítani tudják a kávéfőzéskor keletkező maradékot. Érdeklődni a [email protected] e-mail-címen lehet.

Képünkön Sáfrán Gergely.
Fotó: Nagy Gábor

A Herman Ottó utcai vásárcsarnokban az átadási és átvételi helyet a Koffeinfutár – San Paolo biztosítja az alsó szinten. A kézműves kávék boltjának vezetője, Sáfrán Gergely elmondta, hogy náluk is sok kávézacc keletkezik. Számára jó érzés, hogy már nem a szemétbe kerül. Azt is bevallotta: azért is csatlakoztak az akcióhoz, mert egyre több vevőnek fontos, hogy környezetbarát is legyen az üzlet, ahol vásárol. Akik pedig élnek a lehetőséggel, elviszik a zaccot, azt szokták mondani, hogy jó ötletnek tartják. Van, aki otthon cserepes növényeinek földjére teszi, mások a kiskertben szórják szét.

– Ebből a zöldkezdeményezésből üzleti hasznuk is lehet a vállalkozásoknak. Szeretnénk megmutatni, hogy a környezetvédelem megtérülő befektetés is lehet amellett, hogy mindegyikünknek tennie kellene bolygónkért – hangsúlyozta Hargitai István.

Jól hasznosuló tápanyag

A kávézaccot érdemes komposztként használni. A kifőzött kávé nitrogénben gazdag tápanyag, lebomlásakor értékes káliumot és foszfort bocsát ki, emellett kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Elriasztja a csigákat, az apró rovarokat. Vízzel keverve értékes nitrogénbázis a gyep számára, a kertet illemhelynek használó macskákat is távol tartja. Különösen hasznos a savanyú talajt kedvelő rododendronok, hortenziák, páfrányok, azáleák és örökzöldek számára. Mint minden talajminőséget javító anyagot, a kávézaccot is mértékkel és körültekintően kell alkalmazni, figyelve arra, ne váljon túl savanyúvá a talaj.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában