Sok gondot okoznak

2020.02.07. 18:02

Eltűnhetnek Győr utcáiról a roncsautók

Főleg a zsúfolt lakótelepi parkolókban okoznak problémát azok a járművek, amelyek üzemképtelenül foglalják a közterületet. Sokan nem is tudják, hogy szabálysértést követnek el, ha nem gondoskodnak autójuk elszállításáról. Annak jártunk utána, mit tehetnek a gépjármű-tulajdonosok és mit a közterület-felügyelet, hogy megtisztítsa az utcákat.

Sperling Krisztina

Nem csak az a baj az elhagyott kocsikkal, hogy foglalják az értékes parkolóhelyeket.

Fotó: Csapó Balázs

Ha rendben van egy jármű műszakija és a KRESZ-t betartva várakozik, nincs semmilyen korlát a parkolás idejére vonatkozóan. Az üzemképtelen gépjárművet azonban – a műszaki érvényesség lejártát követően – maximum harminc napig lehet közterületen tárolni. Ha ennyi idő alatt nem tudják felkészíteni a műszaki vizsgára, ezt egy alkalommal 30 nappal meghosszabbíthatják.

A határidő meghosszabbításához az autótulajdonosnak közterület-használati szerződést kell kötnie Győr útkezelő szervezeténél, ennek azonban már díja van. Így maximum 60 napig parkolhat gépkocsi közterületen lejárt műszakival. A rendszám nélküli járművekre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak. Ezeket a főútvonalon tilos, a mellékútvonalaknál – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb tíz napig szabad tárolni.

Tehát a hatósági eljárás kezdeményezésekor nem az számít, hogy a gépjármű mióta áll közterületen, hanem hogy van-e érvényes műszaki vizsgája.

Itt lehet bejelenteni

A közterület-felügyeletnek a 06-96/550-730-as telefonszámon lehet bejelenteni azokat a járműveket, amikről azt gondolják, hogy elszállíthatók.

Az elszállításnak és a tárolásnak díja van

Amikor a felügyelők megállapítják, hogy egy autónak több mint harminc napja lejárt a műszakija, elsőként felhívják a tulajdonos figyelmét, hogy rendezze a jármű sorsát (műszaki vizsgáztatás, közterületről történő eltávolítás). Az elszállítást megelőzően még egyszer írásban felszólítják a tulajdonost és az üzembentartót. Amikor elszállították, írásban ismét kiértesítik őket, hogy hol vehetik át a gépjárművet. Az elszállításnak és a tárolásnak azonban díja van, amit a tulajdonosnak az átvételkor ki kell fizetnie.

A figyelmeztetés hatásos

Truka Istvántól, a győri közterület-felügyelet intézményvezetőjétől megtudtuk: tavaly több mint 250 járművet vontak eljárás alá a város területén, idén pedig már közel 35 bejelentésük volt. Figyelmeztetésükre általában a tulajdonosok intézkednek járműveik sorsáról. Tavaly összesen 27 autót kellett elszállíttatniuk – tette hozzá. Jellemzően ezek olyan járművek, amelyek már semmilyen forgalmi értékkel nem bírnak, tulajdonosaik nem is jelentkeznek értük. Az elszállítással egy időben műszaki szakértőt rendelnek ki a jármű állapotának, értékének megállapítására, ennek birtokában – a jogszabályok figyelembevételével – döntenek a gépjármű további sorsáról, ha a tulajdonosa nem jelentkezik érte. Ez rendre azt jelenti, hogy véglegesen kivonatják a forgalomból és mint értéktelen roncsot szétbontatják.

Nem csak az a baj az elhagyott kocsikkal, hogy foglalják az értékes parkolóhelyeket.
Fotó: Csapó Balázs

Nem kerül semmibe, hogy elvitesse

Őri Józseftől, a Győrújbaráti Autóbontó Kft. tulajdonosától megtudtuk, hogy Győrből és környékéről díjmentesen szállítják el az üzemképtelen járműveket és állítják ki a bontási igazolást. Ehhez csupán a forgalmi engedélyre, a törzskönyvre, a rendszámra és a tulajdonos személyazonosságát igazoló okmányra (személyi igazolvány, jogosítvány) van szükségük. Ha a jármű olyan állapotban van, hogy annak alkatrészeit értékesíteni tudják, akkor ajánlatot tesznek rá. Ha ezt a tulajdonos elfogadja, amellett, hogy szabályosan jár el, még kereshet is valamennyit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában