Parkolás

2020.02.20. 16:09

Áprilisban nyit a Petz-kórház melletti óriásgarázs Győrben – fotók

Hosszú éveken át írtunk arról, hogy hétfőtől péntekig káosz jellemezte a Petz-kórház Vasvári Pál utca felőli nagyparkolóját. A páciensek és a hozzátartozók két hónapon belül használatba vehetik az új parkolólemezt. Várhatóan március közepén kezdődik a műszaki átadás-átvétel, ezután a használatbavételi engedély jogi procedúrája pár hétig tart. Április közepén nyitja kapuit az a létesítmény, amelyre rengetegen várnak.

Szeghalmi Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Hosszú évek alatt egyre több parkolási feszültséget okozott a szabad helyek hiánya a Petz-kórház közvetlen szomszédságában. A parkolókat vadászni kellett, az autósok közötti viták gyakoriak voltak és koccanások is történtek itt.

Idén tavasztól 359 autó állhat az új óriásgarázsban

A 2,4 milliárd forintból épített, háromszintes óriásgarázs átadásával a korábbi helyek száma duplázódik. Idén tavasztól 359 autó állhat az új létesítményben. Az, hogy ez elegendő lesz-e, az élet dönti el hamarosan. Ne feledjük: naponta átlagosan 4 ezer járóbeteg érkezik kezelésre Petzbe. Rajtuk kívül a körülbelül ezer fekvő pácienshez egy-két hozzátartozó jön látogatóba, s természetesen ott vannak a győri kórház dolgozói is. Körülbelül 10 ezer ember fordul meg naponta a Petzben, s nem kis részük próbál majd parkolni az új óriásgarázsban.

A Kisalföld kérdésére a csütörtöki bemutatón elhangzott: a tavaly tavasszal kialakított 222 ideiglenes parkolóhelyről a közeli, egykori Vadász-laktanya területén egyelőre nem született döntés. Ismerve a korábbi parkolási mizériát, ésszerű volna utóbbi helyeket fenntartani az autósoknak addig, ameddig Győr új mentőállomásának építése el nem kezdődik itt. Mint ismert: utóbbi terv szintén a Modern Városok Program győri része, akárcsak a célegyenesbe forduló parkolólemez.

Egy óra parkolásért 100 forintot kell fizetni

„560 tonna betonacélt, 4500 köbméter betont építettünk a parkolólemezbe. A tetőszintet még műgyanta réteggel vonjuk be. Ez a betont védi, könnyebben takarítható és nem utolsósorban kevésbé csúszik a felület” – mondta Ruisz Zoltán, a kivitelező West Hungária Bau Kft. építésvezetője. A parkolóhelyeket egyelőre nem festették fel: 5 méter hosszú, 2,75 méter széles beállókat mérnek ki. A fel és lehajtó rámpákat fűtik majd télen a csúszásveszély elkerülése végett.

„A tetőre épített napelemes rendszer biztosítja a ház energiáját. A 168 napelem várhatóan több energiát képes termelni, mint amennyi szükséges. Így a főhálózatba vissza tudjuk táplálni a maradékot” – közölte Sárkány Péter, a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. ügyvezetője. Az óriásgarázsban öt mozgáskorlátozott parkolót, az elektromos autóknak nyolc töltőállomást alakítanak ki. A két lépcsőházba lifteket szerelnek. A mosdót a parkolójeggyel lehet nyitni. Az illemhelyeket 100 forintos érmékkel is igénybe vehetjük.

Az óriásgarázs a III. győri parkolóövezetbe esik. Így 1 óráért 100 forintot fogunk fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában