5000 diák

2020.02.27. 06:30

Győri tapasztalatok: a szóbeli felvételi hasonlít az állásinterjúra

Az általános iskolák végzősei megírták a felvételit, fény derült a fél évi jegyekre. A középiskolai jelentkezés határideje is lejárt, igaz, a sulik közötti sorrenden március 19. és 20. között lehet változtatni. A középiskolák a szóbeliket február 24. és március 13. között tartják. Szóbelit nem kötelező szervezni, ez szabadon választható. A vizsgáról győri oktatási intézmény vezetőjével és diákokkal beszélgettünk.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Csapó Balázs

Oldják a diákokat

Életük első komoly megmérettetésén, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében több mint 5000 diák adott számot magyar nyelvi és matematika tudásáról. Az Oktatási Hivatal közölte az idei középiskolai felvételi országos eredményeit. Dióhéjban: matekból javultak, magyarból romlottak az értékek az előző évekhez képest.

Ha adott iskola a felvételi zárásaként szóbelit is szervez, annak az eredménye az összpontszám legfeljebb 25 százalékát határozza meg.

„Azok a diákok, akik nagyon jó eredményt érnek el az írásbelin, nem nagyon hullanak ki a szóbeli rostán. Akik nem remekeltek a magyar és matematika teszten, számukra remek lehetőség a javításra a szóbeli” – kezdte Csüdömné Szalai R. Judit. A győri Kölcsey-iskola intézményvezetője hozzátette: a szóbelik többnyire jó hangulatban telnek, a tanárok oldják az izgulós diákokat.

Népszerű témák

Azt kijelenthetjük: a Pitagorasz-tétel vagy a Rákóczi-szabadságharc elemzése borítékolhatóan nem kerül szóba az ezekben a napokban zajló „vizsgákon”. Nem a tudást mérik ugyanis. Az igazgatók, tanárok inkább szeretnék megismerni a diákokat, arról faggatják őket, hogy mik a hobbijaik, mit olvasnak szabadidejükben. Utóbbi kérdéseknél picit súgunk.

Nem szerencsés válasz, ha az hangzik el: hogy „állandóan a telefonon lógok”, vagy „kezembe nem veszek könyvet a sulin kívül”. Különösen a kéttannyelvű iskolák szóbelijén fordul elő, hogy pár bemelegítő kérdés után angolra vagy németre váltanak a tanárok. Az egyházi iskolákban bibliai történetek jó eséllyel előtérbe kerülnek. A szóbelire az e-ellenőrzőjük nyomtatott verzióját viszik a diákok. Árulkodó információk, dicséretek, beírások szerepelhetnek a lapokon.

A győri kölcseys diákok (b-j: Jámbor Luca Patrícia, Takács Emese, Belágyi András) az iskolájuk lépcsőjén olyan idegen nyelvi feliratok előtt ülnek, amelyek jó eséllyel a szóbeli első kérdései lehetnek. Fotó: Csapó Balázs

Nincs mindenhol szóbeli

Jámbor Patrícia Luca a Kölcsey után a győri Bencés Gimnáziumban szeretné folytatni a tanulmányait, így vallási tematikájú szóbelire számít. Érdekli a hit kérdése, örül a várható témának. Takács Emese két tanítási nyelvű, győri középiskolába tart, ő érthetően az angol és német tudását csiszolja.

Belágyi András matekból 50-ből 47 pontot ért el a központi felvételin, így jó esélye van a Révai-gimnázium emelt szintű matematikai és német képzésére bejutni. Neki nem kell szóbelin részt venni, a Révaiban idén nincs „beszélgetés” a jelentkezőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában