Emlékünnepség

2020.02.25. 15:14

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Sopronban – fotók

– A soproni megemlékezést olyan helyen tartjuk, amely élő szimbóluma a kommunizmus véres korszakának. Hiszen itt, a temetőben végezték ki 1919-ben Szántó Róbert főhadnagyot és Fennesz Rezső gépészmérnök hallgatót, és állt itt egykoron a kettőjük emlékének közadakozásból emelt szobor – mondta Farkas Ciprián soproni polgármester.

Munkatársunktól

Fotó: Munkatársunk

- Fontos tudni, hogy az embert próbáló időkben is vannak olyan kiemelkedő személyek, akik életáldozatukkal reményt adnak nekünk. Ilyen ember volt Szántó Róbert főhadnagy is, aki becsülettel élt, harcolt, majd halt meg a hazájáért. Életének tragédiája, hogy magyarok ölték meg, olyan emberek, akikért az első világháború poklában harcolt – mondotta beszédében Farkas Ciprián polgármester a városvezetés, a társadalmi és civil szervezetek és az egyetem képviselői, valamint az érintettek sokasága jelenlétében.

– Tudjuk, az egykori Sopron vármegye népe korán megismerte ennek az embertelen, kommunista ideológiának a valódi természetét, igazi arcát: a terrort. Valódi elégtétel csak az, ha nem feledünk – hangsúlyozta a polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy az 1919-es kommün bukása után Sopron város támogatásával emlékművet állítottak Szántó Róbertnek és Fennesz Rezsőnek. A szoborkompozíciót azonban 1948-ban a kommunista diktatúra elpusztította. Az áldozatoknak még az emlékét is el akarták törölni.

– A város önkormányzata és a soproniak azonban nem felejthetik el emléküket. Miként nem lehet a város emlékezetéből kitörölni a vöröskatonák által ártatlanul kivégzett fülesi plébánost, Szemelliker Antalt vagy a poncichter tüntetés során a sortűzben meghalt áldozatokat sem – emelte ki Farkas Ciprián, aki végezetül mintegy útmutatásul a jövendő nemzedéknek, Sopronyi-Thurner Mihály akkori polgármester Szántó Róbert és Fennesz Rezső emlékművének avatásán mondott beszédéből idézett:

„Csak az a nép boldogul, amely a szeretet melegéből és az összetartozás erejéből táplálkozik. Tanítsátok meg gyerekeitek itt, az önfeláldozásnak hősi vérrel felavatott helyén, hogy a gyűlölet az önzés bűne, a szeretet az önzetlenség erénye. Gyűlölet gyengít, szeretet erősít. Az önfeláldozásig menő felebaráti szeretet mentette meg ezer sebből vérző nemzetünket a vörös rémuralomtól, és ez a szeretet fogja visszaszerezni Magyarország régi nagyságát és dicsőségét.„

Az emlékünnepség koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában