A magyar kultúra lovagja

2020.01.30. 13:41

Pedagógusi életművéért díjazták a nyugalmazott egyetemi tanárt

Dr. Tenk Antal nyugalmazott egyetemi tanárt pedagógusi tevékenységéért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntette ki a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Az elismerést a professor emeritus a napokban vette át.

Mészely Réka

Dr. Tenk Antal

Fotó: Köpcsényi Kinga

A Magyar Kultúra Lovagja címet – közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismeréseként – a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére adják át 1998 óta. Idén a címet dr. Tenk Antal mosonmagyaróvári nyugalmazott egyetemi tanárnak ítélték oda. A kitüntetést a magyar kultúra napján a Stefánia-palotában adták át Budapesten.

– Gyirmóti születésűként az ottani egy tantermes iskolába – amelyet a háború után alá kellett dúcolni, nehogy összedőljön – jártam kisdiákként. Unokatestvérem, Tenk Piroska tanította az egy tanterembe összevont négy alsó tagozatos osztályt. Negyedikes koromban Móra Ferenc A didergő király című mesejátékát adtuk elő, amelyben magam alakíthattam a címszereplőt. Ahogy utána mondogatták nekem, igen magas művészi szinten dideregtem. Nos akkor kerültem közel a kultúrához – emlékezik vissza az első meghatározó élményre a nyugalmazott professzor, akivel otthonában beszélgetünk az elmúlt fél évszázadról.

Dr. Tenk Antal

– A Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolára 1958-ban iratkoztam be és 1962-ben szereztem agrármérnöki oklevelet. Az intézmény kórusába Halmos László karvezető kérésére léptem be, már egyetemi tanársegédként. 1965-től „előadóképző” tanfolyamokat szerveztem a végzős hallgatóknak, amelyeken a résztvevők szakmai műveltségét, előadó-képességét és -készségét fejlesztették. A csoport tagjai a téli estéken szakmai előadásokat tartottak a környező falvakban. 1972-ben kezdeményeztem az egyetemünk és a Nyitrai Szlovák Agrártudományi Egyetem közti kulturális kapcsolat felvételét. E kapcsolatnak közel két évtizeden keresztül egyik patrónusaként tevékenykedtem. Oktatási és nevelési dékánhelyettesként 1989-ben bekapcsolódtam az Alpok–Adria nemzetközi együttműködésbe, ahol az olasz–magyar kapcsolatok erősítésén dolgoztam. Ennek egyik eredménye az a négy nemzetközi kórusfesztivál, amelyeket 1996–2002 között rendeztünk olasz, szlovák és magyar kórusok részvételével – mondta dr. Tenk Antal, aki 2001 és 2003 között oktatási és intézményfejlesztési rektorhelyettesként a Nyugat-magyarországi Egyetem hét karának kulturális tevékenységét felügyelte. Kezdeményezője és szervezője volt a 2002-től évente megrendezett adventi hangversenynek. 2003-ban indította el a Hallgatói Művészeti Napokat. Az intézmény megalapításának 2018-as bicentenáriumára elkészítette kétkötetes intézménytörténeti művét, amelyben nagy teret kapott annak mindenkori kulturális tevékenysége.

Korábbi elismerések

Dr. Tenk Antalnak az egyetem kulturális tevékenységét segítő munkásságát 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2005-ben Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjjal, 2008-ban a Nyitrai Szlovák Egyetem aranyérmével, 2009-ben Apáczai Csere János Díjjal ismerték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában