Sydney-ben él a volt győri diák

2020.01.06. 15:08

Magyar lány a lángoló pokolban – fotók

Másodfokú vízkorlátozást vezettek be Ausztráliában a szeptember óta tomboló bozóttüzek és a vészesen fogyó vízkészletek miatt. Egy nemesszalóki fiatal, Fekete Dorottya, a győri Kovács Margit-iskola egykori diákja ma Sydney-ben lakik, alig félórányira a lángoló pokoltól.

Pozsgai Kitti

Fotós: Mick Tsikas

Hónapok óta füstben élnek, napi nyolc percet zuhanyoznak és a használt, összegyűjtött vízből próbálják életben tartani a növényeiket. Farmon élő ismerőseik evakuálásra várnak, minden nap minden perce a tűz közeledtéről szól. Helyszíni tudósítóink optimistán néznek a jövőbe, nagyon várják a megváltó esőt. Menekülő, megégett koalák és kenguruk, mindenüket elvesztő emberek, akkora terület égett hamuvá, mint Magyarország háromnegyede. A pokol tornácáról jelentjük: gyakran átfut rajtuk a gondolat, mi lesz, ha egyszer elfogy a víz.

A kis üzlet, ahol Dorottya dolgozik Sydney-ben, légkondicionált. Gyakran betérnek az utcáról az emberek, hogy friss, hűtött levegőt szívjanak, olyannyira elviselhetetlen a füst koncentrációja odakint.

Fekete Dorottya

Jó, rossz, veszélyes

– Sokszor járok biciklivel, de maszk nélkül már el sem indulok. Fáj a torkom és a mellkasom, ha huzamosabb ideig kint vagyok – meséli Dorottya.

– Olyan, mintha bográcsozás közben folyamatosan a füstben ülnék és ez így van most már hónapok óta. Reggel mindig megnézem, mit mond az előrejelzés arra a napra. A levegő minőségére kíváncsi mindenki és hogy mikor számíthatunk végre esőre. A levegőben rengeteg toxikus anyag érkezik a füsttel. Vannak részletes előrejelzések is, amik konkrétan elemzik a levegő összetételét, a legtöbb csak annyit közöl, hogy aznap elfogadható vagy veszélyes-e, amit magunkba szívunk és hogy kell-e maszkot viselni.

Fekete Dorottya a Pápa melletti Nemesszalókról indult szerelme után Ausztráliába turistavízummal, hátizsákkal, ennek immár öt éve. Barátja, Adam kertészként dolgozik egy botanikus parkban, rózsákkal foglalkozik nap mint nap, melyeket a parkban lévő nagy tóból látnak el vízzel. A tó viszont kiszáradt.

– Adam főnöke sírva mesélte, hogy a testvérkertjük leégett néhány órányira tőlük. Az ott dolgozók próbálták menteni a menthetőt, végül őket is úgy kellett kimenteni – számolt be a fiatal lány az őket közvetlenül érintő károkról.

– Vannak barátaink, akik farmokon élnek, többeket evakuálni kellett az otthonukból, mert elérte őket a bozóttűz. Mindenük odaveszett, a karácsonyt többen már nincstelenként töltötték. Mi egyelőre biztonságban vagyunk a tűztől, mert a város közepén élünk.

Fotó: MTI

Nyolc perc zuhany

Ausztráliában fogyóban vannak az ivóvízkészletek, ezért másodfokú vízkorlátozást vezettek be. Napi nyolc perc zuhanyozás a megengedett és tilos a kertben slaggal locsolni.

– Vannak, akik egyszerűen nem értik meg, hogy tényleg el fog fogyni a víz, ha nem vigyázunk. A gazdagabbakat annyira nem érdekli, hogy büntetnek is a tiltott vízfogyasztásért, hogy naponta meglocsolják a kertjükben a pázsitot, vagy lemossák az autójukat- meséli Dorottya.

– Mi minden korty vizet összegyűjtünk egy vödörbe és bögrével öntözünk a kertben. Félretesszük a zuhanyozásból, mosogatásból felfogott vizet, de a pohár aljában megmaradt vizet is egy helyre öntjük. Tudom, hogy nem sok, de ha mindenki csak ennyit tenne, már nem lenne ekkora a probléma.

Fotó: MTI

A győri Kovács Margit-iskolában végzett, ékszerkészítő lánynak egyébként eddig nagyon szerencsésen alakult Ausztráliában az élete. Kevesen mondhatják el magukról, hogy azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek.

– Egy francia lány ékszerüzletében dolgozom, nagyon örülök a lehetőségnek – mondja a nemesszalóki lány.

– Sokat beszélgetek az üzletbe betérő emberekkel. A szeptember óta tomboló bozóttüzek mindenkit aggasztanak, de azt veszem észre, hogy az emberek alapvetően megpróbálnak pozitívan hozzáállni a helyzethez. Sok helyen gyűjtenek pénzt a tűzoltás megsegítésére, a legtöbben az állatokat és a növényvilágot sajnálják. A buszon is a klímaváltozásról beszélgettek tegnap az emberek, és itthon mi is erről diskuráltunk Adammel. Szerinte biztosan nem maradunk víz és élelem nélkül, mert majd importálnak, csak drága lesz, viszont az erdőket, az elpusztult állatokat nem lehet pótolni.

Fotó: MTI

Fullasztó hőség

Miközben évtizedes melegrekordok dőlnek meg a kontinensen, a mindennapi élet is látványosan lelassult. Az emberek csak akkor mozdulnak ki, ha feltétlenül muszáj.

– Ma 36 fok van itt Sydneyben, a belső területeken ennél sokkal melegebbet mérnek- mondja Dorottya.

– A strandokon is kevesebben vannak napközben és az utcák is üresebbek az átlagosnál. Vannak napok, amikor tisztább az ég, de egyre ritkábban látni a napot, csak az erejét érezzük. Mindenki az esőre vár. Nagyon szurkolunk, hogy mihamarabb ideérjen és hetekig meg se álljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában