Közel az ítélethirdetés

2019.12.07. 07:08

Vörösiszapper: ítélet péntek 13-án

Az ügyész reagált a tegnapelőtt elhangzottakra, s cáfolta a védelem állítását, amely szerint hatályon kívül kellene helyezni a Győrben hozott döntést.

Laczó Balázs

Forrás: Kisalföld

Fotó: H. Baranyai Edina

Jövő pénteken hirdet ítéletet a Győri Ítélőtábla a 2010. október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa miatt folyó büntetőperben.

A védelem kikezdte az első fokon eljárt bíró illetékességét, mondván, hogy az akkori törvény szerint nem járhatott volna el közveszélyokozással kapcsolatos perben, az OBH elnöke nem jelölte ki. Ez hatályon kívül helyezési ok dr. Pál Helga szerint, hiába tette az OBH elődje, az OIT jogosulttá dr. Németh Miklóst.

Dr. Fejes Péter ügyész tegnap reagált erre: a bíró jogosult volt, mert a korábbi szerv felhatalmazása egyedi határozat alapján történt és az OBH elnöke nem szüntette meg. De még ha nem is lett volna a tanács illetékes, az sem lehetne ok a hatályon kívül helyezésre, mert a törvény már nem tartalmazza a kikötést.

Az ügyész viszontválaszát néhány védő bírálta, szerintük összemosta a fellebbezéssel, s így ők például a számos hivatkozásra sem készülhettek fel, lévén, hogy nincs náluk kéznél a több száz oldal irat. Maga a fellebbezési indoklás viszont csütörtökön katonás volt, s az ötödrendű vádlott védője, dr. Gyalog Balázs lesújtóan szólt róla, mert dr. Fejes Péter a katasztrófáról képeket vetített. Ezt renitens magatartásnak nevezte az ügyvéd, az ügyész a vádat visszautasította, s hozzátette: a sértettek is részei az eljárásnak, még ha 7 és fél év után háttérbe is szorultak.

Dr. Fejes Péter ismét aláhúzta: a veszprémi, hatályon kívül helyezett ítélet ebben a megismételt eljárásban nem is létezik. A védelem pedig téved abban, hogy amennyiben csak indoklási hiányosságok miatt helyezték hatályon kívül a veszprémi ítéletet, akkor az újabb bíróságnak már nincs is más választása, mint ugyanazt az ítéletet meghozni, alaposabb indoklással.

Dr. Zólyomi Csilla tanácsa jövő pénteken dönt.

Az utolsó szó jogán

A vádlottak röviden szóltak az utolsó szó jogán. Őszintén kifejezték együttérzésüket a katasztrófával kapcsolatban, amint tették már három korábbi perbeszéd során is. Tizenhárman szólaltak fel, ártatlannak vallva magukat, amint a Veszprémi Törvényszék 2016-ban ki is mondta vétlenségüket. B. Zoltán volt Mal-vezér azt kérte az ítélőtáblától: adják vissza őt nyolc év álmatlanul töltött éjszaka után a családjának, a szörnyű eseményekért nem terheli felelősség. Többen vallották: azóta sem telik el nap, hogy ne peregnének le előttük a katasztrófa képei.

A tárgyalás csütörtöki napján történtekről ITT>> és ITT>> olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában