Nagyszerű kezdeményezés: pénzkezelési alapismeretek

2019.12.04. 08:02

Kapuváron pontokért élelmiszert kaptak a hátrányos helyzetűek

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ dolgozói gyakorta rukkolnak elő új ötletekkel. Legutóbb pénzkezelési előadásokon lehetett pontokat szerezni és beváltani tartós élelmiszerre.

Kustor Réka

Sztojka Tamásné unokájával, Tamással.

Rendhagyó, egyszersmind nagyszerű kezdeményezést indított a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ. Hátrányos helyzetűeknek rendeztek szeptemberben, októberben és novemberben előadás-sorozatot „Pénzkezelési alapismeretek” címmel. – Átlagosan húsz-huszonöten vettek részt a tájékoztatókon – mondta a Kisalföldnek az intézmény vezetője, Odoricsné Buthi Krisztina.

„A háztartási naplóba feljegyeztem a pénzmozgást, ott szembesül az ember igazán a kiadásokkal”

– A résztvevők minden alkalommal kaptak pontokat azért, hogy eljöttek és meghallgatták az előadást. Aki aktívabb volt, további pontokkal jutalmaztuk – mondta Odoricsné Buthi Krisztina. Hozzátette: – Az első alkalommal a családok bevételeiről beszélgettünk. Feltérképeztük, milyen lehetőségeik vannak, melyek azok a kedvezmények, amiket igénybe vehetnek. Milyen támogatást ad az állam a családoknak, és ezekhez hogyan lehet hozzáférni. Megkértünk mindenkit, hogy vezessenek háztartási naplót a kiadásaikról, bevételeikről, amit az októberi találkozó során részletesen átbeszéltünk. Megnéztük, miképp lehet a kiadásokon javítani, mire érdemes odafigyelni, min lehet spórolni. Novemberben egy szakembert hívtunk, aki a pénzkezelést érintő jogi kérdésekben adott tájékoztatót. Ezt követően nagy mennyiségű tartós élelmiszert vásároltunk. Bepontoztuk azokat, és az előadások alkalmával szerzett kuponokat élelmiszerre válthatták be a résztvevők. A cukor például két pontot ért, a liszt pedig egyet. Mindenki bevásárolhatott a család részére. Fejenként átlagosan 15 pontot gyűjtöttek össze, ebből nagyjából 8–9-féle terméket tudtak vásárolni. Ingyen kaptak ugyan élelmiszert, de tettek is érte. A program pénzügyi feltételeit a „Társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok megvalósítása Kapuváron” elnevezésű uniós pályázatból finanszíroztuk. A visszajelzések alapján sikeres volt a kezdeményezésünk, gondolkodunk a folytatásban – emelte ki az intézményvezető.

Sztojka Tamásné unokájával, Tamással.

Kovácsné Simon Natália is elsajátította a hallottakat, megfogadta, takarékosabb lesz a jövőben: – Ruhára például biztosan kevesebbet költök – emelte ki.

Sztojka Tamásné is hasznosnak értékelte az előadás-sorozatot. Egyedül neveli kétéves unokáját: – Kevés a jövedelmünk, de próbálom beosztani. Sokat segített az előadás, már a mindennapokban is alkalmazom. A háztartási naplóba feljegyeztem a pénzmozgást, ott szembesül az ember igazán a kiadásokkal. Reméljük, lesz még ilyen alkalom – mondta végül a nagymama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában