Nagyszerű kezdeményezés: pénzkezelési alapismeretek

2019.12.04. 08:02

Kapuváron pontokért élelmiszert kaptak a hátrányos helyzetűek

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ dolgozói gyakorta rukkolnak elő új ötletekkel. Legutóbb pénzkezelési előadásokon lehetett pontokat szerezni és beváltani tartós élelmiszerre.

Kustor Réka

Rendhagyó, egyszersmind nagyszerű kezdeményezést indított a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ. Hátrányos helyzetűeknek rendeztek szeptemberben, októberben és novemberben előadás-sorozatot „Pénzkezelési alapismeretek” címmel. – Átlagosan húsz-huszonöten vettek részt a tájékoztatókon – mondta a Kisalföldnek az intézmény vezetője, Odoricsné Buthi Krisztina.

„A háztartási naplóba feljegyeztem a pénzmozgást, ott szembesül az ember igazán a kiadásokkal”

– A résztvevők minden alkalommal kaptak pontokat azért, hogy eljöttek és meghallgatták az előadást. Aki aktívabb volt, további pontokkal jutalmaztuk – mondta Odoricsné Buthi Krisztina. Hozzátette: – Az első alkalommal a családok bevételeiről beszélgettünk. Feltérképeztük, milyen lehetőségeik vannak, melyek azok a kedvezmények, amiket igénybe vehetnek. Milyen támogatást ad az állam a családoknak, és ezekhez hogyan lehet hozzáférni. Megkértünk mindenkit, hogy vezessenek háztartási naplót a kiadásaikról, bevételeikről, amit az októberi találkozó során részletesen átbeszéltünk. Megnéztük, miképp lehet a kiadásokon javítani, mire érdemes odafigyelni, min lehet spórolni. Novemberben egy szakembert hívtunk, aki a pénzkezelést érintő jogi kérdésekben adott tájékoztatót. Ezt követően nagy mennyiségű tartós élelmiszert vásároltunk. Bepontoztuk azokat, és az előadások alkalmával szerzett kuponokat élelmiszerre válthatták be a résztvevők. A cukor például két pontot ért, a liszt pedig egyet. Mindenki bevásárolhatott a család részére. Fejenként átlagosan 15 pontot gyűjtöttek össze, ebből nagyjából 8–9-féle terméket tudtak vásárolni. Ingyen kaptak ugyan élelmiszert, de tettek is érte. A program pénzügyi feltételeit a „Társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok megvalósítása Kapuváron” elnevezésű uniós pályázatból finanszíroztuk. A visszajelzések alapján sikeres volt a kezdeményezésünk, gondolkodunk a folytatásban – emelte ki az intézményvezető.

Sztojka Tamásné unokájával, Tamással.

Kovácsné Simon Natália is elsajátította a hallottakat, megfogadta, takarékosabb lesz a jövőben: – Ruhára például biztosan kevesebbet költök – emelte ki.

Sztojka Tamásné is hasznosnak értékelte az előadás-sorozatot. Egyedül neveli kétéves unokáját: – Kevés a jövedelmünk, de próbálom beosztani. Sokat segített az előadás, már a mindennapokban is alkalmazom. A háztartási naplóba feljegyeztem a pénzmozgást, ott szembesül az ember igazán a kiadásokkal. Reméljük, lesz még ilyen alkalom – mondta végül a nagymama.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában