Csillaghullás

2019.12.13. 18:00

Jönnek a Geminidák: egy óra alatt több mint 100 hullócsillagot láthatunk

Az év leglátványosabb csillaghullása pénteken éjszaka lesz látható. A Geminidák csillagászati értelemben közel, de biztonságos távolságban haladnak el a Föld mellett. A Futura Élményközpont szakembere beszélt a jelenségről. 

Kiss Anikó

– Jön az év leglátványosabb csillaghullása. A jelenség december 14-re virradóra lesz igazán izgalmas, egészen pontosan reggel fél 7-kor – fogalmazott Vass József, a Futura élményközpont előadója. – Egy óra alatt több mint száz hullócsillagot láthatunk, ha az időjárás is kedvező lesz. Általában azonban a téli felhős, párás égbolton sokkal kevesebb meteort figyelhetünk meg. Idén ráadásul a telihold utáni napokban érkezik a raj, így az égitest a fényével zavarhatja az észlelést. Reméljük, azért számíthatunk jó pár hullócsillagra.

Vass József, a Futura Élményközpont előadója.

 

A meteorraj a 3200 Phaethon nevű kisbolygóról származik, ami nagyjából 6 kilométer átmérőjű. A Naphoz közel kerülve az üstökösökhöz hasonlóan por és jég válik le az égitestről, ezeken a törmelékeken halad keresztül a Föld. A légkör felső részébe lépve ezek elégnek, felizzanak, ezeket a meteorcsóvákat látjuk hullócsillagokként.

– Az augusztusi Perseidákat a Perseus csillagkép irányából láthatjuk. Gyakoribbak a meteorrajok, mint gondolnánk, évente nagyjából ötvenöt raj tér vissza rendszeresen, de ezeknek különböző az aktivitásuk. A legismertebbek azok, amelyek a legaktívabbak, éjszaka jelentkeznek és a legkönnyebben megfigyelhetők – mondta a szakember.

Azok a meteorok, amelyeket mi hullócsillagként látunk, a földi légkörben 50–100 kilométer magasan égnek el. Maga a kibocsátó kisbolygó nagyjából 10 millió kilométerre halad el a Földtől. Aggódnunk nem kell, nem vagyunk veszélyben, ugyanis a kisbolygó csillagászati értelemben közel, de biztonságos távolságban halad el mellettünk.

– A 3200 Phaethon kisbolygó földközeli kisbolygónak számít, hivatalosan a NEO-k közé tartozik (Near-Earth Object). Ezek pályája körülbelül 200 millió kilométerre (1,3 CsE) közelíti meg a Föld pályáját, ami miatt potenciálisan veszélyesek lehetnek. Minél nagyobb egy ilyen objektum, annál nagyobb veszélyt jelenthet. Az ebbe a kategóriába tartozó objektumokat folyamatosan monitorozzák, figyelik a pályáik esetleges változásait. Összehasonlításként a Hold tőlünk nagyjából 400 ezer kilométerre van – zárta szavait Vass József, a Futura Élményközpont előadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában