Ünnep

2019.12.14. 17:52

Hűség napja: átadták a városi kitüntetéseket Sopronban – fotók

A 98 évvel ezelőtti népszavazásról emlékeztek meg szombaton Sopronban. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon adják át a városi kitüntetéseket.

Nagy Márta

Fotó: Magasi

18.35 - Koszorúzással folytatódott az ünnepség

Az ünnepség este a Széchenyi téri Hűségzászlónál koszorúzással folytatódott. Az immár Pro Urbe-díjas Török Zoltán beszédében itt a küzdelemre helyezte a hangsúlyt, arra a küzdelemre, amelyet megmaradásunk érdekében folytatnunk kell a kórházakban, az iskolákban, a családi asztaloknál és a sportpályákon is. Személyes vallomással zárta: „Soproniságom diákkoromban a Lackner Kristóf utca, Szent György utca Bajcsy- Zsilinszky út háromszögben született. Ahol azonban kiteljesedett, az a Várhely mesébe illő világa, a Tolvaj árok hosszan elnyúló, zegzugos völgye, a Fáber rét, az Urak asztala, vagy a Hidegvíz völgye. Itt, a soproni erdőkben, ahol a város jelentős vízkészletre, kristálytiszta levegőre, változatos növény- és állatvilágra lel, valahol a Hidegvíz forráshoz közel, 200 évnél is idősebb, égbenyúló Lucfenyő anyafák tövében, hálás diákok kopjafát állítottak egy feledhetetlen emlékű soproni pedagógus tiszteletére. Dr. Jereb Ottó tanár úr diákok ezreit – köztük engem is – okított a haza szeretetére, Sopronhoz való hűségre és az erdők tiszteletére. Odaadó, szigorú, szeretet. Számomra ez szolgál iránytűként mind a mai napig és határozza meg viszonyom közösségünkhöz, Sopron sport és kulturális életéhez”.

17.50 – Átadták a városi kitüntetéseket

Hűség és szolgálat összetartozó fogalmak – emelte ki a Liszt-központban tartott díjátadáson Farkas Ciprián polgármester. Ünnepi beszédében a 98 évvel ezelőtti eseményeket is felelevenítette, hangsúlyozva, december 14-én az egész ország a város előtt tiszteleg. „Erkölcsi erény és kitartás – ez vezetett a hűséghez” – mondta többek között, majd kezdetét vette a díjak átadása. Elsőként a Széchenyi Ösztöndíjat vehették át a magas követelményeknek megfelelő soproni fiatalok: Haraszti Rajmund, Horváth Ábel, Horváth Lili, Kocsis Ábel és Woditsch Péter.

Színvonalas kamarazene után a Sopronért Emlékérmek átadásával folytatták a város vezetői: átvette a díjat Balogh Eszter üvegműves, dr. Boronkai László, a soproni városszépítő egyesület titkára, Gerencsér Veronika, a KÉSZ aktivistája, Izsó Katalin, a Pro Kultúra szervezőtitkára, Kránitz József boltvezető, zenész, Lükő Péter mentőtiszt, Puskás Árpád Attila sportszakember, prof. dr. Rybach László nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár, dr. jfj. Sarkady Sándor történész, dr. Szalay Orsolya háziorvos és dr. Varga Mária növényvédelmi szakmérnök.

Sopron Ifjú Tehetsége-díjat kapott a fuvolista Holpár Anna, Sopron Szolgálatáért díjat vehetett át Kovács László Gyula rendőr alezredes. Ifj. Flandorffer Ignác-díjas lett Mizser Gyula, a Soproni Ipartestület nyugalmazott titkára, dr. Veöreös András műemlékvédelmi szakmérnök pedig a város idei Wälder József-díjasa. Cser Borbála kapta a Sopron Sportjáért-díjat, Lendvay Péterné és Dávidné Németh Valéria pedig a Sopron Kiváló Pedagógusai elismerést.

Fajkusz Attila népzene-pedagógus Sopron Kultúrájáért díjban részesült, Tóthné Matyi Jolán, a kórház szociális munkatársa a Humanitás-díjat vehette át. Dr. Payer Erzsébet, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa Dr. Király Jenő-díjassá vált, a Civitas Fidelissima díjban pedig Grabner József festőművész, valamint a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara részesült.

Minden kitüntetett hatalmas tapsot kapott, ahogy a két legnagyobb városi elismerést elnyert kitüntetett is. Török Zoltán, a Sopron Basket női kosárlabda-csapatot üzemeltető Raabersport Kft. ügyvezetője a Sopron legújabb Pro Urbe-díjasa. A város történetének pedig legfiatalabb díszpolgára: Babos Tímea. A háromszoros páros tenisz-világbajnok, kétszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszező már korábban átvette a díjat, de az erről szóló film levetítésével mégis részese lett az ünnepi díjkiosztónak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában