Erasmus+ pályázat

2019.11.18. 14:23

Szakmát tanultak Barcelonában a vas-villá’-s diákok

Tizenöt napon át barcelonai szállásukról jártak spanyol munkahelyeikre azok a vas-villá’-s diákok, akik az Erasmus+ pályázatának köszönhetően szakmájukban szerezhettek nemzetközi tapasztalatokat. Életre szóló élményekkel tértek haza.

Nagy Márta

Egykor gyalog és szekéren indultak neki a világnak a fiatal iparosok, hogy tapasztalatot, tudást szerezzenek, s visszatérve a legjobbat nyújtsák megrendelőiknek. Ma repülővel mennek és minden igényt kielégítő szálláson pihenhetnek a szakmát tanuló diákok, ha nemzetközi tapasztalatokra vágynak. A cél ugyanakkor ma is az, ami egykor volt: a szakmájukat ismerjék minél jobban, a tudásuk legyen piacképes.

A Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolájának tizenhat diákja nemrég tért vissza Spanyolországból, ahol az Erasmus+ nyertes pályázatának köszönhetően barcelonai munkahelyeken dolgozhattak – és tanulhattak.

– Informatikus, mechatronikus és sport tagozatos diákokat vittünk a pályázatnak köszönhetően Tükör Enikő kolléganőmmel közösen Barcelonába. Tizenöt napon át mindenki a saját szakmáját gyakorolhatta egy-egy spanyol munkahelyen. Az előzetesen kitöltött adatlapnak megfelelően a fogadó szervezet minden tanulónknak igyekezett a legmegfelelőbb munkahelyet és munkakört megtalálni, így a két hét igazán eredményes szakmai gyakorlat és tapasztalatszerzés volt – összegezte útjukat Huszár Marianna tanárnő. Az angol szakos pedagógus kolléganőjével rengeteg energiát és időt szánt a pályázatra, de azt mondja, megérte. A végzős diákoknak életvitelszerűen kellett beilleszkedniük egy egészen új helyzetbe: reggel a munkahelyükre siettek egy idegen nagyvárosban, szakmai munkát végeztek a spanyol munkahelyen, angolul kellett kommunikálniuk – egyszóval helyt kellett állniuk a felnőttek világában, s ez merőben más volt a megszokotthoz képest.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy diákjaink milyen jól vették az akadályokat. Rengeteg élménnyel tértek haza; biztos vagyok abban, hogy szakmájukban előrelépést jelentett ez a bő két hét, megismertek egy külföldi munkahelyet, új embereket, mentalitást. Interkulturális érzékenységre tettek szert, ráadásul angoltudásukra voltak utalva. Alkalmazkodásból és önállóságból is vizsgáztak – mondta el Huszár Marianna.

Komolyan vettek bennünket, felnőttként és partnerként kezeltek, valódi feladatokat kaptam – mondta Pintér Ákos.

A tanárnő lelkesedésénél is nagyobb a diákoké. Pintér Ákos 12. osztályos informatikustanuló például szereti a filmeket, ezért őt a spanyol szervező egy olyan cégnél helyezte el a kéthetes gyakorlatra, ahol filmekkel foglalkoztak, többek között weboldalakat fejlesztettek.

– Óriási lehetőség volt ez nekem és minden pillanatát élveztem. Komolyan vettek bennünket, felnőttként és partnerként kezeltek, valódi feladatokat kaptam. Még a tanuláshoz is újabb motivációkat kaptam, arról nem is beszélve, hogy Barcelona gyönyörű város – mondta el Pintér Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában