Fél éve tart a nyomozás

2019.11.13. 08:51

Kilopták és hamisra cserélték az érmeket a győri múzeum gyűjteményében

A rendőrség lefoglalta az 500 millió forint értékű gyűjteményt.

Sudár Ágnes

A szakértő mutatja, hogy az az érem, amelyre a mágnes tapad, hamis.

Fotó: Mészáros Mátyás

Részben hamis éremgyűjteményt mutatott be a megyei Xántus János Múzeum, a tárlat eredeti darabjainak egy részét ugyanis kilophatták a kiállításból. Az ügy évekkel korábbra nyúlik vissza, de feljelentés most februárban született. A Nemzeti Nyomozó Irodánál zajló nyomozásról az Index írt tegnap elsőként: különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást. A Kisalföld kérdéseire a múzeum tegnap közleményben reagált, így összeállt a teljes történet.

Az internetes portálnak több részletet egyelőre nem árult el a nyomozó hatóság, így azt sem tudni, hogy a műkincseket mikor cserélhették ki a hamis darabokra. A Kisalföld úgy tudja, amikor nyolc éve ezt a gyűjteményt bemutatták, arról katalógus és több felvétel is készült. Az eredeti darabok és a másolatok közötti különbség ezen felvételek alapján bu­kott ki.

De volt egy még árulkodóbb momentum: a gyűjtemény eredeti darabjai több külföldi aukción – például Ausztriában – megfordultak. Feljelentés az ügyben idén februárban született, a tanúmeghallgatások azóta befejeződtek. A rendőrség lefoglalta az 500 millió forint értékű éremgyűjteményt.

A szakértő mutatja, hogy az az érem, amelyre a mágnes tapad, hamis.
Fotó: Mészáros Mátyás

Dr. Gál Katalin, a Győri Főügyészség szóvivője a Kisalföldnek is megerősítette, hogy maga a nyomozás fél éve tart; az ügyészség „jogsegélykapcsolatban áll az uniós országokkal”. Ilyen akkor történik, ha az uniós országoktól adatokat, információkat kérnek, amit a nyomozás során felhasználhatnak a magyar hatóságok. A győri ügyészség tehát Ausztriából kért adatokat.

Ezt követően megkerestük a Rómer-múzeum jelenlegi igazgatóját, Grászli Bernadett kérdéseinkre az alábbi közleménnyel válaszolt:

„A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum megerősíti, hogy érmegyűjteménye kapcsán különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás folyik. A műtárgyak Az érctől az aranypénzig című időszaki tárlaton 2011-ben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő Xántus János Múzeumban kerültek a nyilvánosság elé, ezt megelőzően és azt követően nem szerepeltek kiállításon. Az idei évben új, állandó régészeti kiállítás előkészítése során, eddig ismeretlen archív múzeumi fotódokumentáció segítségével derült fény arra, hogy az eredeti műtárgyakat másolatokra, illetve kisebb értékű variánsaikra cserélték, és hogy az eltulajdonított műtárgyak egy részét már a nevezett kiállítás időtartama alatt, 2011-ben, aukciós tételként kínálták Bécsben. Miután az állami tulajdonban álló érmek tekintetében felmerült a lopás alapos gyanúja, a múzeum igazgatója azonnal feljelentést tett. A nyomozás sikerességének érdekében annak időtartama alatt további információkat nem áll módjában megosztani.”

Fotó: Mészáros Mátyás

Az érmek világával ennél a pontnál kell kicsit megismerkednünk ahhoz, hogy megértsük, miért érdekesek ezek a műkincsek. Mindenekelőtt egy adat: a közelmúltban rendezett, 48. győri éremgyűjtő-találkozón több mint ezer kiállító és látogató vett részt. Akit a „mozdony füstje” megcsapott, azt mondja, elképesztő összegeket is hajlandók a gyűjtők kiadni, akiknek szenvedélyévé válik a muzeális értékű érmék vásárlása. Németh István győri régiségkereskedő egy, a éremgyűjtők körében ismert történettel példázza, milyen erők mozdulnak meg ilyenkor:

„Az egyik külföldi aukción orosz vevő jelentkezett egy egyedi, méregdrága darabért. Előtte több szakértő kimondta az érméről, hogy eredeti, egy sorozat hiányzó darabja. Az orosz vevő hozott magával szakértőt, aki azonban azt tanácsolta neki: ne vegye meg, mert csak másolat. Igazából sose derült ki, kinek volt igaza. De az orosz műgyűjtő a saját emberének hitt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában