Formula Student

2019.11.25. 17:43

Forma–1-es mérnökök a Széchenyi-egyetemen

A tavalyinál másfélszer több előadó érkezett a hétvégi Formula Student Szimpóziumra, amelynek a győri Széchenyi István Egyetem adott otthont. Köztük voltak olyan mérnökök is, akik a Forma–1-ben dolgoznak vagy dolgoztak.

Fotó: Májer Csaba József

Az egyetemi motorsportot összefogó Formula Student-versenysorozatban világszerte több száz csapat dolgozik azon, hogy a legjobb eredményt érjék el együléses versenyautójuk fejlesztésében, a hozzá kapcsolódó mérnöki tervezésben, projektmenedzsmentben. Mindennek megvan az éves menetrendje: a nyári versenyszezon után ősszel kezdődik az új jármű tervezése, ezért ez ideális időszak egy szakmai tanácskozásra. Éppen emiatt rendezi meg rendre ilyentájt a Formula Student Szimpóziumot a Széchenyi-egyetem.

Az esemény szervezőbizottsági tagja, Kun János és projektvezetője, Kolossváry Tamás elmondták, hogy a tavalyi rendezvénynél a mostani még nagyobb szabású volt. Az elmúlt évi tizennéggyel szemben összesen 21 előadó mondott igent a felkérésre. Köztük voltak olyan mérnökök, akik a Forma–1-ben dolgoznak vagy dolgoztak egykori, illetve jelenleg is létező istállóknál, például Luca Marmorini, a Toyota és a Ferrari korábbi motorfejlesztési igazgatója, Norbert Gatzka, a BMW motorfejlesztője, valamint Owen Carless, a Red Bull Racing szerkezeti elemzésért felelős vezetője. A „világtalálkozóra” érkező hallgatók száma 230 fölé nőtt a 2018-as 160-ról.

A szimpóziumon előadást tartott Kling Sándor is, aki jelenleg a Red Bull szerkezeti elemző mérnökeként Verstappenék jövő évi autóján dolgozik. Kérdésünkre azt mondta, minden igyekezetükkel azon vannak, hogy megtalálják azt a pici pluszt, amivel megtörhetik a Mercedes uralmát. Szerinte akik részt vesznek a Formula Student-sorozatban, sokat tanulhatnak a való életről a csapatmunkától a költségtervkészítésig.

Szintén az esemény vendége volt Szujó Zoltán korábbi Forma–1-es szakkommentátor. „Az autósport, főleg a Forma–1 nemcsak a pilóták, hanem a konstrukciók és a mérnökök versenye is – mondta. – Talán éppen a Formula Student mutatja meg a legjobban, hogy a mérnöki lelemény hogyan tud egymással versengeni, egy-egy jó ötlet miként eredményez jobb konstrukciót a többiekénél.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában