Népszerű az új parkolólemez is

2019.11.25. 17:38

Erősen indított az új győri vásárcsarnok

Összességében erős volt az új győri vásárcsarnok első hete, egységes a vásárlók és bérlők véleménye abban, hogy az új épület áttekinthetőbb és szellősebb a réginél. Magasabb a bérleti díj, s nagyobb forgal­mat remélnek az eladók, a nyit­vatartás egységesítését is pedzegetik.

Laczó Balázs

Fotó: H. Baranyai Edina

A több mint 2 milliárdból újraépült csarnok üzemeltetését végző Győr-Szol szóvivője azt mondta: idő kell ahhoz, hogy igazán beinduljon a forgalom, de úgy látják, az már most erősebb volt, mint az eredeti helyen. Ozsvárt Tamás hozzátette: az új parkolólemez népszerű, péntek délelőtt mi 60 szabad helyet láttunk a 300-ból, s várható, hogy decemberben telt ház lesz. Az autósok negyede fizetett, a többi kihasználta, hogy az első óra ingyenes, tehát folyamatos a mozgás.

Markó Vendel zöldséges szerint a parkolás lendített a csarnok forgalmán, ismer olyan vevőt, aki a régi helytől a megállási nehézségek miatt pártolt el, az autóját féltve. Most visszatért, már találkozott is vele a héten. Markó Vendel maradt meg a hajdani három legnagyobb zöldséges közül, egyikük évekkel ezelőtt bezárt, a másik a sátorban töltött bő egy esztendő során szüntette meg vállalkozását, mert veszteséges volt. Aki akart – mondja Ozsvárt Tamás –, átjöhetett, s 10-zel több egység – összesen 51 – működik a kétszintes kereskedelmi központban.

Markó Vendel szerint négyzetméterre nem nagyobb – talán valamivel kisebb – a területe, itt több helyiség helyett egy nagyot bérel. Ez viszont könnyebben átlátható, s ő is szélesebb választékot vonultathat fel: 6–7-féle paprika, paradicsom, 6–8-féle alma kínálkozik a pulton.

Az eddiginél fontosabb lesz a nyitvatartás kérdése, nem az emeleti üzletek, hanem a földszinti kereskedők körében, s kérdéses, hogy a két műszakot ki tudja kigazdálkodni.

– Ha kialakul a gyakorlat, s a köztudatba is bekerülne – ami idő –, hogy a csarnokban mindenki valóban délután 2-ig, egyes napokon 5-ig nyitva tart, akkor megtérülne az energia. A dolgozó emberek is magukénak érezhetnék. A városban bármelyik zöldségesüzletet nézzük, a délelőtti forgalom dupláját könyvelhetik el délután.

Ezt mondja a Lipóti Pékséget üzemeltető Benczik Tibor is, akinek üzlete december 5-én nyit ki, a bútorzat még nem készült el.

– Tetszik az új épület, de akkor fog a rendszer jól működni, ha mindenki betartja a modern csarnoktól elvárható nyitvatartást és minőséget.

Ozsvárt Tamás kérdésünkre közölte: az üzleteket a bérleti szerződésben kötelezik arra, hogy igazodjanak a vásárcsarnok nyitvatartási idejéhez, ettől legfeljebb egy órával térhetnek el. Az őstermelők és kereskedők esete más: a szerződésükben nincs kötelező nyitvatartás, de az üzemeltető arra ösztönzi őket is, hogy lehetőleg egységesen, az épület nyitvatartási rendjéhez igazodóan fogadják a vásárlóikat, hiszen így az egész csarnok forgalma nőhet.

Markó Vendel úgy látja, a vevők keresgélik még egy hét után az eladókat, ő személy szerint még nincs a 2018 előtti vásárcsarnok forgalmánál, de felpörög idővel az új is. Tavaly, amikor az ideiglenes helyre költöztek, a forgalom egyharmadára esett vissza, s hónapokig tartott feltornázni, most ilyen problémái nincsenek a bérlőknek.

A névtáblák itt-ott még hiányoznak a kereskedők standjánál, a Győr-Szol is kihelyez még információs táblákat a parkolólemezen a könnyebb eligazodás kedvéért.

A múltkor emlegetett távfűtést beállították, mi egy hét után már nem éreztük melegnek, de például a Tényői Hús vezetője szerint kicsit még hűlhetne a helyisége, most 24–25 fok volt nála.

– Összességében meg vagyunk elégedve – mondta Illés Péter –, a forgalmam valamivel jobb volt most, mint egy két évvel ezelőtti pénteken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában