A falu családfője, mondták róla

2019.11.12. 06:47

Dör díszpolgárává fogadta Márton premontrei apátot

Dör község díszpolgári címet adományozott a falu papjának. Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát tizenöt éve szolgálja a helyieket, akik egyhangúan javasolták őt az elismerésre. A döriek úgy tartják, Márton apát „őszinte, barátságos és gondoskodó”, példás közösségépítő.

Cs. Kovács Attila

Dör község díszpolgári címet adományozott a falu papjának. Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát tizenöt éve szolgálja a helyieket, akik egyhangúlag javasolták őt az elismerésre. A döriek úgy tartják, Márton apát „őszinte, barátságos és gondoskodó”, példás közösségépítő.

A dörieket arról kérdezte meg nemrégiben az önkormányzat, hogy kit tartanak méltónak a díszpolgári címre? A helyiek 60 százaléka küldte vissza a kérdőívet és valamennyien ugyanazt a nevet írták a papírra: Fazakas Zoltán Márton. A csornai premontrei apát a község plébánosa már 15 éve. Apáttá választása után is megtartotta a szolgálatot és azóta is aktív résztvevője a falu közösségi életének. Szervezett színjátszó csoportot, énekkart és elmondása szerint alig van olyan ház Dörben, ahol ne fordult volna meg.

Fazakas Zoltán Márton

Vasárnap este szentmisét celebrált Márton apát a döri templomban és ott köszönte meg az elismerést. Amellett, hogy hálát adtak az eddigi kegyelmekért, a falubeliek polgármesterükért is imádkoztak, aki betegsége miatt, bár nagyon készült rá, nem tudott részt venni az ünnepségen. Dóczy Géza méltató gondolatait helyettese, Csutiné Oposits Eszter olvasta fel a kultúrházban, ahol a díszpolgári címmel járó ajándékokat is átadta Fazakas Zoltán Mártonnak.

„Márton apát úr követendő példát mutat mindannyiunk számára közösségépítésből. Énekkart és színjátszó csoportot szervezett, nekilátott a templom felújításának. Hol narancsot pucol kocsija csomagtartójából a gyerekeknek, hol gumicsizmát húz és fűrészeli a téli tüzelőt a plébániára. Aratási fesztivált rendezett, ahol ő vágta a legnagyobb rendet. Háztáji gazdaságot tart fenn, ahonnan a helyieknek is jut tyúktojás” – fogalmazott papjukról Dóczy Géza. A polgármester korábban kérte a dörieket, jellemezzék plébánosukat. „Kedves, őszinte, szókimondó, barátságos, jó szándékú, gondoskodó, szeretetre méltó, az időseknek fia, a falu családfője” – hangzottak az elismerő szavak.

Márton apát két ajándékot is kapott a díszpolgárság mellé: egy tányért és kanalat, mely arra emlékezteti, hogy bármerre is vesse a sorsa, Dörben minden háznál szívesen látják és mindig akad egy tál étel a számára. Az óra pedig azt tudatja vele, hogy a faluban mindenkor szeretet és tisztelet várja.

Fazakas Zoltán Márton még a templomban úgy fogalmazott, hogy a díj jólesett neki és tudja, hogy közös munkával érték el. „Nem vágyom nagy dolgokat véghez vinni, de nem is kell és ígérgetni sem fogok. Ha mindannyian megcsináljuk, ami a feladatunk, az épp elég lesz” – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában