Helyi közélet

2019.10.02. 14:02

Kiállnak a szociális dolgozókért Mosonmagyaróváron

„Ami marad év végén, fordítsuk a szociális dolgozók bérére” – javasolta Kovács Gábor lébényi polgármester a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás nemrégiben megtartott ülésén, melyen utoljára találkoztak a környék polgármesterei az önkormányzati választások előtt.

Mészely Réka

Rendhagyó helyszínen gyűltek össze a napokban a Lajta-parti város és környéke településeinek vezetői. Az önkormányzati választások előtt a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás utolsó tanácskozását a Soproni utcai idősek otthonában hívták össze.

Nemrég adták át ugyanis a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény által működtetett konyhát, s az ebédlő is megszépült.

Elsőként Hammerl Frigyesné, a Mosonmagyaróvár és Környéke Nyugdíjas Egyesület korábbi elnöke kért szót, aki köszönetet mondott a napokban Jánossomorján szervezett programjukhoz nyújtott segítségért is. Bemutatta utódját, Bujdosó Zoltánt, aki jelenleg a jánossomorjai klub vezetője. Ő arról beszélt, hogy a kistérségi nyugdíjasklubok között tovább szeretné erősíteni az össze­fogást.

A napirendek között tárgyalták a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény beszámolóját. Ezt elsőként Kovács Gábor lébényi polgármester, a szociá­lis bizottság elnöke értékelte. Mint elmondta, részletes anyagot kaptak, mely az elmúlt évek sikerei mellett az igényeket és hiányosságokat is megemlíti. A települési önkormányzatok számára is egy értékes összeállítás született.

– Szomorú kép, hogy lassan nem lesz meg a szükséges dolgozói létszám. Mi ebben a helyzetben nem sokat tudunk tenni, de ne legyünk kishitűek. Fogjuk meg a dolgozókat: ami marad az év végén, fordítsuk rájuk – emelte ki a szociális bizottság elnöke.

Csiba Erzsébet, a KESZI vezetője kifejtette: a beszámolási időszak legmeghatározóbb eseménye a két nyertes fenntartói pályázatból történt beruházás, melyek a központi konyhát és a hajléktalanok nappali ellátásának korszerűsítését, bővítését érintették. A munkálatok az egész intézmény életét felbolydították. A konyha részben átköltözött a Móra-iskolába, részben tálalókonyhát kellett kialakítani az ebédlőből. Az ételt naponta át kellett szállítani, a lakók étkeztetését a szobákban, folyosókon tudták megoldani. A beruházás érintette a lakószobákat is, három szoba lakóit kellett az emeleti társalgóba több hónapra átköltöztetni. A hajléktalanellátásban hasonlóképpen költöztetni kellett a lakókat a szobák felújítása miatt, tíz személyt ideiglenesen lakókonténerbe helyeztek el. Ez az állapot még a téli krízis időszakkal, így plusz feladatot róva a szociális intézmény dolgozóira.

Az intézményvezető szerint a legnagyobb gondot idén is a fluktuáció emelkedése jelenti, ami az alapfeladatok ellátását megnehezíti. Hozzáadva a megnövekedett, sokrétű többletfeladatot, esetenként kilátástalanná teszi a munkavégzést. A folyamatosan helyettesítésre kényszerülő munkavállalók kimerültek, egyre több a tartós hiányzást eredményező megbetegedés.

– A jobb munkakörülmények talán jobban megtartják a dolgozóinkat – vélekedett a szakember, aki megjegyezte: egy pályázat keretében elő­adások és tréningek szervezését tervezik kollégáiknak.

– A nehézségeket én is látom, de az összefogást is, melynek megvannak a kézzelfogható eredményei. A személyzeti gondokkal foglalkoznunk kell – hangsúlyozta Árvay István mosonmagyar­óvári polgármester, a társulás elnöke. Hozzátette: ezért is jött létre a Sattler-alapítvány, mely a hátrányos helyzetű, ám tehetséges diákok mellett a szociális ágazatnak is támogatást nyújt, évente mintegy hárommillió forint értékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában