Kutyatámadás

2019.09.26. 18:20

Videón mutatja meg a győri szakértő, hogyan védekezzünk egy kutyatámadás ellen

Két nagytestű eb támadott meg egy kisebbet Győr-Szabadhegyen, az Erfurti úton. A feldúlt gazdi elmesélte a történeteket. Az eset kapcsán kérdeztük a szakértőt, hogyan védjük magunkat és kutyánkat egy támadásnál.

Lengyel Melinda

Az egyik győri Facebook-csoportban egy feldúlt gazdi hívta fel a kutyatartók figyelmét két nagytestű ebre, akiket gazdájuk póráz nélkül sétáltatott, a kutyák pedig a semmiből felbukkanva rontottak rá kis kedvencére, Győr-Szabadhegyen, az Erfurti úton, a tó melletti füves területen. A német közép spitz fajtájú kutyusnak szerencsére nem esett nagy baja, csak a szőrét érték az ebek, de a történtek megviselték őt és gazdáját is.

“Nagyon rossz passzban volt lelkileg, sokáig nem is volt hajlandó elmenni a közelemből” – tudtuk meg Viktóriától, a kis spitz gazdájától.

A kutyust megviselték a történtek. A fotót a gazditól kaptuk.

A két támadó négylábú gazdája – ijedtségből vagy csak “nemtörődömségből” – a felelősséget nem vállalva hagyta el a helyszínt az ebekkel – olvashattuk a posztban, amihez sorra érkeztek a hozzászólások: voltak, akik szintén találkoztak már az agresszíven fellépő kutyákkal:

“Azok a kutyák már kisfiút is megtámadtak! ... Valamit kellene tenni, mert estére nem mer az ember pórázzal sem arra menni, szabadon vannak a 2-es tónál a nagykutyák.”

“A játszótérre is bemennek, még a gazdijuk van felháborodva, ha valaki szól neki.”

“Manapság nem divat a póráz használata. Sajnos.... pedig elkélne ... Tihanyin is végig így mennek a kutyák... póráz nuku…”

Mások hasonló tapasztalataikat osztották meg a közösségi oldalon:

“Sajnos mi is egy ilyen eset levét isszuk a csivavámmal évek óta, kettő nagy fekete kutya ránk rontott, azóta félve sétál 😢”

“Én a pici yorkimat mindig pórázon sétáltattam. Pedig egy nagyon nyugis, barátságos kutyus volt. De velünk is előfordult, hogy póráz nélkül sétáltatott kutya nekirontott. Főleg, ha az a kutya nem volt egyedül, mert ugye 2 kutya is már falka.”

“Bán Aladáron egyesek nem ismerik a pórázt. Én gázspray-vel járok kutyát sétáltatni.”

“…millió egy ember sz***k az ivaros kan kutyájára, itt rodeóznak Bácsán, pl. mindenhova beugrik, ahol tüzelő szuka van... ha arra mész kutyával, kiugrik és megtámad. Csak 5 kutyatámadásom volt emiatt itt Kisbácsán.”

“Sajnos egyre többen sétáltatnak póráz nélkül. Teljesen mindegy mekkora a kutya. Marcalváros.... Ha jönnek velünk szemben és inkább felkapom a 3 éves kisfiamat, még meg vannak sértődve, mert „ő nem bánt”...

Olyan esetről is olvashattunk, akinek testi épségét kockáztatta már póráz nélkül sétáltatott kutya:

“Múltkor a tónál megtámadott egy kutya. Csak a gatyám szárát harapta ki. A kedves gazdi messziről kiabált! Ugyanaz az eset, ugyanott a csöveknél!”

A Kisalföld több ízben foglalkozott már a témával: emlékszünk a két és fél évvel ezelőtt történt, operációval, de a helyzethez képest szerencsésen végződő Nádor utcai németjuhász támadásra, amit Füge a bichon havanese és gazdája Mónika valószínűleg sosem felejt el. Viszont a tavaly márciusban Nyúlon történt eset tragédiába torkollott: egy amerikai staffordshire terrier saját kis gazdáját harapta meg udvarukon olyannyira, hogy a gyermek belehalt sérüléseibe.

A kutyasétáltatás etikettje

Fotó: pixabay.com

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) egy online kiadványt jelentetett meg, KUTYAKÖTELESSÉG címmel, amelyben a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz nyújt útmutatót a gazdiknak:

Közterületen – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni, és csak olyan személy, aki a kutya irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt és szófogadó, az állatvédelmi jogszabályok a póráz használatát közterületen kötelezővé teszik, melynek be nem tartása szankciót vonhat maga után.

Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell továbbá, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

A szájkosár használatáról is részletes említést tesz a kutyatartás kézikönyve:

Bár szájkosarat használni az előbbiekben felsorolt előírások végrehajtása érdekében – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell alkalmazni, amennyiben az eb viselkedését még nem ismerjük, illetve csak így tudjuk biztosítani, hogy más állatot vagy embert ne veszélyeztessen.

Közforgalmú közlekedési eszközön kötelező a szájkosár és a póráz használata, ellenkező esetben a kutyát vezető személy szabálysértést követ el. Természeti és védett természeti területen, vadászterületen nem szabad az ebet póráz nélkül elengedni, kóborolni hagyni, ezzel ellentétes magatartás szintén szabálysértésnek minősül – olvashatjuk az útmutatóban.

Hova és kihez fordulhatunk kutyatámadás esetén?

Amennyiben a történtek alapján bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja állapítható meg, az ügyben az illetékes rendőrhatóságnál tehető feljelentés, az ebtartás szabályainak megszegése esetében pedig az illetékes önkormányzat jogosult eljárni – tudtuk meg Tóth Gabriella rendőr alezredes sajtószóvivőtől.

Hogyan védekezzünk egy kutyatámadás ellen?

Adott egy hétköznapi helyzet: este sétáltatjuk kutyánkat, váratlanul ránk ront egy gazdi és póráz nélkül kóborló kutya.

Mit tegyünk, hogyan viselkedjünk és védekezzünk egy ilyen helyzetben?

Megkérdeztük a téma legjobb győri szakértőjét, Smeringa Robi kutyakiképzőt, aki évek óta engedelmességi, nyomkövető és őrző-védő kiképzést is tart a négylábúaknak. Hasznos tanácsokkal látott el minket és gyakorlati példákon keresztül mutatta be, mit tegyünk egy ilyen szituációban, hogyan védjük meg magunkat és kutyánkat, ha támadás ér bennünket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában