Kutyaszorítóban

2019.09.20. 10:12

Vadcsapdába szorult egy kutya Csikvándon, kis híján elpusztult

A kutya kiszaladt a kapun, órák múlva leltek rá egy hattyúnyak csapda fogságában. Az eb lába kezdett lilulni.

Súlyosan roncsolódott annak a kutyának a lába, akit hosszas keresés után talált meg gazdája. Az eb egy vadaknak állított csapdába szorult Csikvánd és Gyarmat között az erdőben.

A kutya négy órát töltött a csapda fogságában.

- Herceg egy mentett staffordshire, decemberben lesz egy éves és még sohasem szökött ki az udvarból – avat be a részletekbe Horváth Tamás, a kutya gazdája. – Többet is tartok, családtagként szeretem őket.

Az állítólag mindig zárt kapu múlt hét szombat reggel véletlenül nyitva maradt, a fiatal házőrző pedig kapott az alkalmon és kilógott az udvarból. Nem tért vissza, ezért kis idő múlva gazdája elindult megkeresni. Több órányi kutatás után, egy hattyúnyak csapdába szorulva találta meg kutyáját.

Nem messze a házuktól, az erdőben talált rá gazdája a fájdalomtól nyüszítő kutyára.

- Ömlött a vér a lábából, amikor rátaláltunk a párommal. Puszta kézzel esélytelen kinyitni a csapdát, ezért telefonálgatni kezdtünk, hogy valaki segítsen szétfeszíteni – emlékszik vissza Tamás azokra a percekre. Rövid időn belül megérkezett a vadőr és egy speciális szerszámmal kiszabadította a kutyát. A helyi állatorvos is segítségükre sietett, végül egy győri rendelőben látták el a súlyos állapotban lévő négylábút.

Tamás segítségért telefonál.

A balesettel kapcsolatban megkérdeztük a helyi polgármestert és a vadőrt is: „Magánkézben lévő külterület, ide nem léphetnek be illetéktelenek.” – nyomatékosították mindketten. Kitáblázták, felhívták a figyelmet a csapdára, amit – a vadőr elmondása alapján – az eset után a gazda tépett le dühösen, mondván: a kutya nem tud olvasni. Tamás viszont azt állítja, nem ő szedte le, az már régóta ott heverhetett a földön.

A vadcsapdára figyelmeztető jelzés

- A falutól 500 méterre, privát területen, szabályosan és szezonálisan van kihelyezve a csapda, rókafogás céljából. Hasznos szolgálatot tesz a tyúkok védelmében – tudtuk meg a vadőrtől. Libafejet használt csalinak, ez csábíthatta el az eb szimatát is.

Herceg kutya már jobban van, a lábát sem kellett amputálni, de még gyógyulgat. A kezelések költségeinek egy részét a Pápai Humán Állatvédő Egyesület vállalta. Csütörtökön viszont felszakadtak a varratai, ezért jelenleg is fokozott figyelemre és ápolásra szorul – tudtuk meg gazdájától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában