Mosonmagyaróvár

2019.09.24. 15:06

Tanösvény épül a várkertben és a Wittmann parkban

Tanösvényt alakítanak ki a várkertben és a Wittmann parkban, amely mentén megismerhetjük a zöldterületek értékeit. Ugyanakkor számos kutatást is végeznek a térség élővilágáról az AgriNatur nevű, osztrák–magyar határon átnyúló projekt keretében, melyet a napokban mutattak be Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

A magyaróvári egyetemi kar nyitni szeretne a város felé. Ennek egyik példája a nyugdíjasegyetem, de az is, hogy a vár alsó szintjén hamarosan látogatóközpontot, kiállítótereket alakítanak ki. Egy januárban indult osztrák–magyar határon átnyúló projekt is ezt célozza.

Az érdeklődőket körbevezették az AgriNatur projekt által érintett helyszíneken.

– Három éve indultunk először osztrák–magyar összefogásban, melyhez most sikerült 1,3 millió eurós támogatást szereznünk. Ebből 412 ezer eurót hazai fejlesztésekre és kutatásra fordíthatunk. A magyaróvári egyetemi kar partnere ebben a mosonmagyaróvári önkormányzat, a Fertő–Hanság Nemzeti Park, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, míg osztrák oldalon a bécsi önkormányzat erdészeti, mezőgazdasági és környezetvédelmi részlegei, de egy kutatóintézet is – kezdi beszélgetésünket dr. Vér András, az AgriNatur projekt vezetője, akit elsősorban a magyarországi tervekről kérdeztünk.

– Számos kutatást végzünk, elsősorban Natura 2000-es területeken. Májusban és júniusban már Jánossomorja határában és a Wittmann parkban is végeztünk madártani megfigyeléseket. Ugyanakkor a kutatásunk kiterjed az őshonos és tájjellegű növényfajokra is. Felmértük továbbá a Wittmann park fa- és cserjeállományát is. Érdekesség, hogy a város legnagyobb zöldterületén felmért 458 fa 37 fafajhoz tartozik – avat be a szakember. (A témára még bővebben visszatérünk.)

A nagyközönség számára is készülnek fejlesztések. Mosonmagyaróvár „zöld tüdejében” agrártörténeti-ökológiai tanösvényt álmodtak meg.

– Az akadémiához szorosan kapcsolódik a Wittmann Antal nevét viselő zöldterület. A tudós-mezőgazdász munkásságának köszönhető a Lajta szabályozása, a mocsarak szikkasztása és a nádasok lecsapolása által kialakított park is. A területet szeretnénk látogathatóvá tenni, kiemelni az attrakciókat. Pihenőrészt kialakítani Bauer Rudolf szobránál vagy az egykori gazdászfa helyén. Minél kevésbé szeretnénk belenyúlni a természetbe, ugyanakkor az ökotudatosságot erősítő táblákat is kihelyezni – sorolja a szakmai vezető.

Számos olyan értéket is bemutatunk, amelyeket alig vagy csak nagyon kevesen ismerhetnek a mosonmagyaróváriak közül – ígéri Takács Krisztina projektfejlesztő. A parkban tájba illeszkedő padokat és hulladékgyűjtő edényeket helyeznek ki.

A várkertben is több fejlesztés várható: ökotudatosságot erősítő játékokat, egy ökojátszóteret alakítanak ki. Ugyanakkor itt is végigsétálhatunk egy tanösvény mentén. Az AgriNatur-kertbe őshonos gyümölcsfákat és egyéb fafajtákat, gyógynövényeket ültetnek.

– Szeretnénk, ha akkor is a várkertbe látogatnának a városlakók, ha éppen nincs rendezvény – zárták a projektfejlesztők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában