Búcsúzó polgármesterek

2019.09.20. 12:31

Öt rábaközi község vezetője köszön el

A legtöbb polgármesterjelölt az októberi választáson Szilsárkányban, illetve Bodonhelyen lesz, négy-négy. Képviselők Farádon lennének a legtöbben, tizenhatan. Huszonkilenc év után elköszön hivatalától Telekesi József rábacsanaki polgármester.

Cs. Kovács Attila

Forrás: Kisalföld-archív

A Rábaköz két járásában öt olyan község van, ahol a jelenlegi polgármester nem méreti meg magát az október 13-i választáson.

Elköszön a hivataltól a bodonhelyi Kenesei Ferenc, aki 2003-tól irányította települését. A rendszerváltás óta polgármesterként dolgozó rábacsanaki Telekesi József is úgy döntött, nincs tovább. Nagy László (Rábaszentandrás) két ciklus, a magyarkeresztúri Németh Erzsébet tizenhét év után fejezi be községvezetői pályafutását. Dr. Lakatos Tiborné (Rábcakapi) időközi választáson, három éve lett polgármester, de ő sem indul újra.

Fotó: Kisalföld-archív

Hat olyan falu is van Csorna, illetve Kapuvár környékén, ahol nem kell izgulniuk a jelölteknek.

Cakóházán, Dénesfán, Acsalagon, Rábcakapin, Sopronnémetiben és Vágon egy-egy polgármesterjelölt szerepel majd a lapon és képviselőjelölt is éppen annyi van, amennyi az adott önkormányzat képviselő-testületébe kell.

A legvonzóbb képviselői székek Farádon vannak. Ott ugyanis a hat helyre tizenhatan jelöltették magukat. Bágyogszováton ugyanennyi képviselői helyre tizennégyen pályáznak és Rábacsanakon, valamint Soboron is tizennégy-tizennégy jelölt van, igaz, két utóbbi faluban csak négy helyen osztoznak. Népszerű tisztség, legalábbis a statisztikák szerint, a szilsárkányi és a bodonhelyi polgármesterség. Mindkettőre négyen jelöltették magukat.

Rábaszentandráson viszont megint elmarad a képviselő- választás. Azért megint, mivel 1998-ban és 2006-ban ugyanez előfordult már a településen. A jogszabályok szerint fél évig a régi, mostani képviselő-testület tevékenykedik, majd ismét kiírják a választást a községben. A helyiek szerint a fiataloknak kellene „aktivizálniuk” magukat, de úgy látszik, érdektelenek a közügyek iránt. Az első, sikertelen választás után kiírt újabb azonban eddig eredményes volt. A szentandrásiak most is abban bíznak, hogy fél év múlva már lesznek jelöltjeik a képviselő-testületbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában