Munkaerőhiány

2019.09.24. 11:30

Hiába várják a postást és a leveleiket Rajkán

Néhány év alatt megkétszereződött a falu lélekszáma, ráadásul a hatezer lakóra jutó két postai kézbesítőből az egyik hetek óta kiesett a munkából, így sok rajkai az elmúlt időszakban a helyi postahivatalban keresi a küldeményeit. A posta közölte: folyamatos toborzással, hirdetésekkel próbálja mielőbb az üres állásokat betölteni.

kisalfold.hu

„A rajkai posta ügyében fordulok önökhöz. Sajnos évek óta akadozik a megfelelő minőségű szolgáltatás biztosítása a településen. A dolgozók túlterheltek, az épület alkalmatlan, a technika akadozik. A leveleket sokszor két hét késéssel sem kézbesítik, nyitvatartási időben rendszeresen zárva tartanak, a sor folyamatosan az utcán kígyózik” – ezt a levelet kaptuk olvasónktól.

„Ötéves korom óta Rajkán élek, de ilyenre nem emlékszem” – mondta Kucsera Józsefné, aki szerint az egész falu amiatt zúgolódik, hogy sok helyen már nem jutnak el hozzájuk a levelek, küldemények. Tisztában vannak azzal, hogy ez nem az itteni hivatal dolgozóinak a hibája, mégis áldatlan állapot, hogy a postán kell időközönként megnézni, nem érkezett-e valami a nevükre. A helyiek úgy tudják, családi okok miatt esett ki a munkából hetekkel ezelőtt az egyik kézbesítő: azóta a település egyik részére csak a sürgős küldeményeket viszik ki.

Kucsera Józsefné (ahogy sokan mások) hétfőn bement a rajkai postahivatalba megkérdezni, jött-e levele. A faluban ugyanis hetek óta akadozik a kézbesítés.

Rajka persze speciális helyzetben van, mert az elmúlt időszakban – köszönhetően a Szlovákiából érkező beköltözőknek – kétszeresére duzzadt a falu lélekszáma. Eközben a polgármester szerint ezt nem veszi figyelembe a Magyar Posta, ugyanis kérésére közölték: 2700 lelkes községként könyvelték el őket, ahová elég a két kézbesítő. Csakhogy azóta nagyjából 6000-en laknak Rajkán (igaz, olyanok is, akik nincsenek a hivatalnál bejelentve – csekk azonban az ő címükre is érkezik), s mintegy 1500 háztartással lehetne számolni (belterület méretben is nagyobb lett a falu). Ezt még két kézbesítő is nehezen bírja. Kiss Vince polgármester az áldatlan állapot miatt levelet írt már a postának, az illetékes miniszternek, országgyűlési képviselőnek és a megyei kormánymegbízottnak is. „Előfordul, hogy hét közben hosszabb-rövidebb időre bezár a postahivatal, s az ott dolgozók is segítenek az elmaradt levelek kihordásában. Rajkán már a cégek és intézmények működését is veszélyezteti ez az állapot” – jelezte.

Olvasóinktól tudjuk, hogy a helyi postahivatal előtt sokszor az utcán áll a sor (annyian mennek be leveleik után), s volt, aki már a szomszédos Dunakilitire vagy Bezenyére ugrott inkább át, amikor csekket akart feladni.

„A Magyar Posta mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek kiszolgálása zökkenőmentesen történjen, azonban vannak olyan területek, illetve szakmakörök, amelyeket jobban sújt a munkaerőhiány. A posta folyamatos toborzással, hirdetésekkel próbálja mielőbb az üres állásokat betölteni. A rajkai posta épületén a korábbi években felújításra került a tető, a kerítés, megtörtént a nyílászárók cseréje, valamint idén további felújítások is várhatók” – reagáltak kérdésünkre.

Az eset nem egyedi: tavaly májusban Győrújfalun a postahivatalban egyben kapták meg az előző időszakban érkezett leveleiket a helyiek, mert nem volt kézbesítő, aki házhoz vigye azokat. A kézbesítést helyettesítéssel oldotta meg a posta, azonban a postavezető is megbetegedett, s az ő helyettesítését is meg kellett oldani. Így fordulhatott elő, hogy a postai dolgozók minden erőfeszítése ellenére sajnálatosan a postán maradt lejárt kézbesítési határidejű küldemény, kezelői munkahiba miatt.

A Magyar Posta – több más vállalathoz hasonlóan – a nyugat-magyarországi megyékben munkaerő-problémákkal küzd. 2018 első felében megyei falvakban tartott kihelyezett tájékoztató napot a Magyar Posta, munkatársak után kutatva. Országosan több száz dolgozót tudnának felvenni.

Címkék#posta#Rajka
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában