Buszbarátok

2019.09.17. 07:10

Figyelem! Ingyenes nosztalgiabuszok indulnak Győrben

Szeptember 16. és 22. között tartják az Európai Mobilitási Hetet. Győrben számos programmal várják azokat, akik „bíznak” a közösségi közlekedésben és nem csak autóba hajlandók ülni. A kezdeményezés mottója idén a „Sétálj velünk”.

Szeghalmi Balázs

Érdemes gyorsnak lenni: a győri emeletes buszra a helyek alig egy óra elkeltek tavaly.

Fotó: Zátonyi Gergely (Győribuszok.hu)

Szerda, 15.02 – A szervezőktől kapott tájékoztatás szerint az emeletes buszos városnézés és a teleplátogatás létszáma betelt.

Korábban – Fókuszban a gyalogosok

„Gyalog-LÁSS többet!” címmel belvárosi séták indulnak, a csoportok létszáma 25 fő. A négy napon át tartott, hét különböző turnus pontos időpontját a kisalfold.hu-n találják. Az ingyenes részvétel regisztrációhoz kötött – akárcsak a többi más rendezvény esetében. A mobilitási hét összes győri programját ide kattintva tekinthetik meg.

Múltidéző buszok

A programsorozat legnépszerűbb részei várhatóan most is a múltidéző utazások lesznek. Újra járni fog a „faros” Ikarus 55-ös szeptember 18-án, szerda délután 15 és 18 óra között. Csütörtökön 15.30 és 19 óra között pedig felfedezhetik Győrt az emeletes busszal. Az utolsó győri Ikarus EAG E99-es típusú járművet két éve „nyugdíjazták”, ám az ÉNYKK szerencsére nosztalgiacélra megtartotta. A szóban forgó Ikarus 18 éven át szolgálta az utasokat. A nyugdíjazása előtti években főleg Győr és Pécs között járt. Főleg egyetemisták utaztak a fedélzetén a kisalföldi és a baranyai megyeszékhely között. Az emeletes busz a vidéki buszpályaudvarról indul a Belvárosba, majd Nádorvárosba, végül Kismegyert veszi célba. A buszozás élményét a „Gyere Győrbe” idegenvezetője, Csobayné Pintér Éva teszi teljesebbé a látottakkal kapcsolatos érdekes történetekkel.

Az emeletes busz iránti tavalyi érdeklődésről sokat mond: a kétszer egy órás városnézésre a regisztrációt rövid idő alatt zárni kellett, a szabad helyek gyorsan elkeltek. Érdemes tehát mielőbb jelentkezni a [email protected] e-mail címen. Akik szeptember 20-án, pénteken az ÉNYKK Ipar utcai telephelyének kulisszái mögé lesnének, szintén nosztalgia-buszozhatnak. A jármű típusát meglepetésnek szánják a szervezők. Ami biztos: a különjárat a városközpontból szállítja az utasokat a forgalmi és műszaki bázisra. Szombaton újra lesz „Volán-relikviák vására” a Megyeháza téren, amely ezúttal busz-szimulátoros programmal is kiegészül.

Érdemes mielőbb helyet foglalni: a győri emeletes buszon az ülések gyorsan elkeltek tavaly. Fotó: Zátonyi Gergely (Győribuszok.hu)

Bagolyjáratok

A győri mobilitási héten az éjszakai bagolyjáratokat is előtérbe helyezik. Mint ismert, tavaly év vége óta állandó éjszakai járat indul Győrben hétvégenként és ünnepnapokon. A 900-as busz a város déli felét fedi le, érinti a legnagyobb lakótelepeket (Adyvárost, Marcalvárost), majd Ménfőcsanak után Győrújbarát jelenti a végállomást. A 911-es jelzésű járat azonban most szombatról vasárnapra virradó éjszaka más útvonalon indul a Teleki utcából. Érinti majd többek közt a Széchenyi-egyetemet, Révfalut, Bácsát és Sárást is, valamint csatlakozik az említett 900-as buszhoz is a helyközi pályaudvaron.

Végül, de nem utolsósorban szeptember 22-én mindenki próbára teheti a közösségi közlekedést Győrben. Vasárnap az összes helyi járat jegy és bérlet nélkül vehető igénybe. Itt az alkalom, hogy egyetlen napra „letegyük az autót” Győrben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában