Akár 20 évet is kaphatnak

2023.05.03. 14:58

Nem láttak még ennyi pénzt, kötegekben állnak az eurók - Videón, ahogy elfogták a bűnszervezet vezetőit Győr-Moson-Sopronban

Több mint négy és fél milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató, számlagyárat működtető bűnszervezet. A NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói harminc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, majd hatot őrizetbe vettek, közülük a Győri Járásbíróság négy fő letartóztatását, két fő bűnügyi felügyeletét rendelte el.

kisalfold.hu

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

"A bűnszervezet stróman ügyvezetők bevonásával, és valótlan gazdasági ügyletek lebonyolításával foglalkozó céghálózatot működtetett. A hálózatban érintett cégek vagyonőrként és raktárosként dolgozó alkalmazottjait a látszólagosan az elkövetők érdekeltségébe tartozó alvállalkozói cégek láncolatába szervezték ki.

Ezáltal olyan költségszámlákra tettek szert, melyeknek a könyvelésben való szerepeltetésével, a valós gazdasági tevékenységből származó, fizetendő általános forgalmi adót jogosulatlanul csökkenteni tudták" - közölte portálunkkal Mészáros Gábor pénzügyőr hadnagy, a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

A MERKUR egység ment a gyanúsítottakért

Az elkövetők számlagyárat is működtettek. Az általuk kiállított számlákon szereplő gazdasági események a valóságban, a felek között sosem jöttek létre, mivel a kérdéses munkák elvégzéséhez szükséges szakemberekkel és speciális eszközökkel a számlázó társaság nem rendelkezett, a számlák kiállításának kizárólagos célja az adólevonás volt.

A NAV pénzügyi nyomozói egyetlen nap leforgása alatt az ország számos pontján, összesen 50 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat. A bűnszervezet első számú, több éles lőfegyverrel rendelkező vezetőjét a NAV MERKUR Bevetési Egysége fogta el.

220 ezer eurónyi készpénz, 70 nagy értékű ékszer

A kutatások során a már sokat látott nyomozók is meglepődtek azon, hogy a bűnszervezet vezetőinek otthonában hatalmas vagyont, összesen több mint 350 millió forintnyi és több mint 220 ezer eurónyi készpénzt, valamint több mint 70 nagy értékű ékszert találtak.

Volt olyan helyszín, ahol már maga az elkövető sem tudta, hogy millióit a háza melyik részében rejtette el. Szerencsétlenségére a pénzügyőrök az eldugott pénzkötegek pontos helyéről kézzel írt feljegyzéseket találtak, és a széfeket feltörve az utolsó forintot is lefoglalták. Egy másik gyanúsított a költségvetésből elcsalt milliókat magyar állampapírba fektette, azonban befektetésének várható hozamai helyett már csak a letöltendő börtönbüntetésének éveit latolgathatja.

Akár 20 évet is kaphatnak

A pénzügyi nyomozók az említett, különösen nagy mennyiségű készpénzen és ékszereken túl, luxusingatlanok, prémiumjárművek lefoglalásával, bankszámlák zárolásával több mint 2,4 milliárd forintnak megfelelő vagyont szereztek vissza az adócsalóktól.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folyik. A szervezet irányítói akár 20 évre is rács mögé kerülhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában