Számlagyár fiktív eseményekre

2023.05.17. 16:03

NAV: Kiszagolták a nyomozó kutyák az elcsalt forintokat - Győr-Moson-Sopronban is tartottak kutatást

Kiszagolták a bűnszervezet elcsalt adóforintjait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzkereső kopói. Az ebek több mint 37 milliót szagoltak ki a rejtekhelyen. 31 helyszínen tartottak kutatást, köztük Győr-Moson-Sopronban is - írta sajtóközleményében a NAV.

kisalfold.hu

Illusztráció -

Forrás: MW

Fotó: Gazdag Mihaly

Másfél milliárd forintot meghaladó adó befizetését csalta el egy biztonsági őröket és takarítókat foglalkoztató bűnözői csoport. A pénzügyi nyomozók az ügyben huszonnégy embert fogtak el, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket. Négy főt vettek őrizetbe, akik letartóztatásáról döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

A több mint 30 céget a háttérből irányító bűnszervezet célja az áfafizetési kötelezettség, a munkabérek utáni adók és járulékok kijátszása volt. Az elkövetők egy komplett számlagyárat is működtetettek a fiktív gazdasági események dokumentálására. A kamuszámlák célja kizárólag az adólevonás volt, az elkövetők ezekkel a módszerekkel, több mint másfél milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

A NAV nyugat-dunántúli nyomozói a fővárosban és további három vármegyében, összesen 31 helyszínen tartottak kutatásokat. Boot, a rottweiler-erdélyi kopó keveréket, és segítőjét, Pixelt, a belga juhászt nem csalta meg a szimata, rövid időn belül összesen több mint 37 millió forint készpénz rejtekhelyét szagolták ki.

A pénzügyőrök autókat, motoros kishajót, karórákat, párnabélésbe varrt, és egyéb helyekre rejtett milliókat foglaltak le, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, mintegy 600 millió forint értékben.

A bűnszervezet egyik irányítóját a NAV kommandósai fogták el, az akciót a helyszíneken és a háttérből a NAV informatikus szakemberei és revizorai segítették. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyik. Ha bűnösségük beigazolódik, a szervezet irányítóira akár 20 év börtönbüntetés is várhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában