A fehérgalléros bűnözés az alvilágig ér

2023.05.04. 08:40

A lamborghinis bandától a gyógyszerhamisítókig - 31 milliárdot vettek vissza a nyomozók Győr-Moson-Sopronban - videó, fotók

A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának legismertebb ügye az elmúlt évekből az a több mint ötmilliárd forintos áfacsalás, amely során a bűnszervezet győri származású vezetője még jótékonykodott is és Lamborghinivel szállított maszkokat a koronavírus első hulláma idején.

Szeghalmi Balázs

A NAV Merkur bevetési egysége viszonylag sűrűn látott vendég Győr-Moson-Sopronban. Azokban az ügyekben, ahol több százmilliós értékű a költségvetési csalás, többnyire a különleges egység megy a gyanúsítottakért. Fotó: NAV

  • Bár főként ez a „fogás” került be az országos hírekbe, a pénzügyőr nyomozók összesen több mint 31 milliárd forint értékben derítettek fel költségvetés elleni csalásokat, gazdasági bűncselekményeket régiónkban.
  • „2020-ban 6,4 milliárd, 2021-ben 11,98 milliárd, míg tavaly 12,96 milliárd forintot foglaltunk le a bűnözőktől” – részletezte lapunknak Csiszár Csaba ezredes, a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának parancsnoka. A győri központú szervezet az elmúlt három évben 34 akciót hajtott végre és 32 szervezett elkövetői csoportot számoltak fel. 

A sajtbiznisz a termelőket is károsította

A „lamborghinis” ügy több szempontból iskolapéldája annak a fajta fehérgalléros bűnözésnek, amikor egyes szálak az alvilágig vezetnek. A Győrhöz is kötődő szervezet 29 tagjának elfogásához a TEK közreműködését kérték a pénzügyőrök, akik 85 helyszínen tartottak kutatást és közel 40 ezer oldalnyi nyomozati iratot állítottak össze. „A gyanúsítottak szövevényes céghálózattal, az adózási szabályokat megkerülve főként sajtból, de csokoládéból és kávéból is juttattak szállítmányokat uniós országokból hazai kereskedőkhöz. Így több mint 10 ezer tonnányi élelmiszert adott el a bűnszervezet. A negyedévente cserélődő, úgynevezett „dobós”, azaz valós tevékenységet nem végző, rövid élettartamú cégeken át szerezték be a közel egymillió ember átlagos éves sajtfogyasztásának megfelelő mennyiségű árut, amit nagykereskedőknek és szállodai beszállítóknak értékesítettek. Végül, de nem utolsósorban jogosulatlanul visszaigényelték az áfát” – közölte Csiszár Csaba.

A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának parancsnoka kiemelte: ezzel az elkövetők nem csak a költségvetést károsították milliárdokkal, de a tisztességes kereskedőket és sajttermelőket is nehéz helyzetbe hozták. Utóbbiak ugyanis nem tudták felvenni a versenyt azzal, hogy az adócsalók a piaci árhoz képest jóval olcsóbban kínálták a külföldi sajtokat. Az ügyész a „lamborghinis banda” vezetőire, teljes beismerés esetén is 8-10 évnyi, ténylegesen letöltendő fegyházbüntetést kér, kizárva a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét is.

Számlagyár hajléktalanokkal

Az áfa jogosulatlan visszaigénylése nem csak élelmiszerek esetében „népszerű”; a módszert szójatakarmányok, mobiltelefonok, számítógépek és autók esetében szintén alkalmazzák. „Szintén gyakori elkövetési módszer az úgynevezett „számlagyár” üzemeltetése. Az elkövetők a többnyire hajléktalan ügyvezetők („strómanok”) nevére bejegyzett cégek közti számlázást a háttérből úgy irányítják, hogy az egyes gazdasági társaságok között tényleges munkavégzés vagy kereskedelmi tevékenység valójában nem történik.

A fiktív ügyletek után a fizetendő általános forgalmi adót jogellenesen csökkentik és visszaigénylik az államtól, majd egymásközt készpénzben visszaosztják azt” – mondta Csiszár Csaba. A pénzügyőrök sűrűn találkoznak olyan ügyekkel is, amikor a hazai és/vagy uniós forrásokkal nem tudnak elszámolni a pályázatok nyertesei. „Kiemelten kezeljük azon ügyeket is, amelyek során az őrzés-biztonság és higiénia-takarítás szektorokban dolgozó munkavállalókat több szintes alvállalkozói láncolaton át időről-időre más és más névlegesen őket foglalkoztató cégekhez jelentik be alkalmazottként, miközben a munkavállalók utáni járulékokat nem fizetik meg. Ilyenkor a dolgozókat gyakran nem a valós fizetésükre jelentik be, a bérük egy részét készpénzben kapják” – tette hozzá a pénzügyőr ezredes.

Csiszár Csaba pénzügyőr ezredes
Fotó: Csapó Balázs

Két nagy fogás már akadt 2023-ban is, részletek a videóban és ajánlónkban

Több lábon állnak

A navos nyomozók többször szembesülnek alvilági összefonódásokkal. Vagyis a bűnszervezetek nem csak számlákkal „ügyeskednek”; több lábon állnak, kábítószerekkel kereskednek, gyógyszereket hamisítanak, vesztegetéseket követnek el. Erre jó példa a következő ügy. A közelmúltban Győr-Moson-Sopronban elhagyatott épületekben kialakított illegális dohány- és gyógyszergyárat számolt fel a NAV a rendőrséggel együtt. A bűnbanda adófizetés nélkül, Olaszországból csempészte a vágott dohányt, amelyet Magyarországon és Ausztriában kialakított logisztikai bázisokon tárolt. A nyomozók a rajtaütéskor 15 tonna dohányárut találtak a bűnszervezet raktáraiban.

A dohány és cigarettapapír mellett azonban gyógyszergyártó- és csomagoló gépsorra is bukkantak, ahol teljesítményfokozó és pszichotrop vegyületeket állítottak elő.

A Győr környéki istállóban többek között ezen a gépsoron gyártották hamis gyógyszereket.

Akcióban a Merkur

Ilyen kaliberű ügyekben az elkövetőkért általában a NAV Merkur bevetési egysége „megy”. Sőt, ha úgy ítélik meg a pénzügyi nyomozók, hogy további erősítésre van szükség az elfogáskor, akkor a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeit is felkérik a közreműködésre.

Szabad pozíciók

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság várja azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik hivatásos pénzügyőrként képzelik a jövőjüket. A legfőbb beugró, hogy a jelölt felsőfokú végzettséggel (jogi, pénzügyi, közgazdasági területen) rendelkezzen, emellett fizikálisan és mentálisan erős legyen, illetve csapatjátékosnak vallja magát. További részletekért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken: [email protected], 06/96/510-410.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában