Kiberbűnözés

2023.04.27. 09:40

Ezúttal nem a vevők a célpontok - Csomagküldős csalások Győr-Moson-Sopronban

Hamis csomagküldési értesítésekkel próbálják rászedni a gyanútlan áldozatokat a rafinált csalók, erről beszélgettünk Varga András századossal a Rendőrszemmel sorozatunkban.

Kustor Réka

Varga András rendőr százados, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója a csomagküldős csalásra hívta fel a figyelmet. Fotó: Kustor Réka

A kiberbűnözés kedvelt eszköze lett az ismert logisztikai cégek arculatával való visszaélés és az ezen keresztüli adathalászat. A közelmúltban mi is beszámoltunk róla, hogy Győrben fogták el a hirdetőket átverő csalókat, akik milliókat emeltek le áldozataik számláiról.

– Ezúttal nem a vevők a célpontok, hanem az eladók, tulajdonképpen őket akarják fizetésre bírni – kezdte Varga András rendőr százados, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója a csomagküldős csalásokról. 

Ahhoz, hogy az eladást végrehajtsák, küldenek egy linket, ahol meg tudják nézni a csomagküldés részleteit. A link egy adathalász oldalra vezet, ahol olyan banki adatok megadására késztetik az embert, amivel hozzáférhetőek lesznek a bankkártyaadatok, és tudnak vele a későbbiekben vásárolni. „Kifizettem a megrendelést, szerezd meg a pénzt” – ezzel buzdítanak a linkre kattintásra. 

Rövid időn belül volt 80 ezres és 1,2 milliós összegű kár is. 

Az egyik csomagküldő, a Foxpost oldalán például részletesen megtalálhatókaz információk arról, hoy mik a gyanús jelek. A csalók helytelen linket, URL-eket használnak, érdemes odafigyelni a .hu végződésre. Inkább külön keressenek rá a szolgáltató oldalára, ne a link alapján menjenek rá. Egyébként az adathalász oldal kinézete megszólalásig hasonlít az eredetire. Annak gyanúsnak kell lennie, ha az online felületen, e-mailben vagy egyéb üzenetben direkt fizetési hivatkozás szerepel, akárcsak az oldalon olvasható magyartalan szövegeknek – ismertette a figyelmeztető jeleket a rendőr százados. 

– A külföldi webáruházak esetén is körültekintőnek kell lennünk. A kormány oldalán (kormany.hu) azzal kapcsolatban kapunk hasznos információkat, mire ügyeljünk, mit tegyünk, ha nem szállítanak a külföldi webáruházak
Újdonságként ajánlotta még a kiberpajzs.hu oldalt, amely több nagy szerv, szervezet közös összefogásának eredménye, és ahol hasznos tudásra tehetünk szert a megelőzés kapcsán. Itt az adathalász banki e-mailektől, hamis banki hívásokon és befektetéseken át a visszahívásos csalásig vannak példák, illetve intelmek, mire figyeljünk – jegyezte meg Varga András, majd rátértünk a baleset-megelőzésre, azon belül is két kezdeményezésről beszélt. 

– Az egyik a népszerű „Közlekedik a család” elnevezésű program, a vetélkedőnek vannak megyei fordulói, aki jól szerepel, továbbjuthat az országos megmérettetésre. A főnyeremény egy autó, még lehet regisztrálni. A másik a „Csat(t)lakozz” program, mely az olyan passzív biztonsági eszközöknek, mint a biztonsági öv, gyermek- ülés, motoron a bukósisak használatára hívja fel a figyelmet. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában