A biztonságos internetért

2023.02.09. 12:37

Nem tudhatod, ki van a másik oldalon - nézd meg az új győri bűnmegelőzési videót!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a vármegye önkormányzatának Europe Direct irodájával, valamint a MenArt Design Kft-vel hat kisfilmet készít arról, hogy ne váljunk baleset vagy bűncselekmény áldozatává.

Barki Andrea

Pillanatkép a kisfilmből.

  • A Biztonságos Internet Napját 20. alkalommal tartották szerte a világon február 7-én. Ez szolgáltatta az apropót a vármegyében induló baleset-megelőzési közösségi média kampány indításához.
  • A vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón mutatták be a programot.

– Európai uniós célkitűzés az, hogy csökkentsük a balesetek számát, és itt nem csak a közútiakra kell gondolni – szögezte le Németh Zoltán, közgyűlési elnök. – Az a legjobb, ha nem válunk áldozattá, ezért kellenek ezek a kampányok. Europa Direct irodánk hat figyelemfelkeltő kisfilm elkészítését finanszírozta, melyeket a közösségi médiában szeretnénk vetíteni, közkinccsé tenni minél szélesebb körben. Az a célunk, hogy azokat az eseteket mutassuk be, ahol leginkább válhatunk baleset vagy bűncselekmény áldozatává, ezeket a helyzeteket tudatosítsuk az emberekben. Fontos ugyan, hogy egymásra figyeljünk, de elsősorban magunkra kell vigyáznunk, hogy el tudjuk kerülni a bajt, amit esetleg mások okoznak nekünk – mondta az elnök.

Dr. Varga Péter vármegyei rendőrkapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy folyamatosan monitorozzák, melyek azok az új jelenségek, módszerek amelyekre fel kell hívni az állampolgárok figyelmét. – Azt szoktuk mondani: ha csak egy ember van, aki nem válik bűncselekmény áldozatává vagy az általunk tanácsoltak alapján elkerül egy balesetet, akkor már megérte a munka – állapította meg a rendőrkapitány.

A tervezett figyelem felhívó filmekből kettőt már be is mutattak a sajtótájékoztatón.

– Az a célunk, hogy valamennyi korosztályban a biztonságos internetezésre hívjuk fel a figyelmet. A most bemutatott filmek a gyerekekhez és az idősekhez szólnak. Jó lenne, ha a gyerekek gyanús körülményeket észlelnek, szólnának a pedagógusoknak vagy a szülőknek, akik a rendőrséghez tudnak fordulni. Az időskorúak pedig sokszor kapnak olyan értesítést, hogy valamilyen termékhez jutottak és adják meg a bankkártyájuk számát, személyes adataikat. Azt kérjük, ne tegyék meg. Minden évben figyeljük, melyek azok a bűncselekmények, amelyek egyre gyakoribbá válnak. Azt tapasztaljuk, hogy az internetes csalások egyre inkább előtérbe kerülnek. Sokkal egyszerűbb névtelenül kicsalni bárkitől bármit, mint szemtől szemben. Ezt a csalók ki is használják. Ezért szeretnénk felhívni a figyelmet a befektetési csalásokra, és a helyes vásárlási szokások kialakítására – mondta Nagy Ágnes bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.

Készülnek kisfilmek a baleset megelőzésről is. Dr. Forrai Zsolt rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy a vezető baleseti okok között még mindig a gyorshajtás vezet, de majdnem ilyen gyakori az elsőbbségi jog meg nem adása, valamint a kanyarodás szabályainak megsértése. A gyalogos balesetek száma viszonylag magas, ebben az évben már tizenkilenc gyalogostütöttek el a vármegyében. – Ezeket a baleseteket részben a gyalogosok okozzák, ezért fel szeretnénk hívni a figyelmüket arra, hogy elsőbbségük akkor van, ha azt meg is adják. A gyalogátkelő helyen való áthaladáskor nagyon körültekintőek és óvatosaklegyünk! – tette hozzá dr. Forrai Zsolt.

A filmeket a MenArt Design Kft. rezsikötségen készítette, így gyakorlatilag a szponzorok közé lehet sorolni – tudtuk meg Kelemen Istvántól, aki azt is elmondta, rövidesen újabb két kisfilm készül el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában