A drog nem lehet mentség

2023.02.04. 16:25

Megnéztük hol tart az ügy - Két ember halálát okozta a szlovák gázoló Jánossomorján és Mosonmagyaróváron

Az egész országot megrázta januárban a fővárosban történt rendőrgyilkosság, amiről kiderült, hogy az elkövető bódultan, kábítószer hatása alatt követte el a bűncselekményt. Győr-Moson-Sopronban is történt hasonló, drogos befolyásoltság alatt elkövetett kettős gyilkosság. Utánajártunk, milyen hatással van ez a büntetési mértékekre.

Simon Roberta

Kétrendbeli halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának és kétrendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt kell a bíróságon felelnie a sofőrnek.

Lassan egy éve, hogy vádat emeltek az ellen a 36 éves szlovák férfi ellen, aki bedrogozva két kerékpárost gázolt halálra. Egy jánossomorjai és egy mosonmagyaróvári család élete dőlt romba, amikor egy pillanat alatt elvesztették szerettüket. Az egyik áldozat egy 20 éves, fiatal kézilabdázólány volt, aki munkába indult. A másik egy édesapa volt, aki a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy végül a kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A vádlott sofőrről kiderült, hogy nem először volt büntetve, sőt, a cserbenhagyásos gázolások előtt néhány nappal szabadult a szlovák börtönből. A 36 éves férfi, mielőtt autóba szállt, kábítószert, többek között kannabinoidot, amfetamint és metamfetamint fogyasztott. 

– A vádirat szerint a férfi bódult állapotban hajnalban Szlovákiából Magyarországra hajtott, Jánossomorján tompultsága miatt jobbra tartva rátért a kerékpársávra, ahol elütötte az ott szabályosan kerékpározó 20 éves lányt, aki a helyszínen meghalt. A sofőr ezzel mit sem törődve megállás és segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről, majd másfél órával később Mosonmagyar­óváron is elgázolt egy biciklist – fejtette ki lapunknak dr. Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője. Hozzátette: a szlovák vádlott a városban egyszer csak a kerékpárútra hajtott, hogy jobbról kielőzze az előtte – piros lámpa miatt – lépésben haladó kocsisort. Ekkor ütötte el a szabályosan kerékpározó 49 éves férfit, majd innen is megállás és segítségnyújtás nélkül távozott. A sértett két héttel később, a kórházban halt bele a baleset során szerzett sérülésekbe. 

– Az elkövetőt még aznap reggel, bejelentés alapján elfogták a rendőrök. Az ügyészség halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette és minősített segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat ellene. A halmazati szabályok alapján 12 év szabadságvesztés is kiszabható vele szemben. Emellett az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint utasítsa ki Magyarország területéről – hangsúlyozta a szóvivő. 

Az ügyben azóta tavaly májusban megtartották az előkészítő ülést, decemberben pedig az első tárgyalást. Idén szakértői bizonyítással folytatódik az ügy, mivel a szlovák férfi nem ismerte el bűnösségét. 

Az ittasságot, kábítószertől befolyásolt állapotot a Büntető törvénykönyv az ittas és a bódult vezetésnél szankcio­nálja külön. A többi bűncselekménynél nem fogalmazzák meg az ittasságot vagy a bódultságot mint minősítő körülményt. 

– Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a büntetőjog súlyosító körülményként értékeli bármely bűncselekmény elkövetésénél, ha az ittas vagy bódult állapotban történt – hívja fel a figyelmet dr. Gál Katalin. – Erre a körülményre úgy kell tekinteni, mint bármely másikra. Például több elkövető esetén súlyosító körülmény az, ha valaki kitalálója, értelmi szerzője a cselekménynek, vagy irányító szerepe van. Ugyanígy súlyosító körülmény, ha valaki a lopást bódult állapotban követi el. Az elkövető saját maga dönt arról, hogy olyan állapotba kerül, ami miatt nem gondolkodik tiszta fejjel, ezért befolyásolhatóvá, kiszámíthatatlanná válik – magyarázta az ügyész, aki szerint ezt sokan nem tudják. Mentesítő körülményként próbálnak védekezni azzal, hogy „de hát nem voltam józan, nem voltam beszámítható”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában