30 millió forint

2023.01.24. 12:17

Hamisított adásvételik egy autókereskedésben - a NAV figyelmét nem kerülte el

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél. Az ellenőrzés során csaknem 30 millió forint értékű személygépjárművet foglaltak le.

kisalfold.hu

Egy külföldről behozott használtautókkal kereskedő cég eladásairól számlát állított ki, a bevallásokat benyújtotta, és a számlák szerinti adót is megfizette, mégsem kerülte el az ellenőrök figyelmét. A minimális összegű bevallás, az alacsony nyereség és a külföldi magánszemélyekkel kötött adásvételi szerződések gyanúsak lettek a NAV munkatársainak.

Elérhetők voltak a gépjárművek külföldi forgalmi engedélyei is. Mivel fennállt a gyanú, hogy az adásvételi szerződések hamisak, ezért a NAV az illetékes EU-tagállamok adóhatóságainak segítségét kérte. A nemzetközi együttműködés beigazolta a gyanút, hogy a kft. adásvételi szerződéseket hamisított. Ezzel azt akarta igazolni, hogy az autókat nem autókereskedő cégektől, hanem közvetlenül a magánszemély tulajdonosoktól vásárolta, csökkentve adófizetési kötelezettségét.

A NAV az ellenőrzésben megállapította az elmaradt, befizetendő adót, és a megtérülés biztosítására gépjárműveket is lefoglalt a cégtől - írta kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában