Tárgyalás

2023.01.24. 16:05

Eltűnt villanyszerelők pere - Lőpormaradványok a vádlott két nadrágján és kabátjának ujján - fotók

Fizikus és genetikus szakértők meghallgatásával folytatódott kedden annak a győri vállalkozónak a tárgyalása, akit két villanyszerelő meggyilkolásával vádolnak.

kisalfold.hu

Legutóbb haláleset miatt szakadt félbe a tárgyalás. Decemberben ott hagytuk abba, hogy a fizikus szerint É. Imre kézfején gyúelegyet találtak, ami tűzfegyverből származik. Kedden ismertette a szakértő a másik véleményt is, amiből kiderült, hogy a vádlott két nadrágján és kabátjának ujján is ilyen lőpormaradványt találtak.

A vádlott több kérdést is feltett a fizikus szakértőnek azzal kapcsolatban, hogyan csomagolták és vizsgálták a ruháit? Rákérdezett arra is, hogyan találhattak a kezén gyúelegyet ha többször is kezet mosott, valamint másfél órás forró kád fürdőt vett. Érdekelte az is, hogy ha 90 fokon másfél óráig mossák a ruhát, akkor is maradhat-e rajta lőpor? A szakértő szerint ezek olyan mikro-szemcsék, amik ezek ellenére is ott maradhatnak a barázdákban, így ki lehet őket mutatni.

É. Imre magabiztosan elemezgette és véleményezte a szakvéleményt, bár előtte még azt neheztelte, hogy neki miért nincsen olyan részletes szakvéleménye, mint a szakértőnek. Amikor az ügyész és a bíró elmondta, hogy a korábbi tárgyaláson kinyomtatva kézhez kapta, zavarba jött. 

- Ha úgy véli, hogy nem kapta meg a ruhákról szóló szakvéleményt, akkor hogyan lehet ismerete ezzel kapcsolatban? Miért tesz fel részletekbe menő kérdéseket?  - szegezte a kérdést dr. Takács Róbert ügyész É. Imrének, aki erre már nem tudott értelmes magyarázatot adni.

É. Imre lefoglalt két nadrágján és kabátján olyan gyúelegyet találtak, ami tűzfegyverből származik. Ugyanezt a lőport azonosították a kezén is, amiről M. Zoltán eltűnésének másnapján vettek mintát, míg a ruháiról egy nappal később. Az ügyben egy gázriasztó fegyvert foglaltak le, azonban a szakvélemény szerint a gyúelegy tűzfegyverből származik, viszont abból lehet gázriasztó lövedéket is kilőni.

Hogy, hogyan lehet két nadrágon is gyúelegy, sokat boncolgatták a keddi tárgyaláson. Több válasz is lehetséges: Vagy mind a kettő nadrágot egyszerre viselte a fegyver használatakor, vagy két különböző alkalommal horda a nadrágot és használt fegyvert. Viszont a szakértő szerint arra is van esély, hogy a két ruhadarab érintkezésekor került rá másikra is.

- Lehet nem is az én nadrágomat foglalták le a rendőrök, mert én nem voltam ott, amikor elvitték. A feleségem adta át nekik, ő nem is tudhatta melyik volt rajtam előtte napokban -védekezett a vádlott. 

- Imre úr! Ha kell tudunk DNS-mintát is venni a nadrágokról, hogy bebizonyosodjon az ön nadrágján találtak lőpornyomot - válaszolta dr. Takács Róbert.

Ekkor É. Imre újabb védekezésbe kezdett: Biztos vagyok benne, hogy M. Zoltán eltűnésekor egyik nadrágot sem viseltem és nem is az a kabát volt rajtam, amit lefoglaltak. Már többször elmondtam, hogy úgy kerülhetett a kezemre és a ruhámra lőpornyom, hogy Zoli eltűnésekor a fekete ruhások letérdeltettek és átlőttek a fejem felett. Ettől úgy megijedtem, hogy behugyoztam és gyorsan a szüleim házába szaladtam, ahol átöltöztem és kimostam a ruhámat. Így az a nadrág nem is volt otthon, amit aznap viseltem - hangoztatta a kettős-gyilkossággal vádolt férfi.

A genetikus szakértő következett, akinek a szakvéleményeiből kiderült, hogy É. Imre ikrényi telkén - az egyik farakás mellett elszórva - találták meg M. Zoltán számos személyes tárgyát, amin az eltűnt férfi DNS-e is rajta volt. Sapka, bélyegző, kulcscsomó, feleségének szóló levél is előkerült - a sértetti család könnyezve nézte végig szerettük holmijáról készült felvételeket a kivetítőn.

A vádlott Opel Vectra autójának kormányán és sebváltóján keverve megtalálták É. Imre és M. Zoltán DNS-ét, valamint a csomagtartóban egy nejlon zacskón mindkettejük vérét. A kocsi külsején is több helyen vérnyomokat találtak: az autó kilincsén biztosan É. Imre vérét, míg a motorháztetőn több foltban bomlott vért, ami már nem volt olyan állapotban, hogy azonosítani tudják kié.

A DNS-e kapcsán a vádlott azzal próbált védekezni, hogy kezet fogtak Zolival, ami miatt a kezére került a villanyszerelő DNS-e és így megtalálhatták az autóban. A nyomozók szerint olyan nagy mennyiségű DNS-t találtak Zolitól az autóban, hogy szorosabb kontakt kellett ahhoz, hogy az így megmaradjon napokkal később.

- Zoli eltűnése előtti napokban levésett csempéket pakoltam, emiatt csúnyán elvágtam a kezem. A seb többször felszakadt, emiatt vérezhettem össze az autómat - magyarázta É. Imre. Dr. Takács Róbert ügyész megkérte a vádlottat, hogy akkor mutassa meg a sérülést azon a fotón, ami Zoltán eltűnésnek másnapján készült a kezéről. A kivetőre vetített felvételen nem látszik sérülés a férfi kezén. Az ügyész megkérdezte az is, hogyan lehet, hogy a csomagtartóban található zacskón mindkettejük vére megtalálható. - A vére nem kerülhetett oda, Zoli nem vérzett! Én nem bántottam, főleg nem öltem meg - válaszolta a vádlott.

A tárgyalás délután Vidákovich Gábor alezredes meghallgatásával folytatódott, ő vezette a nyomozást M. Zoltán eltűnésével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában