Kékfény

2022.12.15. 08:18

Több mint 500 alkoholszondás mérést végeztek 24 óra alatt a rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök szerdán egy személyi sérüléssel és négy anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.

kisalfold.hu

A szolgálatot ellátó állomány nyolc személyt fogott el, akik közül kettőt bűncselekmény elkövetésén értek tetten, hármat az ellenük kiadott körözés alapján, egy fővel szemben azért intézkedtek a rendőrök, mert az ország területén jogellenesen tartózkodott, illetve egyéb ok miatt egy férfit egyéb ok miatt fogtak el és állítottak elő az illetékes rendőrkapitányságra.

Az egyenruhások a megye útjain 538 alkoholszondás ellenőrzést végeztek, amely során 1 esetben mutatott pozitív eredményt a műszer - közölte a rendőrség.

Szabálysértési feljelentéssel 21 esetben éltek a járőrök, 35 személy esetében közigazgatási, míg 26 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában