Közlekedésbiztonság

2022.12.03. 15:30

Téli gumi kommandót tartanak a rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében - mutatjuk az ellenőrzések városi adatait - fotók

Győr-Moson-Sopron megye nagyvárosaiban a rendőrök a következő hónapokban több száz gépkocsit néznek meg annak érdekében, hogy mennyien cserélték le a nyári gumiabroncsukat télire.

kisalfold.hu

A közlekedők hasonló ellenőrzésekre az elkövetkezendő időszakban, decemberben és januárban is számíthatnak Győr-Moson-Sopron megyében. Fotók: Police.hu

A Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság idén is megrendezi a Téli gumi kommandó elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát. A cél az, hogy a balesetek megelőzése érdekében felhívják a járművezetők figyelmét a megfelelő gumiabroncsok fontosságára.

Városi statisztikák

A tapasztalatok szerint még mindig akadnak olyan felelőtlen járművezetők, akik nem cserélték le a gépkocsijuk nyári gumiabroncsait télire. A demonstratív jelenlét ideje alatt 2022. novemberében megnézett járművek esetében a rendőrök megállapították, hogy Győrben 61%-ban és 39%-ban nyári, Sopronban 85 %-ban téli, 15 %-ban nyári, Mosonmagyaróváron 59%-ban téli, 41%-ban nyári, Csornán 38 %-ban téli , 62 % -ban nyári, valamint Kapuvár városában 41 %-ban és 59%-ban nyári gumiabronccsal közlekednek.

Nincs mese, szükség van a téli gumira

A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Érdemes azonban hamarabb felkeresni a gumiszerelő műhelyt, hiszen a nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől - csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút és ezzel együtt a féktávolság is. A téli gumiabroncs alapanyaga különbözik a nyári gumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

A közlekedők hasonló ellenőrzésekre az elkövetkezendő időszakban, decemberben és januárban is számíthatnak - közölte a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában