Kék hírek

2022.12.13. 18:08

Telefonos és internetes csalókra figyelmeztet a csornai rendőrség

A Csornai Rendőrkapitányság prevenciós munkatársai az online-térben történő csalások elkerülésére hívják fel a figyelmet.

Forrás: police.hu

Forrás: Pixabay

Az utóbbi időszakban több alkalommal fordult elő olyan eset, amelynek során csalók telefonon keresztül a hívott személy bankjának alkalmazottjaként kérték el annak bankkártya- adatait, majd az adatok birtokában nagyobb összeget emeltek le okában a bankszámlájukról - írja a police.hu.

További módszerként említhető, amikor a gyanútlan internet- és netbank használó, kecsegtető internetes hirdetésre – mint például kedvező kriptovaluta vásárlás – jelentkezve egy olyan elkövetési módszerbe fut bele, amelynek során a hirdető részéről egy tört magyarsággal beszélő személy meggyőző szövegkörnyezettel olyan alkalmazás, (esetenként AnyDesk) letöltésére kéri a sértettet, amely program segítségével visszaállíthatatlan tranzakciókat tud végrehajtani a sértett netbankján keresztül.

A hasonló bűncselekmények elkerülése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló személy tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Bankkártyája-, netbankja adatait ne adja meg idegeneknek se telefonon, se e-mailben! A különböző pénzintézetek az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában