Jótanácsok a rendőröktől

2022.12.12. 11:45

Figyelem! Több vadbaleset történt Sopron környékén

Fokozott óvatosságra intenek a soproni rendőrök, mivel az elmúlt napokban több vad által okozott baleset is történt az utakon. A települések környezetében szinte mindenütt lehet számítani vadak mozgására.

kisalfold.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotós: Horváth Balázs

– A sebességünket úgy válasszuk meg, hogy a fényszóró által bevilágított utat teljesen átlássuk. Érdemes behúzódnunk az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. A legkisebb mozgás észlelése vagy a fényszóró fényében megcsillanó szempár esetén azonnal lassítsunk, fékezzünk.

Ha már elkerülhetetlen az ütközés, erősen fékezzünk, és tartsuk a gépjárművet egyenesen, ne rántsuk el a kormányt, mert egy borulás vagy egy frontális ütközés sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint a vad el­­ütése – tanácsolja a szakember.

A vadak mozgása jellemzően a szürkület beálltával fokozódik, ezért lehetőség szerint a világos órákra tervezzük hosszabb útjainkat, valamint érdemes a gépkocsira vadriasztót, vadsípot felszerelni. Amennyiben megtörténik a baj, fontos, hogy ne essünk pánikba.

Kapcsoljuk be a vészvillogót, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és vegyük fel a láthatósági mellényt, mielőtt kiszállunk a kocsiból. Várjuk meg a helyszínen a kiérkező rendőröket, akik értesítik a vadásztársaságot. Az elütött vad elszállításáról a vadásztársaság díjmentesen gondoskodik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában