Balesetmegelőzés

2022.12.07. 16:14

Életet menthet a láthatóság - figyelmeztetnek a soproni rendőrök

A téli időjárás még nagyobb körültekintést igényel a közlekedőktől.

kisalfold.hu

A téli időszakban kedvezőtlenebbek az út-, látási-, és időjárási viszonyok, amelyekhez a közlekedőnek alkalmazkodniuk kell. Ezek a körülmények fokozott veszélyt jelentenek, amivel mindenkinek - akár gyalog, akár valamilyen járművel vesz részt a forgalomban - tisztában kell lennie. Elsődleges cél a balesetek elkerülése.

A téli közlekedési viszonyok sajnos növelik a balesetek kockázatát. Több olyan kommentet is lehet olvasni egy-egy baleset kapcsán az interneten, amikor valaki arról számol be, hogy csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia, mert sikerült „satu” fékkel megállnia amikor észlelte a járdáról lelépő gyalogost - mondta el Kovács József rendőr alezredes a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának helyettes vezetője.

Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessenek. Ugyanakkor az is elengedhetetlenül fontos, hogy a gyalogosok is mindent megtegyenek saját biztonságuk érdekében. A KRESZ előírja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, de a rossz közlekedési viszonyok megnehezíthetik ennek a betartását. Hiába vétlen a gyalogos, mivel a közlekedésben ő a legvédtelenebb gyakran súlyosan megsérül, míg a gépjárműben alig keletkezik nagyobb kár! - hívta fel a figyelmet az alezredes.

Saját védelmünk érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben gyalogosként közlekedünk, minden esetben bizonyosodjunk meg arról, hogy a nekünk járó elsőbbséget megkaptuk. Mielőtt lelépünk, nézzünk körül, győződjünk meg arról, hogy a sofőr észrevett-e minket, tartsunk vele szemkontaktust, és várjuk meg míg megáll. Ezt tegyük meg minden esetben, mielőtt másik forgalmi sávba lépünk. Bizonytalan helyzetekben soha ne lépjünk le a járdáról, vagy ne haladjunk tovább! Biztonságunk érdekében sokat tehetünk ruházatunk megválasztásával is, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél jobban láthatóak legyünk. Tehetünk külső ruházatunkra fényvisszaverő karpántot, vagy matricát, hordhatunk láthatósági mellényt, sőt még a kutyánkra is érdemes világító nyakörvet csatolni – osztotta meg tanácsait Kovács József. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában