Életet menthet a készülék

2022.11.28. 16:26

Győrben és Sopronban is jeleztek a szén-monoxid érzékelők

kisalfold.hu

Forrás: MW

Szombaton délután Győrben, a Kör téren egy fürdőszobában szólalt meg a szén-monoxid érzékelő, ahol egy átfolyós vízmelegítő volt elhelyezve. A tűzoltók és a gázszolgáltató is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét.

Sopronban a Deák téren egy társasházi lakásban szólalt meg az érzékelő szombaton délután. A soproni hivatásos tűzoltók zárt ablakok mellett méréseket végeztek, amellyel kimutatták a mérgező gáz alacsony koncentrációját. A társasházban gyűjtőkémény van, ezért az egység a többi lakásban is méréseket végzett a gázszolgáltatóval közösen. A további lakásokban a mérések szintén igazolták a szén-monoxid jelenlétét. Az készülékeknek köszönhetően egyik esetben sem sérült meg senki. 

A szén-monoxid a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül juthat a lakás légterébe. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik, míg az elhasználódott, nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből, gáztűzhelyekből közvetlenül is juthat mérgező gáz a lakásba.

A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések megelőzhetőek. 

Ne feledkezzenek meg róla, hogy a nyílt égésterű fűtőberendezések használatakor folyamatosan biztosítani kell a friss levegő utánpótlását is!

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található >>

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy a biztonság érdekében csak megbízható készüléket vásároljanak, semmilyen körülmények között ne használják a „negatív” listán szereplő érzékelőket, mert a működésük nem megbízható! Fontos továbbá, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után a „pozitív” listáról választva, mindenképpen vásároljanak új készüléket! A szavatossági időn túl ne feledkezzenek meg a készülék működéséhez szükséges elemek időnkénti cseréjéről sem!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában