Nem ártunk a segítséggel

2022.10.14. 23:00

Újraélesztés világnapja - Bárki menthet életet, fontos a tudás és a gyakorlat

Bárki menthet életet. Nem csak balesetnél vagy utcai rosszullétnél lehet szükség újraélesztésre. Barátok, családtagok is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy azonnali segítségre lehet szükségük. Az újraélesztés világnapjának célja, hogy a tudás megszerzése mellett a gyakorlás fontosságára is felhívja a figyelmet.

Dániel Viktória

Újraélesztés – Csákiné Kocsis Klára a szabályos mozdulatot mutatta be. Fotó: Rákóczy Ádám

Az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázisban 41 defibrillátort regisztráltak Győr-Moson-Sopron megyében. A nagyobb városok mellett számos kisebb településen is található ilyen eszköz, például Nagyszentjánoson, Babóton és Nagylózson.

Az eszközök mellett tudás és nem utolsósorban bátorság is kell a segítségnyújtáshoz.

– Március és szeptember között 29 programon több mint 900 érdeklődő vett részt az elsősegélynyújtást népszerűsítő oktatásainkon – mondta el Kun Szilvia, a Győr-Moson-Sopron Megyei Vöröskereszt igazgatója. A szervezet a közúti és a munkahelyi elsősegélynyújtó vizsgáztatás mellett iskolákban, falunapokon és nyugdíjasotthonokban, közösségi programokon is tart oktatást. – A közúti tanfolyamon megszerzett tapasztalatok nem elegendőek ahhoz, hogy éles szituációban valaki magabiztosan elő tudjon lépni. Érdemes kétévente felfrissíteni az ismereteket és gyakorolni a megfelelő mozdulatokat.

Kun Szilvia kiemelte, sokan félnek attól, hogy a nem megfelelően végzett újraélesztéssel még nagyobb bajt okoznak, ez sok esetben egy visszatartó erő a kritikus szituációkban.

– Természetes, ha izgulunk egy ilyen helyzetben. De tudnunk kell, hogy a legtöbbet azzal ártunk, ha nem teszünk semmit és csak telnek a percek. A mellkaskompresszió nem kellemes érzés a betegnek, ha megkezdjük az újraélesztést és nincs szüksége rá, jelezni fogja.

Már a gyerekeket is érdemes megismertetni az elsősegélynyújtás alapjaival.

– Több megyei iskolába minden évben meghívnak minket, és már hagyománya van az oktatásnak – mondta el Csákiné Kocsis Klára, a megyei Vöröskereszt oktatásszervezője. – A kisiskolások elképesztően lelkesek, rengeteg pozitív visszajelzést kapunk tőlük. Koruknak megfelelően beszélünk velük az elsősegélynyújtás és az újraélesztés alapjairól, sőt, vannak olyan gyerekek, akik már az első-második próbálkozásra szinte tökéletesen hajtják végre a mozdulatokat. Van olyan oktatónk, aki 8–9 évesen elsősegélynyújtó versenyen jelent meg szervezetünknél, majd később egészségügyi középiskolában tanult tovább, most pedig már főiskolára jár és másokat oktat.

Csákiné Kocsis Klára el­mondta, azért fontos, hogy már fiatalon magabiztosságot szerezzünk, mert a tömegből mindig az elsőnek a legnehezebb kilépni, ha már egyvalaki vállalja, hogy segít, mások is követni fogják. 
A megyében a legutóbb a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra került defibrillátor, melyet hivatalosan ma adnak át. Ezeknek az eszközöknek a helyéről telefonos applikációval is tájékozódhatunk, krízishelyzetben a 112-t tárcsázva pedig a diszpécser tud tájékoztatást adni a regisztrált eszközök hollétéről.

Hol, mennyi?

Az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázisban regiszt­rált eszközök: Győr (16), Sopron (13), Mosonmagyaróvár (3), Csorna (2), Nagyszentjános (1), Vámossza­badi (1), Győrújbarát (1), Kimle (1), Babót (1), Nagylózs (1), Ágfalva (1).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában