Kék hírek

2022.10.14. 14:12

Életmentő pont lett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megyénkben már több, mint negyven helyszínen van defibrillátor.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Sok éves, sikeres együttműködést ápol a Katasztrófavédelem és a Vöröskereszt.  Megyénkben évek óta segítik az októberi véradás lebonyolítását, gyakorlatokon, ifjúsági katasztrófavédelmi versenyeken, a tűzoltók oktatásában, de éles helyzetben is számíthatnak a segítségükre. 

Ma délelőtt egy félautomata defibrillátor került a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének jóvoltából a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A hasznos készülék a jövőben életmentő lehet Győr belvárosában. Mivel a tűzoltók a nap huszonnégy órájában a laktanyában tartózkodnak, így a földszinten elhelyezett eszköz könnyen elérhető. A defibrillátor bekerül egy központi adatbázisba, így ha értesítik a mentőket egy esetleges rosszullét miatt, a mentésirányítás tudni fogja, hogy itt is van egy életmentő készülék, ami rendelkezésre áll.

Ozsvald Gábor mentőtechnikus, a vöröskereszt munkatársa, több alkalommal is oktatta a szolgálatban lévő kollégáinkat a defibrillátor használatára, de ha az eszközt bekapcsoljuk, az el is mondja a teendőket, így ennek segítségével bárki tud segíteni a bajba került ember ellátásában, amíg kiér a szakszerű segítség

- írja weboldalán a Katasztrófavédelem.

Már negyvenegy helyszínen található megyénkben defibrillátor, többek között a Vöröskereszt irodáiban vagy épp a vasútállomásokon is, mondta el Kun Szilvia a megyei vöröskereszt igazgatója.

Úgy gondoltuk, hogy az egész évben másokon segítő tűzoltók laktanyájában, a belvárosban is jó helye lehet egy ilyen készüléknek.

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató, megköszönte az életmentő eszközt és megragadva az alkalmat, füstérzékelőket és a lakástüzek megelőzését szolgáló tájékoztató anyagot adott át a Vöröskereszt vezetőjének. Mivel a segítő szervezet nap, mint nap találkozik rászoruló emberekkel, ők egész biztosan a megfelelő helyre tudják eljuttatni a füstérzékelőket.

A lakástüzek megelőzése egész évben kiemelt feladat, de az őszi téli időszakban sajnos mindig megemelkednek az esetszámok. Így a Katasztrófavédelem minden alkalmat megragad, hogy az embereket tájékoztassa a megelőzés lehetőségeiről, hogy elkerülhetőek legyenek a tragédiák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában