Internetes csalók

2022.09.16. 18:18

Azzal kecsegtették, hogy egy autót nyert - A soproni rendőrök nyomoznak az ügyben

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Az online átverések egyik tipikus esete, amikor valamilyen nyeremény ígéretével csalnak ki pénzt a gyanútlan áldozattól. Mindenki szeret nyerni, és ezt az emberi tulajdonságot használják ki a csalók. 

Nemrég egy ismeretlen személy vette fel a sértettel a kapcsolatot a Facebookon keresztül és arról tájékoztatta, hogy egy gépjármű nyertese. Egy fényképet is mellékelt az autóról, hogy még hihetőbb legyen a történet. Állítása szerint az átadásnak csak annyi az akadálya, hogy a jármű külföldön van és Magyarországra való behozatala pénzbe kerül. Ezt viszont a „szerencsés” nyertesnek kell állnia, amit ő ki is fizetett– kezdte az eset ismertetését Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

- Sokan úgy gondolják, hogy velük ilyen nem történhetne meg. Ugyanakkor a tapasztalataink azt mutatják, hogy  sajnos többen is áldozataivá váltak már egy hamis nyeremény ígéretének. Voltak, akik „ingyen” kínált drága mobiltelefon reményében estek csapdába, de olyanok is, akiket pusztán a nyerési lehetőség felkínálásával rá tudtak venni egy kártékony oldal megnyitására - folytatta a szakember.

- Az online felkínált nyereményekkel, nyereményjátékokkal, egyéb nyerési lehetőségekkel kapcsolatban mindig legyünk elővigyázatosak. Egy valós nyereményjátékon való részvételhez előzetes regisztráció, valamint a játékszabályok elfogadása szükséges. Ezek hiányában semmiképpen se vegyünk részt a játékban. Ha a felkínált nyereményt csak valamilyen előzetes fizetés után kaphatnánk meg, akkor arról inkább mondjuk le, sohase fizessünk előre! Ha pedig valamilyen üzenetben nyereménylinket kapunk, akkor azt azonnal törüljük, mert a kattintással csak rossz tapasztalatot nyerünk! Amennyiben már megtörtént a baj, minél előbb változtassuk meg jelszavainkat, belépési kódjainkat, szükség esetén kérjük szakember segítségét, tegyünk feljelentést – osztotta meg tanácsait az őrnagy.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában