Súlyos baleset

2022.08.05. 18:25

Előző autó elé kerékpározott egy férfi a 85-ös főúton - fotók

A győri rendőröket személyi sérüléssel végződő közúti közlekedési balesethez riasztották.

kisalfold.hu

Fotók: Police.hu.

53 éves ikrényi férfi biciklizett a 85-ös számú főúton Ikrény felől az 1-es számú főút irányába. Haladása során – eddig ismeretlen okok miatt – áttért az úttest bal oldali sávjába, ahol a mögötte személygépkocsival szabályosan közlekedő, és előzését folytató enesei sofőr – bár autójával megpróbálta elkerülni a balesetet – neki ütközött.

Az eset során a kerékpáros megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A baleset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni.
  • Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést.
  • Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie.
  • A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre.
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni. A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában